Nästa artikel
Vänsterpartiet JO-anmäler Förbifart Stockholm
Nyheter

Vänsterpartiet JO-anmäler Förbifart Stockholm

Publicerad 19 augusti 2014 (uppdaterad 21 augusti 2014)
Vänsterpartiet i Stockholm misstänker att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kan ha påskyndat byggstarten på otillbörligt vis.
I dag påbörjas officiellt bygget av motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, men samtidigt så JO-anmäler Vänsterpartiet i Stockholm Trafikverket.

Vänsterpartiets JO-anmälan säger att det finns pågående rättsprocesser som måste avslutas innan byggstart, att politiska påtryckningar påskyndat starten och att Trafikverket otillbörligt gynnat Moderaterna inför valen i september genom att göra förbifarten till en valfråga.

– Den sittande regeringen har uttryckt att Förbifart Stockholm ska bli en valfråga och en officiell byggstartsceremoni försvårar för en ny regering att stoppa bygget. Vi fruktar att Trafikverket här gett efter för påtryckningar från minister Elmsäter-Svärd, statsminister Reinfeldt och finansborgarråd Nordin. Det vore i så fall felaktigt. Ministrar ska inte styra över saker som myndigheter har att besluta om, och myndigheter ska inte ge efter för politiska påtryckningar i egna beslut, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Diskutera: Berörs du av Förbifart Stockholm?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-19 14:55
Reverend Benny

Det handlar ju inte om att stoppa bygget för all framtid, utan som det står i texten "Vänsterpartiets JO-anmälan säger att det finns pågående rättsprocesser som måste avslutas innan byggstart" och "Ministrar ska inte styra över saker som myndigheter har att besluta om, och myndigheter ska inte ge efter för politiska påtryckningar i egna beslut,"

Det är väl inte mer än rätt att saker ska gå rätt till när man ska gräva ner ett par miljarder i ett bygge.
Och då bygget lär pågå ett bra tag framöver så gör ett par månader knappast någon skillnad.

#2 • Uppdaterat: 2014-08-19 16:02
Bergsanders

Stoppa alla förbifarter och led i trafiken stan! Det är ju det MP, V och vissa andra vill genom att stoppa alla byggnationer av förbifarter och andra trafikleder. Tänk om dom hade genomfört Dennispaketet vad bra det hade varit.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-19 16:47
Uff.

Men glöm inte att det är frågan om "valfläsk". Varför kommer detta just nu inför valet och inte för 5-6 år sedan ?

#4 • Uppdaterat: 2014-08-19 16:52
Hundter

Jamen gode Gud! Tanten är ju inte ens trovärdig!!
Har förmodligen inte ens körkort!
Vad kommer här näst?
Stänga Bromma?
Snacka om valfläsk!!

#5 • Uppdaterat: 2014-08-19 16:53
Hundter

Rösta på (S)ossarna och få kommunister och miljöpartister på köpet!!
Då om inte förr stannar Sverige!!

#6 • Uppdaterat: 2014-08-19 17:04
Reverend Benny

Stod Sverige still när S, V och med MP som vågmästare still när dom regerade sist?'
Valfläsk vet jag inte, men anledningen varför det inte kom för 5-6 år sedan är för att bygget inte startat (som det beskrivs i artikeln)

#7 • Uppdaterat: 2014-08-19 17:19
Reverend Benny

@ Leifer: Svaret var på hundters "Sverige Stannar".
Sen brukar frågor rörande infrastruktur ofta hamna på riksnivå när det gäller stora projekt i Stockholm.
Jag tycker det är helt i sin ordning att detta sker, om det är som texten beskriver, pågående rättsprocesser inte är avslutade innan byggstart.
Handlar inte om vilket parti som anmäler utan cred att faktiskt någon gör detta så att saker går rätt till.

#8 • Uppdaterat: 2014-08-19 19:26
Focus

(V)ilket dj-a skämt.

#9 • Uppdaterat: 2014-08-19 20:42
Reverend Benny

@ Leifer Jag var lite för snabb där att posta och skrev ihop min post (som blev otydlig)
Menade inte att det är "i sin ordning" att det hamnar på riksnivå, menade att det är bra att V eller vem det än är faktiskt inte tillåter att projektet fortlöper utan att vissa viktiga delar är klara, såsom pågående rättsprocesser.

När det gäller att saker ändå hamnar på riksnivå så är jag lite kluven, det är en väldigt stor investering som påverkar många, inte bara människor här i regionen.
Samtidigt så riskerar stora projekt att dra ut på tiden då det tex bildas opinion i GBG och Malmö mot att Stockholmare får en ny fin tunnel som inte kommer Göteborgarna eller malmöborna till nytta.

Hursomhelst så är ju projektet igång, men att stressa på saker och hoppa över vissa steg i processen kan bli väldigt kostsamt i slutändan. Och det är bra att någon flaggar för detta i tid.

#a • Uppdaterat: 2014-08-19 22:26
Gunnar 44

Inte behövs det byggas i Stockholm. åtminstone inte någon ny genomfart. Det är ju vägtullarna i innerstan som ställt till köerna på Essingeleden. Sedan kan ni Stockholmare betala mer skatt, för ni har mycket högre löner än i övriga lande, mer än 5000:- upp i jämförelse mellan likadana jobb. Norrland och byar på landsbygden i övriga landet betalar även de skatt och har rätt till bättre vägar. Vad som behövs i Stockholm är nya tvärförbindelser och nya järnvägstillfarter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.