Nästa artikel
Utsläppen från nya bilar minskar kraftigt – på papperet
Nyheter

Utsläppen från nya bilar minskar kraftigt – på papperet

Publicerad 2024-02-28 09:42 (uppdaterad 2024-02-28 13:35)
Nya bilar som rullar ut på svenska vägar får allt lägre koldioxidutsläpp – enligt siffror från testlabbet. Men i verkligheten kan utsläppen vara betydligt högre.

Utsläppen av koldioxid från de nyregistrerade bilar som rullar ut på svenska vägar har minskat kraftigt de senaste åren, och den trenden fortsätter. Det visar siffror som Transportstyrelsen redovisar till EU-kommissionen.

Förra året släppte en genomsnittlig ny bil ut 61 gram koldioxid per kilometer, vilket nästan är en halvering jämfört med siffrorna för 2020.

Under de senaste fyra åren har utsläppen från den genomsnittliga nya personbilen nära nog halverats. Avgörande för den utvecklingen är den stora ökningen av elbilar. Under 2020 registrerades 27 000 elbilar i landet. Motsvarande siffra för 2023 är 113 000 bilar vilket motsvarar en ökning med över 300 procent, säger Anna Berggrund, direktör vid avdelningen Fordonsinformation på Transportstyrelsen.

En intressant trend är att koldioxidutsläppen från nya dieselbilar är högre än från bensinbilar. Det beror på att dieselbilar ofta är större och tyngre. Dessutom ökade utsläppen från nya dieselbilar marginellt mellan 2022 och 2023.

En viktig punkt att ta hänsyn till när det gäller siffrorna är att de baseras på bilarnas utsläpp enligt WLTP-körcykeln. Den är visserligen mer realistisk än den gamla NEDC-körcykeln, men de verkliga utsläppen blir ofta betydligt högre än i körcykeln. Det gäller inte minst för laddhybrider eftersom utsläppen till stor del beror på hur mycket och ofta bilägaren laddar, och hur långa körsträckor som kan köras på el.

De verkliga utsläppen på längre sikt ska nu mätas på besiktningen och redovisas senare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-03-03 10:39 Att nya bilar utsläpper…
  • 2024-03-01 16:53 Haha... ännu mer fusk? Ladd…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.