Nästa artikel
Utlandssvenskar snuvas på nytt körkort
Nyheter

Utlandssvenskar snuvas på nytt körkort

Publicerad 23 februari 2017
Vissa svenskar som flyttat utomlands kan stoppas från att förnya sitt svenska körkort enligt ett nytt förslag.
Från och med 1 maj i år är det inte längre tillåtet för svenska medborgare som bor utanför EES-området att förnya sitt körkort. Regeringen har nämligen lagt ett förslag som innebär att man måste vara permanent bosatt i Sverige eller studera här sedan ett halvår tillbaka för att kunna förnya körkortet.

Förslaget gäller inte de som bor inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Här ingår Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Ungefär 30.000 svenskar berörs av de nya reglerna. Fram till att deras körkort går ut gäller nuvarande regler, men sedan måste körkortet bytas ut mot det nya landets motsvarighet. Tillåter inte landet att bytet sker rakt av måste personerna ta om körkortet i det land de bor i.

De som fortfarande är folkbokförda i Sverige men tillfälligt befinner sig utomlands på grund av exempelvis studier eller arbete påverkas inte. Ändringen sker på grund av anpassning till EU-regler.
 
Diskutera: Känner du någon som berörs av de nya körkortsreglerna?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-02-23 12:47
VW Polo 2012

Va tråkigt för dom, för när dom blir gamla och sjuka så flyttar dom ju tillbaks till Sverige för att nyttja Svensk sjukvård. Och då får dom ju inte köra bilen själv till sjukhuset.

#2 • Uppdaterat: 2017-02-23 12:55
adzam

Känner ingen men gillar reglerna.

#3 • Uppdaterat: 2017-02-23 13:11
trasten

Har man flyttat så har man flyttat. Tack och adjö.

#4 • Uppdaterat: 2017-02-23 13:32
pinjong

Om man fortfarande är svensk medborgare och betalar skatt (t ex sink) så tyder det väl rimligtvis på att man vill hålla en dörr öppen för återflyttning. Att dra körkortet helt och hållet låter nästan som ett slags straff. Dock kunde man tänka sig någon slags test av trafikreglerna om man varit helt bosatt utomlands i t ex 10 år.

#5 • Uppdaterat: 2017-02-23 14:06
JOCA_1

Harmonisering av reglerna. Helt OK. Och varför skulle man som utlandsbosatt vilja ha kvar sitt svenska körkort? Och "Odedicerad": de som har tagit sitt körkort utanför EES måste faktiskt ta ett nytt när de bor i Sverige, med undantag från Japan och Schweiz - allt enligt transportstyrelsen. Huruvida du tycker regeringen är larvig är irrelevant.

#6 • Uppdaterat: 2017-02-23 16:29
Pi

Sen är ju detta en anpassning till EU-reglerna så vad det har att göra specifikt med nuvarande regering förstår jag inte riktigt. Gissar att EU förväntar sig att medlemsländerna skall följa denna typ av EU-regler.

#7 • Uppdaterat: 2017-02-23 16:41
pinjong

Kanske inte blir så stor skillnad ändå: "Personer som är utlandsboende och som flyttar tillbaka till Sverige behöver normalt inte göra ett nytt förarprov för att få tillbaka svensk körkortsbehörighet. Du behöver kontakta Transportstyrelsen för att få veta vad som gäller i just ditt fall."
https://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/nya-regler-kommer-stoppa-korkortsfornyelse-for-utlandssvenskar/

#8 • Uppdaterat: 2017-02-23 17:54
Eric H

Så länge inte libanesiskt bibliotekslånekort funkar i Sverige är jag nöjd..
(någon lär ha försökt..)

#9 • Uppdaterat: 2017-02-23 18:14
S-E S

Det vore bra som "Odeciderad" föreslår. Kommer man från länder utanför EES så avläggs nytt förarprov i Sverige. Då får man samtidigt koll på om den text som följer med skyltar och anvisningar uppfattas på rätt sätt.

#a • Uppdaterat: 2017-02-23 18:46
Focus

Vore ju bättre om inkommande utländska medborgare hindras fån att byta ett körkort införskaffat i kvartersbutiken till ett svenskt körkort.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.