Nästa artikel
Uppgifter: Apple försöker få fler att använda ”mobilnyckeln”
Nyheter

Uppgifter: Apple försöker få fler att använda ”mobilnyckeln”

Publicerad 22 februari 2023
Bara ett fåtal tillverkare har börjat använda Apples teknik för att öppna och starta bilen med hjälp av mobiltelefonen.

Det är snart tre år sedan Apple visade upp en lösning för att ha nyckeln till bilen i mobiltelefonen. Men hittills är det bara ett fåtal biltillverkare – BMW och Hyundaikoncernen – som hakat på idén.

Nu kommer uppgifter om att Apple tagit fram en helt egen app för biltillverkarna att testa lösningen i och valt att distribuera den på ett nytt sätt, skriver 9 to 5 Mac. Det kan vara ett tecken på att Apple försöker få fler biltillverkare att införa tekniken.

Den som använder en Appletelefon för att öppna och starta sin bil behöver hålla fram mobilen (eller en Apple Watch) mot dörrhandtaget. För Apple finns en tydlig uppsida, nämligen att knyta sig närmare biltillverkarna som sitter på stora mängder data.

För bilägaren är det dock inte säkert att ”mobilnyckeln” är så mycket smidigare än dagens lösningar. Redan i dag har flera tillverkare egna appar för att öppna och starta sina bilar. Att tekniken byggs in direkt i mobiltelefonens operativsystem öppnar dock för vissa funktioner som inte är tillgängliga med vanliga appar.

Så funkar Apple Carkey
  • Carkey är en sorts ”genväg” som tillverkarna kan ta för att få en snabbstart till den här tekniken utan att behöva utveckla allt från grunden.
  • När mobilen eller klockan hålls upp mot bilens dörrhandtag får föraren identifiera sig själv med tumavtryck eller ansiktsigenkänning i mobilen. (Båda två går att skippa i något som kallas Expressläge.)
  • Den digitala nyckeln kan även kan delas med andra, om någon behöver tillfällig tillgång till bilen.
  • Bilnyckeln fungerar i upp till fem timmar efter att mobilen laddat ur.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 23 februari 2023 Ja, jag hoppas verkligen…
  • 23 februari 2023 Fast i Teslans fall hade jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.