Nästa artikel
Uber testar självkörande taxibilar
Nyheter

Uber testar självkörande taxibilar

Publicerad 14 september 2016 (uppdaterad 16 september 2016)
Ubers självkörande bilar i Pittsburgh består hittills av specialbyggda Fordmodeller.
I Pittsburgh rullar från och med idag bilar som kan köra själva på allmänna vägar.
För innevånare i den amerikanska staden Pittsburgh finns nu möjligheten att beställa en autonom bil via taxitjänsten Uber. Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om fyra specialutrustade Fordmodeller som tar resenären dit den vill utan en mänsklig förare. Men det finns fortfarande en person bakom ratten, som Uber kallar för ”Safety driver”, vilken kan gripa in vid exempelvis dåligt väder. I passagerarsätet sitter också en tekniker som övervakar körningen.

  

Enligt Uber erbjuder Pittsburgh med sin komplexa miljö av branta gator, tunnlar, mer än 440 broar, samt snöfyllda vintrar en bra utmaning för tester med självkörande bilar.

Uber har ingått samarbete med svenska biltillverkaren Volvo och planerar att sätta en flotta av självkörande XC90 på vägarna, när fordonen är färdigmodifierade. Uber är inte först ut med självkörande bilar i verklig trafik. I slutet av augusti rapporterade vi om taxiföretaget nuTonomy som har sex stycken självkörande elbilar i Singapores affärsdistrikt.

Diskutera: Tror du att självkörande taxibilar kommer att bli allmänt accepterade?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-14 13:23
Mattse

De som åkt med en svettluktande och konstant mobilpratande taxichaffis som nyligen rökt i bilen och som dessutom försöker blåsa en på priset tror jag skulle föredra en tyst och självkörande taxi med tydliga priser alla dar i veckan.

#2 • Uppdaterat: 2016-09-14 13:27
rikast

Jag tar numera alltid Uber i Malmö och jag hoppas innerligt att det på sikt driver åkerierna i konkurs. Det finns inget mer kundfientligt och trafikfarligt än en Malmötaxi.

#3 • Uppdaterat: 2016-09-20 14:45
Egorank

Med safety driver och tekniker i bilen går det väl an, men att följa med en förarlös bil vore gräsligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.