Nästa artikel
Tyskt parti vill riva upp förbränningsförbudet
Nyheter

Tyskt parti vill riva upp förbränningsförbudet

Publicerad 2024-03-12 06:30 (uppdaterad 2024-03-12 09:14)
Flera biltillverkare är tveksamma kring elbilarnas framtid. Nu vill tyska CDU riva upp förbudet mot förbränningsbilar.

EU har beslutat att stoppa försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer efter 2035. Men när försäljningen av elbilar nu riskerar att börja vackla runt om i Europa vill tyska CDU och syskonpartiet CSU riva upp förbudet, skriver Berliner Zeitung.

Partierna uppger i ett utkast att de tycker Tyskland ligger i framkant när det gäller utvecklingen av förbränningsmotorer, och att de vill bibehålla den ledningen och vidareutveckla bensin- och dieselmotorerna ”på ett teknikneutralt sätt”. Partierna vill också få till en utredning för att ta reda på vilka för- och nackdelar förbudet skulle ha.

– Förbudet mot förbränningsmotorn var fel beslut. Vi måste nu korrigera detta så snabbt som möjligt. Elbilarna har problem med kundacceptans och laddinfrastrukturen är bristfällig, säger Jens Gieseke som är förhandlingschef för förslaget i den så kallade EPP-gruppen i EU-parlamentet där CDU/CSU ingår.

Elbilsförsäljningen har ökat kraftigt de senaste åren, och även utbyggnaden av laddinfrastrukturen. Men de senaste månaderna finns en trend mot att elbilsandelen i nybilsförsäljningen minskar runt om i Europa. Hittills i år står elbilarna för 28 procent av alla nyregistrerade bilar. Under samma period förra året var den siffran på 31 procent, men antalet nyregistrerade elbilar var ungefär detsamma.

Flera biltillverkare har uppgett att de ser vissa hinder för elbilsförsäljningen framöver, bland andra Mercedes som dragit ned på ambitionsnivån.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (61)

  • 2024-03-17 12:17 Ja det är nog ett av…
  • 2024-03-17 11:43 AL Jag tror problemet kan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.