Nästa artikel
Toyota lovar autobroms till flera modeller
Nyheter

Toyota lovar autobroms till flera modeller

Publicerad 31 mars 2015 (uppdaterad 31 mars 2015)
Toyotas säkerhetssystem TSS P har en radar som ger bilen adaptiv farthållare.
Toyota släpper nu uppgifter om sina nya förarstödsystem. Till 2017 ska nära alla bilar från tillverkaren finnas med billig autobroms.
Toyota meddelar att årets version av Toyota RAV4 och nya Lexus RX blir två av de första modellerna att utrustas med förarstödsystemen under samlingsnamnet Toyota Safety Sense (TSS).
 
För Toyotamodellerna kommer TSS i två utföranden. TSS C, för kompaktare och billigare modeller, styrs av kamera- och laserteknik vilket möjliggör autobroms, vingelvarnare och automatisk helljusavbländning. Autobromsen varnar föraren med ljus- och ljudsignaler och om föraren inte uppmärksammar dessa bromsar bilen automatiskt för hinder i hastigheter mellan 10– 80 km/tim. Farten beräknas kunna reduceras med 30 km/tim. Priset för TSS som tillval för modellerna i USA uppges vara från cirka 2 700 kronor, något pris för europeiska marknaden finns ännu inte.
 
TSS P kombinerar kamera- och radarteknik men erbjuds bara till Toyotas större och dyrare modeller. Systemet möjliggör autobroms mellan 10 km/tim till bilens toppfart och kan likt TSS C sänka hastigheten med 30 km/tim. TSS P:s radarenhet innebär även ett bilen kan upptäcka och bromsa för fotgängare i hastigheter mellan 10–80 km/tim. Bilar med detta system har även adaptiv farthållare utöver vingelvarnare och automatisk helljusavbländning. TSS P ska kosta från cirka 4 600 kronor när det lanseras i USA.
 
För Lexusbilar kallar Toyota systemet för Lexus Safety System (LSS). Av de uppgifter som hittills släppts om LSS framgår att det bygger på samma teknik och erbjuder samma funktioner som TSS P.
 
Diskutera: Vad tycker du om Toyotas säkerhetssystem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-31 08:59
1storstark

Hur funkar dessa system om man möter en plogbil och får en vägg av snö mot sig. Tvärnitar bilen då eller klarar den av att bortse från "icke farliga saker" som kommer.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-31 11:11
Pi

...och även när ABS-bromsarna introducerades lite bredare så fanns det kraxande olyckskorpar...
Men vem vill ha en bil idag utan säkerhetsbälten, ABS-bromsar och krockkuddar ?
Sen, för att använda Shoguns egna terminologi, så kommer tydligen även Toyota att bara erbjuda ett "B-system" i sina lite mindre/vanligare bilar...:) Och då förlorar man plötsligt också möjligheten till t ex adaptiv farthållare - nåt som funnits i Golf 7 ända från introduktionen (fr o m Masters är bäst att tillägga). Men bättre ett "B-system" än inget alls...:)

#3 • Uppdaterat: 2015-03-31 11:39
Grosser

Toyota är ju lite sena upp på banan när det gäller aktiva säkerhetssystem. Men det är ju bra att systemet fungerar ända upp till 80 km/h - det täcker ju in fler olyckstyper än bara stadskörning jfr. Volvo City Safety.
Det dyrare systemet borde ju finnas från Auris och uppåt (annat vore ju en präktig tabbe av Toyota) anser jag.

#4 • Uppdaterat: 2015-03-31 11:47
Thommys

Har det på min bil och det har aldrig hänt att den bromsar vid fel tillfälle. Jag komihåg när ESP kom och folk trodde att om systemet skulle fallera så kunde bilen kunna ge full tvärnit på ena sidan och bilen skulle bli okontrollerbar.

#5 • Uppdaterat: 2015-03-31 13:44
Raphael

Så när franska tillverkare gör system som inte bromsar ner mot 0 km/h så klarar sig Toyota undan kritik, vilket återigen visar den anti-franska vinklingen och franskhånet som finns i detta forum. Toyotas dyrare system sänker vid 100 km/h men ner till 70 km/h, alltså 30 km/h enligt artikeln, men går inte ner till 0 - och fungerar i farter över 10 km/h medan det billigare slår av vid 80 km/h.

Egentligen inget konstigt, och grundtekniken är samma som franska och italienska användare använder. Nämligen:

City brake - detta system använder laserteknik, fungerar bäst i stan och fungerar bäst i lägre hastigheter.
Motorväg - detta system använder radarteknik och fungerar bäst på landsväg och motorväg och i hastigheter högre än stadstrafik.

Och jag tycker inte det är fel med system som inte bromsar ner till 0 km/h, hur mycket jag än har hånats, förlöjligats, angripits och dragits ner i smutsen i detta forum så har jag fortfarande inte ändrat uppfattning och kommer inte ändra uppfattning hur mycket personangrepp som det än skrivs till mig. Om föraren vill bromsa ner till 0 km/h så kan föraren göra det själv, det finns tillfällen då det viktiga är att få ner hastigheten och sedan styr man undan hindret och det kan vara ren trafikfara att i en sådan situation ha en panikbroms ner till 0 km/h.

Jag tror knappast att Toyotas tekniker, eller de franska och italienska teknikerna med liknande system, är några idioter eller "inte kan tänka", som tyvärr är vanliga påståenden i detta forum. Det finns givetvis anledning till att de har gjort sina val, och anledningen är inte att de skulle vara "dumma i huvudet"...

#6 • Uppdaterat: 2015-03-31 15:59
Pi

Nu framgår det ju inte helt klart om Toyotas system inte alls fungerar i lägre fart även om det ser så ut av det lilla ViB skrivit och det enklare systemet jobbar uppenbarligen bara med kamera- och laserteknik vilket ju av andra tillverkare används för just lägre hastigheter. Så vi får väl avvakta lite bättre och utförligare beskrivningar av detta system. Dock är det ju en stor skillnad mellan 10 km/t som lägsta hastighet och 40 km/t som det verkar som att Renault valt.

#7 • Uppdaterat: 2015-03-31 16:21
Peter E

Var någonstans står det att systemen inte bromsar ner till 0?

#8 • Uppdaterat: 2015-03-31 16:54
Hackenbush

Systemet är bra på papperet men jag skulle aldrig våga lita på det till 100%.
Men att det skall bli standard har jag inget emot.

#9 • Uppdaterat: 2015-03-31 20:21
Pi

Så frågan är hur det var med de nuvarande "B-system "som Toyotas nya system skulle utklassa ?
TSS C gäller tydligen bilar upp till Corolla/Auris enligt vad jag läst på annat ställe så för mig känns det lite "billigt" - speciellt eftersom man inte heller då kan få adaptiv farthållare.
F ö så kanske AL kan svara på vad som händer med t ex Volvos system om man håller en låg hastighet - typ 5--10 km/t - och av nån orsak missar att bilen framför bromsat - typ infart till en rondell. Bromsar den då så att man även undviker plåtskador ? Om det sker så är det ju klart att föredra framför t ex Toyotas system.

#a • Uppdaterat: 2015-03-31 20:21
Simon no1

Dom dyrare utrustade får även en form av intelligent Led belysning som varierar ljuset efter omgivning, ser intressant ut i deras film och om det funkar som tänkt så är det nog riktigt bra

https://www.youtube.com/watch?v=RQPTeUnuIGY

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.