Arkivbild: Bilden visar inte Teslas nya skadeverkstad.

Nästa artikel
Tesla rundar blockaden med egen skadeverkstad
Nyheter

Tesla rundar blockaden med egen skadeverkstad

Publicerad 2024-01-23 13:11 (uppdaterad 2024-01-23 16:14)

Arkivbild: Bilden visar inte Teslas nya skadeverkstad.

Tesla ska öppna märkets första skadeverkstad i egen regi. ”Då blir det ännu viktigare med kollektivavtal”, säger IF Metalls avtalssekreterare.

Det är drygt tre månader sedan IF Metalls strejk mot Tesla bröt ut, och några veckor efter strejken infördes också en blockad mot arbete på Teslabilar på flera stora skadeverkstäder. Vi Bilägare har tidigare skrivit om hur flera skadade Teslabilar fastnat på verkstäder på grund av blockaden.

Nu planerar Tesla att öppna sin första skadeverkstad för plåt- och lackeringsarbeten i egen regi. Den hamnar i Huddinge söder om Stockholm, nära Teslas nuvarande leveranslokal. 

Det skriver Dagens Arbete och hänvisar till flera jobbannonser där Tesla söker bland annat lackerare och plåtslagare.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä uppger för tidningen att ”strejken har effekt” trots att Tesla de senaste månaderna både öppnat nytt i Jönköping, planerar att expandera med fler snabbladdare och öppnar en egen skadeverkstad.

– Det är Tesla som sätter emot den nuvarande blockaden och vill öppna verkstäder i egen regi. Då blir det ännu viktigare med kollektivavtal, så att de inte kan konkurrera med lägre villkor mot andra verkstäder. Kampen är ännu viktigare nu, säger han till DA.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tycker att konfliktåtgärderna har gett resultat. Foto: Daniel Roos

I en intervju med Vi Bilägare säger Veli-Pekka Säikkälä att beskedet inte kommer som någon nyhet.

– Vi vet att de har en strategi med egna skadeverkstäder. Det är ingen hemlighet. Det finns de som sagt att Tesla kommer lämna Sverige på grund av konflikten, men det tror jag inte en sekund på. De har en helt annan strategi, nämligen att bygga ut verksamheten. Då blir kollektivavtalsfrågan ännu viktigare.

Tesla expanderar alltså i Sverige och Model Y blev den populärate modellen förra året. Tycker du konfliktåtgärderna fungerar?

– Det kan alltid tas fler steg men det berättar vi aldrig om i förväg. Vi vet att det är besvärligt för Tesla. Även om Model Y blev mest sålda bilen, såldes inte alls lika många bilar under sista kvartalet som under resten av året. Sedan är det klart att det tar på krafterna för mekaniker och tjänstemän att behöva hålla på och sortera sopor. Och i stället för att köra in en båt med 800–1 200 bilar med båt ska de fraktas med bil.


Uppdatering 14.10: Tesla bekräftar uppgifterna om skadeverkstaden men har i nuläget inga andra kommentarer.

Uppdatering 16.00: Artikeln har uppdaterats med kommentar av Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.