Nästa artikel
Tesla Model X lanseras – till slut
Nyheter

Tesla Model X lanseras – till slut

Publicerad 30 september 2015 (uppdaterad 30 september 2015)
Efter nästan tre års fördröjningar lanserades Tesla Model X till slut i går.

Teslas VD Elon Musk presenterade i går den färdiga Model X. Enligt Tesla är bilen världens säkraste SUV. Förutom ett välutvecklat krockskydd har den också ett avsevärt större luftfilter än normala bilar för att skydda föraren och passagerarna mot luftföroreningar; om man känner sig extra utsatt kan man dessutom trycka på ”Bioweapon defense mode button”, skyddet mot biologiska vapen, och få luft som, enligt Tesla, är lika ren som i ett operationsrum på ett sjukhus.

Andra originella funktioner är att förardörren öppnar och stänger sig automatiskt ”som en osynlig chaufför”, lastutrymme under baksätet och förstås falkvingedörrarna som känner av om det är trångt och anpassar sig därefter.

Som grädde på moset finns också körläget ”Ludicrous mode” som tar bilen från noll till hundra kilometer i timmen på knappt 3,3 sekunder.

Diskutera: Vad tycker du om Tesla Model X?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-30 09:49
Pi

Det gäller att ha högt i tak i garaget...:)

#2 • Uppdaterat: 2015-09-30 09:52
Reverend Benny

Herr Musk har lite humor helt klart "Bioweapon defense mode button", en inte så liten pik till fossilbränslet.
Denna bilen kommer självklart bli för dyr för gemene man men dödliga kommer nog få njuta av tekniken om några år när den väl kommit ner i pris och paketerats om.
Och då finns det säkerligen betydligt fler Tesla laddstationer att tillgå.

#3 • Uppdaterat: 2015-09-30 10:07
VW Polo 2012

"Andra originella funktioner är att förardörren öppnar och stänger sig automatiskt ”som en osynlig chaufför” .Slut citat. Nog såg jag handen alltid, om man inte sitter i baksätet och kör förstods. ;) fhttp://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150928/tesla-model-x-visar-sina-masvingedorrar-in-action

#4 • Uppdaterat: 2015-09-30 11:03
PREVIA

Bilförarna som aldrig sopar bort snön från biltaket kanske kommer få problem med den här dörrkonstruktionen.

#5 • Uppdaterat: 2015-09-30 11:24
eco

Detta är framtiden. Dyr idag men om några år likt Iphone hos var & varannan civiliserad individ. Snygg & genomtänkt (inte dörrarna). Kanske några VW-kunder köper denna istället för någon gammal unken diesel. Vridet lär väl vara gott nog & räckvidden fungerar för här i Stockholm står ju bilarna mest i kö eller krypkör.

#6 • Uppdaterat: 2015-09-30 12:12
Ainisse

Blädda ner och kolla på presentationen!
http://www.teslamotors.com/modelx

Inga problem med låga garagetak!! Se själv.

#7 • Uppdaterat: 2015-09-30 12:25
celef

Är det verkligen en suv det där, ser mer ut som en supersmart mpv i mina ögon! Markfrigången ser ut att vara väldigt liten, för en suv, men bilen kanske har automatisk nivåreglering och niger om föraren/passagerarna är korta och höjer sig om dom är långa?

#8 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Briljant idé att kalla luftreningen för något så obskyrt som "Bioweapon Defense Mode".

Bara den lilla detaljen gör att tidningarna kommer att ge Tesla en massa gratisreklam precis på samma sätt som teleoperatörerna slåss om att få lansera iPhone, på så sätt spar företaget en massa pengar på marknadsföring samtidigt som innovatören Musk framstår som ännu innovativare.

Att återuppfinna det som redan är uppfunnet för att framstå som uppfinnaren är väl egentligen hela grundidén med Tesla, och de gör det bra...

#9 • Uppdaterat: 2015-09-30 20:37
Swemba

Om det här är en SUV så borde väl t ex en Ford S-MAX vara en SUV?
Fortfarande en rejält korkad konstruktion. I låga parkeringsgarage kommer baksätespassagerarna inte ur bilen och snö och regn lär rasa ner på sätena om bilen stått utomhus. Dessutom omöjliggör konstruktionen takbox och annat - utrustning som känns högst relevant på en familje-SUV.
Att man med denna familje-SUV inte heller kommer längre än ca 10 mil i en riktning när det är kallt ute, får bilen mer att framstå som en leksak och en gimmick än ett seriöst alternativ för barnfamiljen.

#a • Uppdaterat: 2015-09-30 21:23
PREVIA

I Danmark planerar man tydligen att ta bort fördelar som elbilsköpare hittills haft.
http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3934837.ece

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.