Nästa artikel
Sverige på väg mot världens högsta drivmedelsskatt
Nyheter

Sverige på väg mot världens högsta drivmedelsskatt

Publicerad 11 maj 2016
Sverige är på väg att slå världsrekord i skatt på bränsle.
Om fyra år kan skatten på bensin och diesel slå världsrekord.
Om Sverige fortsätter att höja skatten på bränsle med samma takt kommer vi att ha de högsta skatterna i världen på bensin och diesel år 2020. Det spår Motorbranschens Riksförbund, MRF och grundar sina prognoser på ACEA Tax Guide, en årligen utkommande jämförelse över skatter och andra pålagor i vägtrafik i olika länder.

Redan i nuläget har vi världens näst högsta dieselskatt och femte högsta bensinskatt. MRF anser att riksdagens ständiga höjande av bränslepriserna ger en felaktig signal från politikerna i ett glesbefolkat land som Sverige.

– Vårt näringsliv är ett av de mest transportberoende i internationell jämförelse. Det är orimligt att Sverige ska tävla med tätbefolkade länder om att ha de högsta skatterna på resor och transporter, säger Tommy Letzén, vd för MRF, och fortsätter:
– Menar vi allvar med att ”Hela Sverige ska leva”, måste regeringen se över den förda politiken. Vi får inte skatta ihjäl vår tillväxtdrivande mobilitet genom att slå mot dem som har det sämst ställt.
 
Diskutera: Vad tycker du om skatten på drivmedel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-11 13:45
Hackenbush

När det gäller skatten på drivmedel så tänker inte regeringen ett dugg på hur vi bor eller reser för våra jobb eller på näringslivet som man varit med om att skapa i Sverige utan det är uteslutande enbart att få in så mycket skatt som möjligt utan att det blir uppror.
Det är lätt att tänka som regeringen gör när man bor i storstaden och åker regeringstjänstebilar eller på tunnelbanan.

#2 • Uppdaterat: 2016-05-11 13:54
pinjong

Tanken med skatterna är väl att de ska motivera nya typer av drivmedel. Det fungerar nog inte så bra i ett litet land som Sverige. Här behöver hela EU engagera sig om det ska bli något. Sverige kan säkert ställa upp med råvara.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-11 16:17
Vidstige

Detta är ju vad miljörörelsen vill.

#4 • Uppdaterat: 2016-05-11 17:11
hultarn

Då blir de utländska åkerierna glada.

Sverige kommer att förlora arbetstillfällen, lastbilarna ersätts med utländska som körs av fulla/trötta förare och på olämpliga däck och billig skitdiesel i tankarna.

Både miljö och samhälle kommer att förlora på detta, men sånt blundar politiker för.

Vägarna kommer drabbas av fler olyckor och stopp, men MP tycker nog att de varit duktiga....

#5 • Uppdaterat: 2016-05-11 17:13
Swemba

Sverige, jordens alldeles egna Benjamin Syrsa ...

#6 • Uppdaterat: 2016-05-11 18:44
Peugeote-Pär

Detta är helt sjukt, detta bevisar bara vilka nötter som sakta men säkert sitter och dödar detta land... Och sen undrar vad som hänt!!

#7 • Uppdaterat: 2016-05-11 18:45
Ronnie Persson

Jag blir arbetslös om 1,5 månad. Idag har jag dessutom tackat nej till ett nytt jobb eftersom det blir för dyrt att pendla till det nya jobbet. Skulle jag ta det, skulle bilen vara det enda alternativet eftersom arbetet skulle innebära att jag började tidigt och vissa dagar slutade väldigt sent, samt jobba natt då och då.

Jag tjänar 1500 kr i månaden de fem första månaderna på att bli arbetslös istället för att ta det nya jobbet och börja pendla 5 mil om dagen.

Arbetet är att köra färdtjänst, en del av kollektivtrafiken.

#8 • Uppdaterat: 2016-05-11 18:51
Björnove

Hurraa, snart världsbäst på en grej till! Heja Sverige!

#9 • Uppdaterat: 2016-05-11 19:14
Swemba

#2 @pinjong, nej det är inte tanken med skatterna. Det är inte tanken med någon skatt. Det är därför man oftast fokuserar skattetrycket på saker där smärttröskeln är hög. Bilismen är en guldgruva.

#a • Uppdaterat: 2016-05-11 19:33
PREVIA

Ronnie Persson: Ett tips, det saknas lokförare på lokförarutbildningarna så har du intresse så sök om man står ut med att jobba helger och nätter ibland. Alla som går utbildningen får jobb och oftast full lön efter två år i jobbet.
Sök på lokförarutbildningar på nätet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.