Nästa artikel
Sverige bromsade i EU-möte om avgastest
Nyheter

Sverige bromsade i EU-möte om avgastest

Publicerad 15 oktober 2015
Fredrick Federley (C) riktar kritik mot Åsa Romson (MP) för Sveriges undfallenhet.
Svenska representanter satte sig på tvären när det diskuterades riktlinjer för framtidens avgastest på ett EU-möte.
I maj beslutade EU-komissionen om nya, mer realistiska avgastester för bilar. När bomben om Volkswagens testfusk briserade sattes det press på EU att införa de nya testerna så fort som möjligt.

Men när ämnet diskuterades i EU-kommissionens tekniska kommitté för motorfordon i förra veckan ratade svenska mötesdeltagare det förslag som skulle innebära hårdast krav på bilindustrin.

Enligt Aftonbladet säger en av representanterna vid mötet, Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen, att förslaget ansågs för svårt för industrin att leva upp till.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) säger till Aftonbladet att han tycker att agerandet signalerar dubbla budskap:
– Man säger en sak utåt men en annan sak i de rum där besluten tas. Uppenbarligen är det så att den nuvarande regeringen går industrins intressen till mötes istället för att se till att konsumenterna vet att de kan köpa en produkt som motsvarar deras miljökrav.

Enligt miljöminister Åsa Romson (MP) är kritiken grundlös.
– Jag är angelägen om att det här genomförs så snabbt som möjligt. Det har varit den svenska inställningen hela tiden. Därför stödde vi det förslag som lättare – och därmed snabbare – kan genomföras av industrin. Det andra alternativet skulle ta längre tid att genomföra, säger hon.
 
Diskutera: Vad händer om de nya reglerna blir för svåra att leva upp till för biltillverkare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-10-15 13:35
1storstark

Det viktiga är väl att avgastesterna blir realistiska. Då kommer väl också siffrorna för bränsleförbrukningen närma sig verkligheten. Sedan kan man avgöra vilka krav som ska ställas på bilindustrin. Som det är nu stiftas lagarna med fantasisiffror från fuskande billaboratorier som underlag.

#2 • Uppdaterat: 2015-10-15 14:07
Tjalle

För första gången i mitt liv har jag samma uppfattning som Åsa. Vi vet inte vilka som är de "nödvändiga" gränserna för bilar - det finns ju andra förorenare - vi vet bara att de skall vara så snäva som möjligt. Det gäller nu att ta reda på vad som är rimligt- och ta fram bra provmetoder/körcykler.

#3 • Uppdaterat: 2015-10-15 15:00
N-iklas

Denna sak kan inte kommenteras eftersom fakta saknas.

Det finns ingen politiker på planeten som har kompetens att bedöma någonting alls egentligen, så inte heller detta varför uttalanden och bedömningar från sådant håll saknar all relevans.

För övrigt styrs EU sedan mitten av 1980-talet i hemlighet av ERT European Round Table of Industrialists som ligger bakom i princip alla större politiska projekt som lanserats under de senaste 25 åren.

#4 • Uppdaterat: 2015-10-15 15:28
Hackenbush

Miljöpolitiker är så rabiata att de förmodligen skulle acceptera att leva i grottor och bara tillåta häst och vagn som transportmedel bara de får igenom sina krav.

#5 • Uppdaterat: 2015-10-15 15:44
ENTJ1

Volvo kommer flunka på de nya rullande testen,Kineserna har klargjort att svensk produktion läggs ned om kraven är orimliga.
Thats it.
Men men det har vi väl råd med,miljön blir ju bättre om de mest nedsmutsande försvinner.
Elbilar är ju bra men Oskarshamn skall ju bort med,450 höginkomsttagare får sadla om,men som sagt,Sverige har råd,landet är välmående som vi alla vet

#6 • Uppdaterat: 2015-10-15 16:04
Reverend Benny

Hade varit bra med en länk där läsarna kan läsa vad förslaget innehöll och vad de nya reglerna innebär. Länken som finns handlar om portabel mätutrustning men tror knappast det var det enda som diskuterades.
Samtidigt så vet vi ju inte vad det "lätta" förslaget som MP stöder handlar om heller.

#7 • Uppdaterat: 2015-10-15 20:44
NoKuma

Det går ju inte att ha en uppfattning så länge det inte är känt vad förslagen var- och inte minst vad det är för förslag som Svetige gav sitt stöd för. Hallå Vi Bilägare - plocka fram vilka alternativen var!

#8 • Uppdaterat: 2015-10-16 06:29
Leif Kavander

Artikeln uppmanar , till en del, att debattera vilken politik de politiska partierna har som är bäst för dels miljön, dels för bilismen. Min uppfattning är att politiken tar ut en sån stor avgift de kan för oss bilister.

#9 • Uppdaterat: 2015-10-16 06:58
Leif Kavander

https://www.motormannen.se/nyheter/nyheter-2015/hojda-utgifter-for-bilisterna-i-budgetpropositionen/

#a • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Sverige har Europas tyngsta småbilsparkerin ( eller näst tyngst) och äldsta bilparkeringen ( eller näst äldst) så jag antar att vi har Europas törstigaste bilparkering. Allt för att vi tillverkade bilar för USA och nu för tiden för kina och det har blivit en vana för oss att argumentera för Volvo ( och tidigare även för Saab) och rättfärdiga detta med säkerheten. Av samma anledning propagerade vi för det miljöskadliga bränslet etanol. Vi vill inte ändra på våra vanår och vi är rädd om jobben. Samma sak gäller för tyskarna och deras premium bilar. Man kunde begränsa max hastigheten till tex 135. Det gör stora 6-8-12 cylindriga bilar helt onödiga och eftersom däcken behövde inte anpassas till högre hastigheter så minskar både utsläpp fån bilar och däck. Det är inget förbud mot någon som behöver starkare bilar. Men tyska bilindustrin med sina premiumbilar blir ruinerad. Därför tyskland vill inte ha såna begränsningar och därför tyskarna har autobahn. Det senaste testet av utsläppen visade att Volvo är värst och Volvo dementerade det med att påstå att 2 saker var trasig just på den testbilen samtidigt (!) Det visar att Volvo har nått sin teknologiska gräns ( för tillfället) och kan inte bättre än så. Och regeringen vill rädda Volvo och jobben, hur fel eller rätt må det vara. Kanada hade en bra miljöprofil tills de hittade sandolja. Nu skiter de i all profil. Nu är det cash som gäller. Säger det inte om hur vi lever och tänker? Är det verkligen vi som skall vara förebild och rädda värden? Har Miljöpartiet verkligen någon trovärdighet kvar? Var det inte deras språkrör(!) som målade sin båt med förbjuden giftig färg? Köp små bilar med små bensin motorer eller små el-bil om du har råd. Det är det enda allternativet som finns till buds idag. :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.