Nästa artikel
Saab får nej – konkurskrav väntar
Nyheter

Saab får nej – konkurskrav väntar

Publicerad 8 september 2011 (uppdaterad 9 september 2011)
Saabs plan går i stöpet, ansökan om rekonstruktion får avslag från tingsrätten. Nu väntas facket begära Saab i konkurs.

Saab får inget andrum, Vänersborgs tingsrätt säger nej till företagets ansökan om rekonstruktion. Beskedet tillkännagavs klockan 14 på torsdagen. Ansökan lever inte upp till kraven, menar tingsrätten.

"En samlad bedömning leder tingsrätten till slutsatsen att det saknas skälig anledning att anta att syftet med en företagsrekonstruktion nu skulle kunna uppnås. Bolagets ansökan ska därför avslås", heter det i beslutet.

Tingsrätten konstaterar att bolaget inte kan betala skulder till leverantörerna samt att "det framstår som oklart hur bolaget ska kunna lösa likviditetskrisen och fortsätta verksamheten". Man skriver också i beslutet att rekonstruktionen som genomfördes 2009, med tanke på nuvarande situation, inte kan betraktas som framgångsrik.

Om tingsrätten hade beviljat ansökan hade Saab köpt sig tid, skyddats från konkurs i tre månader samtidigt som de anställda skulle ha fått betalt genom den statliga lönegarantin. Nu har Saab möjlighet att överklaga beslutet till hovrätten, senast den 29 september.

Konkurskrav väntar
Beslutet innebär att fackklubbarna på Saab kan försätta biltillverkaren i konkurs. Både Metall och Unionen har tidigare gjort klart att företaget ska begäras i konkurs vid ett nej från tingsrätten. If Metalls ordförande Stefan Löfven beklagar beslutet:

– Vi ska nu noga analysera den uppkomna situationen. Om inte företaget hittar en annan lösning eller begär sig själva i konkurs kan vi tvingas göra det de närmaste dagarna, säger han i en kommentar.

Vad ska Victor Muller göra nu? Vid en pressträff på onsdagen vidhöll Muller att det också finns en "plan C".

Klicka här för att läsa Tingsrättens beslut i sin helhet (pdf)

Diskutera: Vad tycker du om beskedet från tingsrätten?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-08 14:41
Grusis

Det är rätt beslut. Och vi har väl allihop sett det här komma under lång tid. Men likväl kan jag inte låta bli att tycka att det är litet... melankoliskt... på något sätt.

Men kanske kan Cirkus Müller trolla fram en tremiljarderskanin ur sin stora hatt?

#2 • Uppdaterat: 2011-09-08 14:49
Simon no1

Äntligen nån som sätter ner foten, undrar bara vad det kommer att kosta oss skattebetalare att städa upp efter denna Muller......??? Synd för arbetarna att de hamnat i klorna på denne mytoman......

#3 • Uppdaterat: 2011-09-08 15:17
Raymond K (ej verifierad)

Är det verkligen någon som är förvånad över detta beskedet? Det finns inga ekonomiska förutsättningar att få igång Saab igen tyvärr. Detta borde Muller veta också, jag fattar inte vad han har i kikaren förutom att få bonus.

#4 • Uppdaterat: 2011-09-08 17:00
Audi A5 SB

Här är Tingsrättens sågning av VM: s planer:

"Bolaget har i ansökan redogjort för hur bolaget planerar att lösa sin likviditetskris. Den huvudsakliga finansieringslösningen påstås vara avtal som bolaget träffat under sommaren 2011 med de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da. Enligt ansökan är avtalen med de kinesiska bolagen villkorade av att berörda kinesiska myndigheter godkänner avtalen. Det framstår som oklart om - och i så fall när - berörda kinesiska myndigheter kommer att godkänna avtalen. I fråga om andra finansiella lösningar har bolaget endast lämnat mycket allmänt hållna uppgifter om förhandlingar som pågår i syfte att lösa likviditetskrisen. Det framstår även som ovisst om den planerade finansieringen skulle räcka till för att lösa bolagets finansiella problem på ett hållbart sätt, särskilt med beaktande av att medlen ska täcka även behoven av kapital i de andra bolag som nu ansöker om rekonstruktion. Sammantaget finner tingsrätten att det framstår som oklart hur bolaget ska kunna lösa likviditetskrisen och fortsätta verksamheten."

Äntligen någon som satt svart på vitt att VM är en obotligt optimist och sannolikt även en oförbätterlig sagoberättare.

Hoppas nu att facken agerar ansvarsfullt och ser till att de anställda omedelbart får sina pengar. Att tro att Hovrätten skulle besluta annorlunda med detta underlag är en utopi. VM ämnar ju "bomba" Hovrätten med argument via en hoper advokater, men har han stålar att betala dem för jobbet. Skulle inte tro att de jobbar på "krita".

#5 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Utomordentligt tråkigt men inte oväntat. Nu får vi väl se om hovrätten kommer till samma slutsats men nu pekar ju det mesta på att de nio liv märket haft snart är förbrukade. Vill dock inte korka upp gravölen ännu, ibland sker ju under. Känner iaf. starkt för alla som blir berörda av en ev. avveckling.

"Mytomanen och "sagoberättaren" Muller var den ENDA som var villig att ge Saab en chans hösten 2009. För det ger jag honom all cred, oavsett om det nu går åt h-e. Han och många goda krafter inom företaget har gett allt för att de ska leva vidare medan ansvariga politiker inte brytt sig för fem öre. En riktigt osmaklig historia där många frågetecken återstår.

#6 • Uppdaterat: 2011-09-08 19:06
1storstark

Jag förstår inte varför så många hatar Victor Muller. Ingen kan väl påstå att han inte kämpar med näbbar och klor, för att hitta möjligheter att driva vidare. Om han får lön eller bonus från SAAB, so what? Lyckas han så är många skyldiga honom en ursäkt. Lyckas han inte så kan ingen säga att han inte försökt!

#7 • Uppdaterat: 2011-09-08 19:16
Peugeote-Pär

Tycker själv att det verkar som att Viktor muller och Co försöker mjölka ut så mkt som möjligt ur Saab innan det går åt helvete...
Att Saab konkar överaskar inte.... Dock väldigt synd att inte får se några nya saabar :(

#8 • Uppdaterat: 2011-09-08 19:25
Tjalle

1storstark

Victor Muller är, snällt sagt, en mytoman och bluffmakare,

Victor Muller gör detta enbart för att gynna Victor Muller.

Det fanns inga rimliga chanser att rädda SAAB för två år sedan - därför hoppade Koenigsegg av tåget.

Muller satt i knipa med Spyker, som gått med förlust varje år.

Muller, som är mycket skicklig debattör, såg chansen att överleva mha SAAB.

Han är tyvärr inte lika skicklig att driva företag, och körde över JÅJ, som slutade.

Nu är han vid vägs ände - Hovrätten kommer inte att ändra Tingsrättens beslut.

#9 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

@ simon_d:

Som jag tidigare skrivit så är det ett faktum att andra biltillverkande länders politiker vid finanskrisen 2009 gick in och gav finansiellt stöd eller direkt övertog krisande tillverkare.

Detta skedde i USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Japan m.fl. GM och Chrysler var lika utdömda då som Saab var. Nu tjänar bägge dessa hyggliga pengar.

Bilindustrin lyder inte under vanliga marknadsekonomiska lagar utan anses ha en alltför stor betydelse för att göra det, rätt eller fel får var och en bedöma. Sveriges regering delar uppenbarligen inte den bedömningen och var i stort sett ointresserade att hjälpa Saab. Nu ser vi resultatet.

#a • Uppdaterat: 2011-09-08 19:45
Audi A5 SB

Rålle G. Ford och Volvo?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.