Nästa artikel
Pulskanon kan stoppa bilar
Nyheter

Pulskanon kan stoppa bilar

Publicerad 19 augusti 2016 (uppdaterad 19 augusti 2016)
Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) har nu presenterat resultaten av fyra års forskning kring att använda pulskanoner för att stoppa fordon.
Projektet som kallas Safe control of non cooperative vehicles through electromagnetic means, eller Savelec, påbörjades 2012 och visades under sommaren upp för potentiella användare. Förutom VTI har forskare från olika företag och myndigheter i hela Europa deltagit i projektet.

Systemet fungerar genom att elektromagnetiska pulser i mikrovågsspektrat skickas ut i korta stötar vilket stör ut bilens elektronik och får motorn att stängas av. Förhoppningen är då att kunna ersätta till exempel spikmattor men kan också användas för att få stopp på båtar.

– En grundförutsättning projektet haft är att stoppa fordon säkert, vilket vi har undersökt från olika vinklar, såväl mänskliga faktorer och säkerhet som juridiska förutsättningar, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI, som har varit projektledare för VTI:s medverkan.

Förutom att testa de tekniska möjligheterna har VTI också undersökt de hur människor reagerar på att bli stoppade på det här sättet och om det finns situationer då det inte är lämpligt att använda metoden.

– Det var lyckade tester av pulskanonen men för att kunna använda denna metod kommersiellt finns det ytterligare utveckling och forskning kvar att utföra. Vi får se om det kan bli ett fortsättningsprojekt efter detta eller om någon av de involverade parterna själva fortsätter utvecklingen, säger Mattias Hjort.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-19 11:48
Gunnar Lindberg

Jag tror mer på en harpun!

#2 • Uppdaterat: 2016-08-19 12:00
bgl

Kan någon nämna ett enda vapen i världshistorien som inte efter en tid har kommit i händerna på den som det ursprungligen var avsett att bekämpa?

#3 • Uppdaterat: 2016-08-19 12:13
Hackenbush

Kommer att bli det nya sättet att kapa bilar.

#4 • Uppdaterat: 2016-08-19 13:32
Reverend Benny

EMP har väl varit på tapeten länge, men trodde att det allt som oftast även skadade komponenterna!?!
Dessa "vapen" finns redan att få tag på, det som är nytt här är väl att Polisen funderar på att använda det som ett sätt att stoppa bilar säkert.

Känns lite som med pepparspray, det fanns på i bra många år på marknaden innan polisen började använda det i sin utrustning.

#5 • Uppdaterat: 2016-08-19 13:34
attitude

Vad händer om det är styrservon eller ECUn som har hand om bromsar som träffas? Tvärnit eller gir åt höger/vänster?

Nej kräv on-call och öppna för effektstrypning till 10hk för polisen istället...

#6 • Uppdaterat: 2016-08-19 13:47
Rikard

Gamla dieselbilar kommer öka i värde. Dom behöver inte ens batteri för att gå.

När tex ABSen slås ut funkar bromsarna som vanligt, utan ABS funktion.

#7 • Uppdaterat: 2016-08-19 13:57
pinjong

Polisen gillar att leka med nya tekniska prylar men att beivra eller utreda brott verkar det saknas tid för. Nu flyger de tydligen även med drönare över Malmö. Kanske mer kul än nyttigt egentligen...

#8 • Uppdaterat: 2016-08-19 14:42
Paddan 21

Jag tror att helikopter med en magnet att lyfta bort bilarna med mer är det bästa och minst farliga.

#9 • Uppdaterat: 2016-08-19 14:55
Reverend Benny

@Pinjong
Nu är det ju forskare på VTI som forskat på om detta kan vara ett hjälpmedel för t.ex. Polisen. Att ge poliser ett alternativ till spikmatta eller kunna stoppa galna biljakter i tid tycker jag låter bra.
Att förse polisen moderna verktyg som gör att man kan utnyttja resurserna bättre (för t.ex. brottsutredningar) tycker jag låter som en utveckling åt rätt håll.

#a • Uppdaterat: 2016-08-19 15:12
pinjong

ReverendBenny: Visst har du rätt i att moderna verktyg kan kan vara bra men polisen är en organisation i kris och teknik kan nog tyvärr bara hjälpa på marginalen. Ska inte påstå att jag har lösningen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.