Nästa artikel
OLED ska bli framtidens ljus
Nyheter

OLED ska bli framtidens ljus

Publicerad 30 juli 2015 (uppdaterad 31 juli 2015)
Så här kan framtidens ljus se ut.
Audi ska presentera en ny sorts ljusdioder på en konceptbil i Frankfurt.
OLED är en förkorting av det engelska uttrycket för ”organiskt ljusemitterande diod”.

I motsats till LED-lampor är OLED platta och kan dimras steglöst. En annan skillnad är att det inte behövs några reflektorer med OLED. LED är en skarp ljuskälla och får därmed en skugga och kräver reflektorer. Med OLED som ljuskälla blir det inga skuggor inne i lampan, eftersom OLED är en större, direktlysande yta som ger en konstant ljusstyrka.
 
Matrix OLED-tekniken öppnar upp för helt nya designmöjligheter, bland annat tredimensionellt ljus. Dessutom kan ljusen göras i olika färger och med olika transparens.
 
Ljuset är tänkt att sitta i Audis bromsljus och blinkers. Just nu arbetar man med att kunna sätta OLED-tekniken i serieproduktion, utmaningen är att lyckas öka ljusdensiteten.

De nya OLED-ljusen premiärvisas på en konceptbil som avtäcks på bilmässan i Frankfurt i september.

Diskutera: Vad tycker du om den nya ljustekniken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-07-30 10:39
Swemba

"Ljuset ger inga skuggor och behöver inga reflektorer."

Öh va?

#2 • Uppdaterat: 2015-07-30 19:30
Roy J

Vad de menar är väl att en lysande yta inte kastar samma svarta slagskuggor som en lysande punkt. Samma effekt som när man sätter en diffusor framför fotoblixten.
Givetvis ger det här en större frihet för formgivarna, men jag hoppas sannerligen att de inte glömmer synergonomin. I dagens stora kromblänkande reflektorer försvinner blinkersljuset när solen ligger på, så det är bra att trenden vänt mot mindre armaturer. Men allt var inte bättre förr. Minns en lastbil som hade utanpåliggande blinkers som syntes både framifrån och bakifrån och det verkar ju smart - tills man inser hur verkligheten ser ut med solljus som lyser rätt igenom.

#3 • Uppdaterat: 2015-07-30 20:23
Swemba

@Roy J, Tror du har fel, för om så vore fallet så försvinner ju hela vitsen med Matrix-ljusen som bygger på skarpa kontraster och ett extremt riktat ljus.

#4 • Uppdaterat: 2015-07-30 23:25
ENTJ1

Ny ljusteknik?
Lika nytt som att Kineserna filear Findus torsk.

#5 • Uppdaterat: 2015-07-31 08:16
Paddan 21

Det bästa med Led och Oled är lägre energiförbrukning och kanske att dom håller hela bilens livslängd. Inga reflektorer beror antagligen på att ljuset är riktat så det finns inget bakåtriktat att reflektera. Den tillverkare som uppfann mörkret och skuggan åt alla håll var väl Lucas.

#6 • Uppdaterat: 2015-07-31 10:40
Maria Dahlin

Håller med om att formuleringen "ger inga skuggor" är vagt formulerat. Jag pratade med pressansvarig på Audi och tydligen är det inne i själva lampan som det inte blir några skuggor med OLED, varför det inte behövs reflektorer, som det gör med LED. Har ändrat i texten, hoppas att det blev något tydligare.

#7 • Uppdaterat: 2015-07-31 11:38
Swemba

Maria Dahlin, den förklaringen känns också mycket märklig. Alla ljuskällor skapar skuggor.
Och reflektorer är till för att rikta ljuset, det har väl inget med skuggor att göra?

OLED kan göras tunnare, transparanta och behöver ingen färgfilter för att projicera färgat ljus. Det är väl i princip skillnaderna mot en vanliga diod.

#8 • Uppdaterat: 2015-07-31 12:48
A_q

En ljuspunkt kastar ljus åt flera håll och behöver en reflektor för att rikta ljuset.
OLED är ett riktat ljus (yta) och behöver alltså ingen reflektor. Det skapas då inga skuggor inne i lyktan.

Allt ljus kommer att skapa skuggor när träffar andra objekt, men det är utanför lyktan. Detta handlar om skuggor inne i lyktan.

#9 • Uppdaterat: 2015-08-01 20:29
Tvärnit

Spännande, bilbranschen verkar att åter gå in i en kreativ era typ USA på 50/60talet då de hade lysen och åter lysen o krom o fenor på alla möjliga vis.

#a • Uppdaterat: 2015-08-01 21:02
Roy J

Gäsp, en förutsättning för det vi kallar skuggor är ljus. Utan ljus inga skuggor, utan ett totalt mörker - och det kanske man kan se som den optimala skuggan om man är på det humöret.

Inget ljuskälla ger riktat ljus om det inte är koherent som laser.
En lysande yta lyser inte bara i en riktning. Kanske kan man åstadkomma något extra genom formade ytor. Men direkt bakom ytan behövs väl ett reflekterande skikt av något slag. Hur ska man annars på ljuset riktat åt ett visst håll?
Jag har inte forskat i saken och tänker inte göra det ljust nu heller. Kanske senare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.