Nästa artikel
Officiellt: BMW 3-serie uppdateras
Nyheter

Officiellt: BMW 3-serie uppdateras

Publicerad 7 maj 2015 (uppdaterad 7 maj 2015)
BMW 3-serie föryngras.
BMW:s storsäljare 3-serie uppdateras under sitt tredje levnadsår. Nyheterna rör främst chassi och drivlina, bland annat kan bilen nu fås som 3-cylindrig.
När BMW sätter tänderna i sjätte generationen 3-serie agerar biltillverkaren för att möta den nu ännu hårdare konkurrensen. Med en ny Mercedes C-Klass ute på vägarna och en nya Audi A4 på gång finns ingen tid att förlora. För att inte tala om den nya Jaguaren som nu vill in i leken.
 
Den BMW 3-serie som lanseras i sommar bygger på F30-generationen som gjorde entré 2012. På utsidan är förändringarna svåra att få syn på. Den främsta exteriöra nyheten är att framljusen uppdaterats, detta då 3-serien nu kan fås med LED-strålkastare.
 
När det gäller chassit har bilen nu fått hårdare stötdämpning och mer precis styrning, oavsett körläge. Under huven är numera alla motorer från EfficientDynamics-familjen, förutom sexcylindriga turbodieseln i 330d.
 
Precis som flexbilen BMW 2-serie Active Tourer kan denna 3-serie köpas med en 1,5-liters trecylindrig turbomotor med 136 hk, bilen heter då 318i. Enligt BMW ska bränsleförbrukningen med denna motor landa på 5,1–5,5 l/100 km vid blandad körning. Med angivna accelerationen 0–100 km/tim på 8,9 sekunder bör 3-serien klara av denna downsize-manöver med ryktet som körglad i behåll.   
 
På dieselsidan har alla fyrcylindriga motorer fått omarbetade turboaggregat för snabbare gasrespons. Snålast av dieslarna är 320d i EfficientDynamics-utförande, i bästa fall ska den sörpla i sig 3,8 l/100 km och släppa ut 99 gram koldioxid per kilometer.
 
De fyra bensinmotorerna och sju dieselmotorerna spänner mellan 116 (316d) till 326 340i) hk. Motorerna kommer antingen med en sexväxlad manuell låda eller en åttastegad automat. Automaten är en så kallad Steptronic-låda som ska klara av flera sekventiella nedväxlingar i ett drag samt erbjuda frihjulsfunktion för att spara bränsle. Framöver anländer även en laddhybridversion som troligtvis kommer kallas 330e.
 
På insidan har inredningen setts över och kromdetaljer samt nya materialval har tillkommit. BMW 3-serie kan nu även fås med en ny Head up-display i färg och en ny kvickare navigation med gratis uppdatering av kartorna, men det sistnämnda gäller bara i tre år.
 
Diskutera: Vad tycker du om uppdaterade BMW 3-serien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-07 16:00
VW Polo 2012

BMW 3-serie med trecylindrig turbomotor? Så snart har vi väl BMW 1-serie med encylindrig motor. Tar man sedan bort två hjul då har man kommit ner till BMWs motorcykelspark . Så nej tack jag avstår. för jag vill inte ha någon motorcykel :)

#2 • Uppdaterat: 2015-05-07 16:02
månssons

Synd att det i princip bara är toppmodellerna som har raka sexor numera. Tycker dessutom att det är jättelöjligt att LED bak för bromsljus och blinkers ser ut att ha återinförts ännu en gång. Det kom ju redan på någon facelift av E46 coupé om jag inte har fel för mig, varför plocka bort det inför varje modellskifte? Borde givetvis vara standard på en så dyr bil och den ser enligt mig lite billig ut baktill före denna facelift.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-07 17:12
Roy J

Jag tyckte att BMW stod för något extra på 60-talet och framåt. 8 0-talets bakvagnsupphängningar var väl kanske inte de mest lyckade i vinterväglag (gällde även Granada), men de var fortfarande trevliga. (BMW 2000 CS var riktigt läcker.)
Sen tycker jag bara att de blivit alltmer ointressanta för varje år. Vet inte riktigt varför.
Andra tycker säkert annorlunda.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-07 17:12
Roger Skagerström

BMW har inte ens fällbart baksäte som standard ;) Så man ska inte ta nåt för givet ;)

Såg dock att Jaguar XE, i GB, inte ens har Xenon som standard. Basmodellen har halogen. DET är fan bedrövligt på en helt ny nivå ;) Mazda2 har LED ;)

Med M-paketet var den snygg iallafall. Återstå att se hur den ser ut utan.

#5 • Uppdaterat: 2015-05-08 00:22
Styrbjörn

Nä BMW har förlorat sin status, speciellt med dieselknatter. Random tråkig tysk bil. Jaguar är framtiden, kom ihåg att jag sa det först :)

#6 • Uppdaterat: 2015-05-08 07:12
Hackenbush

Håller med de flesta här. BMW har blivit tråkiga.
E34 modellen var nog den snyggaste modellen hittills om man pratar om 5-serien och sexorna eller V8:an som satt i dessa modeller var de bästa motorerna i mitt tycke. Efter det har det gått utför både med design och motorer.

#7 • Uppdaterat: 2015-05-08 08:05
Draxon

Här var det muntra kommentarer. Antar att alla som inte gillar BMWs nya modeller rullar vidare i deras V70, Avensis, Passat eller i40.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-08 08:25
Reverend Benny

Fin bil att se på och säkerligen riktigt skön att köra, men tyvärr lite för dyr för min smak (både i inköp och underhåll).
Samtidigt är det kul att BMW vågar utmana nuvarande kunder med framhjulsdrift och mindre motorer. Utvecklingen går ju framåt och hålla fast vid något för sakens skull känns bara dumt.

Väntar med spänning på första "uppdateringen/faceliften" av deras I3, det är ju nästan lika gammal som 3-serien.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-08 08:43
Bortom

"Automaten är en så kallad Steptronic-låda som ska klara av flera sekventiella nedväxlingar i ett drag"
Streptonic har inte med flera nedväxlingar att göra.
Steptonic = man kan manuellt välja växel (dock inte hoppa över en).
Sekventiell = växellådan kan inte hoppa över en växel. ALLA mekaniska automatlådor är sekventiella, likt växellådor på motorcyklar.
Moderna automatlådor har elektronisk styrning, således kan lådan hoppa över växlar, både vid ned- och uppväxling.

#a • Uppdaterat: 2015-05-08 11:01
bgl

Inte bara BMW som har dieslar utan AdBlue utan tydligen även Volkswagen!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.