Nästa artikel
Nya siffror: Utsläppen från suvar ökar kraftigt
Nyheter

Nya siffror: Utsläppen från suvar ökar kraftigt

Publicerad 20 mars 2023
Suvarna trotsar bilkrisen och innebär höga vinstmarginaler för tillverkarna. De står också för en stor ökning av koldioxidutsläppen globalt.

Försäljningen av nya suvar fortsätter öka, trots att bilmarknaden i övrigt är sval. Eftersom suvarna är så lönsamma för biltillverkarna är det oftast suvarna som prioriteras i tillverkningen och därmed trotsar både komponentbrist och störningar i leveranskedjorna – samtidigt som modeller med lägre vinstmarginal prioriteras ned.

Nya siffror från Internationella energirådet (IEA) visar att suvarna nu står för nästan hälften, 46 procent, av den globala bilförsäljningen.

Den snabba ökningen för suvarna – som är törstigare och mer ineffektiva än lågbyggda bilar – innebär dock att oljekonsumtionen under 2022 ökade med 500 000 fat per dag jämfört med året innan, enligt IEA:s siffror. Samtidigt höll sig oljekonsumtionen för lågbyggda bilar på ungefär samma nivå 2022 som 2021.

Koldioxidutsläppen från suvarna ökade med nästan 70 miljoner ton under 2022 och de 330 miljoner suvar som rullar på vägarna globalt släppte ut en miljard ton koldioxid. Allt fler suv-köpare väljer en elbil med noll lokala utsläpp, men ökningen för de eldrivna suvarna är än så länge inte tillräckligt stor för att kompensera för suvarna med förbränningsmotorer.

IEA påpekar också att eldrivna suvar är tyngre och kräver större batterier än lågbyggda elbilar. För att lösa klimatekvationen i övergången till eldrift rekommenderar IEA därför att välja en mindre bil och skynda på utvecklingen av innovativa batterilösningar.

Om vi bortser från suvarna och fokuserar på elbilar ökade den globala elbilsförsäljningen med hela 60 procent under 2022 jämfört med året innan. För första gången såldes över tio miljoner nya elbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (48)

  • 22 mars 2023 Grattis Indien, ni är bäst! …
  • 22 mars 2023 Sverige är inte värst. Om nu…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.