Nästa artikel
Miljömärkt biogas ska underlätta miljötransporter
Nyheter

Miljömärkt biogas ska underlätta miljötransporter

Publicerad 27 februari 2015
Naturskyddsföreningen erbjuder nu möjligheten att märka biogas med Bra Miljöval. Först ut med den nya märkningen är Trollhättan Energi.
Naturskyddsföreningen miljömärker nu för första gången biogas. Det är Trollhättan Energi som är först ut med att klara kraven för att få märkningen. Kraven för märkningen innebär att biobränslekonsumenter kan vara säkra på att gasen är fönybar, inte innehåller miljöfarliga tillsatser och att tillverkningoch transport använt ett minimum av fossila bränslen.

– Allt fler vill köra sin bil på biogas, men all gas är inte skonsam mot miljön. Därför är det viktigt att man som konsument kan välja den gas som har minst miljöbelastning, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Diskutera: Vad tycker du om miljömärkt biogas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-27 13:11
Reverend Benny

En riktigt positiv nyhet. Kanske inte gör så stor skillnad idag då det är glest mellan mackarna, men på längre sikt är det bra. Speciellt intressant är det att man inte stirrat sig blind på själva gasen utan väger in andra parametrar som att se hur gasen transporteras till tankstället.
Vissa tankställen har ju t.ex. rötningsanläggning osv bredvid för att minska behovet av transport, och det är bra att man som konsument då kan göra ett aktivt val (om det finns ett val vill säga).

#2 • Uppdaterat: 2015-02-27 22:22
Peter E

Hade det bara funnits en biogasstation här där jag bor så hade jag kanske köpt en gasbil, Golf eller Skoda.

#3 • Uppdaterat: 2015-02-27 23:14
Per_K

"...men all gas är inte skonsam mot miljön." Jodå, jämfört med bensin eller diesel är den det. Och fordonsgas, som är en blandning av naturgas och biogas (som naturligtvis är bäst ur miljösynpunkt), har länge varit det enda bränslet som uppfyller kraven för Svanen-märkning - som innefattar krav på hela kedjan från produktion, distribution till användning av bränslet.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-28 11:35
S-E S

Jag undrar: Vad är skillnaden mellan en miljömärkt biogas och en icke miljömärkt rent analysmässigt?
Är skillnaden den samma som mellan vildväxande hjortron och ekologiska?
Numera undviker jag ekologisk märkta varor. Då blir jag inte lurad.

#5 • Uppdaterat: 2015-02-28 13:52
Reverend Benny

@S-E-S
Varför inte läsa på lite, börja med artikeln ovan.
Att likna naturskyddsföreningens miljömärkning av bränsle med ekologiska hjortron säger en del om hur lite du satt dig in i och förstår vad dessa märkningar egentligen betyder.
Läs på lite, infon hittar du med hjälp av valfri sökmotor.

#6 • Uppdaterat: 2015-02-28 15:47
S-E S

Reverend Benny, min fråga var: Jag undrar: Vad är skillnaden mellan en miljömärkt biogas och en icke miljömärkt rent analysmässigt? Vi kan väl ta den frågan först? Där jag bor körs nästan hela lokaltrafiken på biogas från sopor. Tror du den blir miljömärkt? Är det ingen skillnad på gas och gas, varför då miljömärka? Blir en gas transporterad i rör miljömärkt. Vad då med transport med dieseldriven tankbil?
Hela miljömärkningen är ofta flumrelaterad. Kan man till exempel miljömärka Diesel som transporteras i biogasdriven tankbil? Skulle inte förvåna mig. Naturskyddsföreningen är full av överraskningar.

#7 • Uppdaterat: 2015-02-28 16:20
Reverend Benny

Saxat från naturskyddsförenings hemsida.
"Märkningen av biogas med Bra Miljöval innebär bland annat att bränslet ska vara förnybart och använda ytterst lite fossil energi i samband med tillverkning, transport och förädling. Tillsatta kemiska ämnen får inte skada varken miljön eller människor, och all skogsråvara måste komma från kontrollerade och certifierade avverkningar. Stubbar och rötter ska lämnas i skogen, eftersom de utgör viktiga boplatser och näring för djur och växter. Palmolja och genmodifierade organismer är uteslutna."

Internet som sagt, ett bra verktyg för att leta info.

#8 • Uppdaterat: 2015-02-28 20:04
saabnisse

Det är lite diffust vad som är biogas och vad som är naturgas.
Gas som framställs genom rötning av sopor kallar vi biogas.
Men vad kallas den gas som kontinuerligt uppstår vid rötning av tång, alltså ruttnande tång i haven?
Metan som går direkt upp i atmosfären utan att vi tar reda på den enorma energikälla som finns där.
Det är en naturlig process, men är det biogas eller naturgas som produceras och skulle den kunna miljömärkas?

#9 • Uppdaterat: 2015-03-01 10:54
S-E S

Reverend Benny, vad är då din åsikt? Min är att miljömärkningen är i många stycken en ploj liksom utsläppsrätter som jag tycker påminner om Påvens Avlatsbrev. Man kan köpa sig fri från sina "synder", men utsläppen minskar inte, den gör bara någon rikare på bekostnad av de lättlurade.
"Miljömärkt biogas ska underlätta miljötransporter" står det i ingressen. Förklara hur miljömärkningen "underlättar" miljötransporter? Förresten vad är en miljötransport?
Är det dagbrottet i Svappavaara där man ommöblerar miljön med transportfordon?

#a • Uppdaterat: 2015-03-02 08:12
Bortom

"Tillsatta kemiska ämnen får inte skada varken miljön eller människor..."
kan artikelförfattaren upplysa om vilka skadliga ämnen är TILLSATTA i naturgas (eller biogas)?
Biogas är visserligen förnybar men det går åt mycket energi för att upparbeta den till den renhet som naturgas: sånt som en modern motor kräver.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.