Nästa artikel
Premiär för Mercedes E-klass Kombi: Här är nyheterna
Nyheter

Premiär för Mercedes E-klass Kombi: Här är nyheterna

Publicerad 20 juni 2023 (uppdaterad 20 juni 2023)
Mercedes premiärvisar en ny generation av E-klasskombin. Den kommer som laddhybrid med lång elräckvidd – men har inte blivit av med en av förra generationens största nackdelar.

I april visade Mercedes en uppdaterad version av E-klass, och nu är det dags för kombiversionen som märket hoppas ska bli en storsäljare i Sverige.

Designmässigt hämtas en hel del detaljer från S-klassen, men insidan inspireras snarare av elbilarna EQE och EQS med en stor pekskärm monterad i mitten.

Pekskärmen har senaste generationen av Mercedes infotainmentsystem MBUX som bland annat har stöd för att visa navigationspilar direkt i vindrutan och möjlighet att använda appar som Angry Birds och Tiktok

Det går också att prata med röststyrningen utan att först säga ”Hej Mercedes” så länge föraren är ensam i bilen, och bilens kupébelysning kan blinka i takt med musiken för den som önskar. Kupén har även en kamera för att ta selfiebilder.

Mercedes avskalade interiördesign från förr är borta. Nu är det blinkande interiörbelysning och selfiekamera som gäller.

Bagageutrymmet sväljer 25 liter mindre än förr och har fortfarande kvar en ”puckel” i laddhybridversionerna.

Mercedes E-klass Kombi är 2,8 centimeter bredare än föregångaren och har 2,2 centimeter längre axelavstånd vilket ska ge bättre utrymme i baksätet. Kombimodellen har luftfjädring bak som standard.

Men en egenhet som E-klassen fått kritik för finns fortfarande kvar. I laddhybridversionerna är batteriet monterat under bagagerumsgolvet vilket innebär att utrymmet krymper med 155 liter, från 615 till 460 liter. Det är samma volym som en Volvo XC40.

Faktum är att även mildhybridversionernas bagagevolym på 615 liter är mindre än i föregångaren, som lastade 640 liter. Högsta tillåtna släpvikt är 2 100 kilo.

Mercedes E-klass kommer med fyr- och sexcylindriga bensin- och dieselmotorer som alla har ett 48-volts mildhybridsystem. Det finns också en laddhybrid med räckvidd på upp till tio mil på el.

Versioner och motorer
  • Mercedes E200 (bensin): 204 hk
  • Mercedes E220d (diesel): 197 hk
  • Mercedes E300e (laddhybrid med bensinmotor): 313 hk

Fler versioner ska följa senare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 23 juni 2023 Utmärkt! Hur lång var den nu?
  • 23 juni 2023 motorcykelentusiasten skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.