Nästa artikel
Mercedes CLS läggs ned – stilbildande modellen går i graven
Nyheter

Mercedes CLS läggs ned – stilbildande modellen går i graven

Publicerad 10 maj 2023
Mercedes stilbildande modell CLS går i graven och får ingen direkt ersättare, enligt nya uppgifter.

Efter 19 år går Mercedes stilbildande ”coupésedan” CLS i graven. Modellen ska sluta tillverkas i höst, uppger Autocar.

Mercedes har nyligen visat en ny version av viktiga storsäljaren E-klass, och för att frigöra kapacitet i fabriken behöver CLS stryka på foten. Det är heller ingen hemlighet att försäljningen av den här typen av bil minskat kraftigt efter suvarnas intåg på marknaden.

Den nuvarande Mercedes CLS lanserades 2018 men ser alltså inte ut att få någon ersättare. Mercedes har flera gånger uppgett att märket måste rensa i utbudet.

Första generationen Mercedes CLS presenterades 2004 och även om den inte alls var först att kombinera elegansen i en tvådörrars coupémodell med en mer praktisk fyradörrarskaross blev den stilbildande på sin tid.

Andra generationen dök upp 2012 och den lanserades även som kombi med namnet CLS Shooting Brake. Den försvann dock när tredje generationen presenterades.

Även om Mercedes CLS inte ser ut att få någon direkt ersättare erbjuds Mercedes-AMG GT i fyradörrarsutförande och dessutom finns coupéversioner av suvarna GLC och GLE. Utöver det finns eldrivna EQE med en relativt slank kaross, så särskilt tomt i nischen ”slanka sedanmodeller” blir det inte i Mercedesutbudet.

Hittills i år har bara 14 exemplar av Mercedes CLS registrerats i Sverige. Mellan 2014 och 2022 var den siffran 940 exemplar vilket innebär att det registrerades 35 exemplar av E-klass för varje CLS.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 11 maj 2023 Nu har ju inte Vectra…
  • 11 maj 2023 Det var väl Opel som uppfann…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.