Nästa artikel
Mercedes C-klass får beröm för lågt CO2-utsläpp
Nyheter

Mercedes C-klass får beröm för lågt CO2-utsläpp

Publicerad 31 mars 2014 (uppdaterad 31 mars 2014)
Mercedes, liksom övriga tillverkare, försöker hitta sätt att framhäva sin miljövänliga sida. Beröm från oberoende granskaren Tüv gällande lågt koldioxidutsläpp för nya C-klassen kommer därför lägligt.

Mercedes är kanske inte det företag som tydligast förknippas med miljömedvetenhet. Detta är något som den tyska biltillverkaren så klart vill göra något åt. Förra veckan gick de därför ut och med att nya Mercedes C-klass uppnått ”exemplariska” resultat gällande totalt koldioxid utsläpp under bilens beräknade livslängd.

Det är den oberoende tyska föreningen Tüv, vilka granskar industrin i miljö- och säkerhetsavseende, som undersökt Mercedes C-klass. De har funnit att den mängd koldioxid som bilen släppt ut vid slutet av sin livscykel är tio procent lägre än den hos föregående C-klass, vilket är en klart postiv utveckling. Mercedes menar att detta bland annat beror på att den nya bilen är 100 kilo lättare än sin föregångare. C-klassen har även 52 komponenter, med en sammanlagd vikt på 49 kilo, som tillverkats av återvunnen plast. Dock är prestigetyngda Mercedes noga med att säga att det handlar om återvunnen ”högkvalitetsplast”.

Ingenjörerna bakom bilen har också lyckats med en design som sänker luftmotståndet och därmed bränsleförbrukingen. När den beräknade livslängden uppnåtts kan den miljömedvetne Mercedesägaren trösta sig med att hela 95 procent av bilen kan återvinnas, vilket inte är helt illa.

Diskutera: Vad tycker du om biltillverkarnas olika satsningar på ”grönare” profilering?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-31 11:16
N-iklas

PARTIKELUTSLÄPP!

Det enda som är intressant att få veta på dagens bilar är partikelutsläppen och det är just det ingen någonsin bryr sig om att mäta.

Det kanske finns en orsak till det, obehagliga fakta vill man ju gärna tysta ner och sopa under mattan.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tja, att mäta partikelhalter är bara viktigt när det kommer till dubbdäckens vara eller inte vara.

Skulle samma resonemang tillämpas för förbränningsmotorer skulle dessa nog förbjudas helt och så kan vi ju inte ha det.
Allt enligt Lex Hornsgatan, eller sila mygg och svälja kameler för att citera Bibeln...

#3 • Uppdaterat: 2014-03-31 13:32
johafor

Varför skulle partikelutsläppen vara det enda som är intressant? Det är klart att det inte saknar betydelse, precis som NOX och en hel del annat skit som kommer från förbränning i en bränsledriven motor. Men att CO2-utsläppen är av mycket stor vikt borde även den mest inbitna bilfantast ha svårt att undgå. Såvida inte ViB och andra motortidningar /-forum är den enda källan till samhällsinformation för dem? Det skulle i så fall vara väldigt oroväckande.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-31 15:25
Peugo

Man ska inte tro på allt vad biltillverkarna säger…
Denna bil har väl en tank på 41 l som standard om jag inte minns helt fel? Visst får man valt en större men poängen är väl den att den bilen dom skryter med är den med den allt för lilla tanken.

#5 • Uppdaterat: 2014-03-31 18:26
Swemba

@johafor, Visst kan Co2-utsläppen vara intressanta. Ju mer Co2 desto bättre. Det är bara bra för vår miljö.

#6 • Uppdaterat: 2014-03-31 19:10
N-iklas

Det man vill veta är det man inte vet.

Att någon vrålar i ens öra vad man redan hört 978 gånger är bara störande.

Vi vet att alla satsar på låg förbrukning, alltså är det knappast dagens sensation.

Däremot vet vi ingenting gällande teorin om att de nya motorerna med låg förbrukning och direktinsprutning eller andra liknande tekniker, fått kraftigt ökat utsläpp av partiklar jämfört med gamla konventionella bensinmotorer.

Man rusar omkring och slår in öppna dörrar men undviker varje antydan till motstånd.

Fegt.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-31 20:22
Thommys

Vad gäller partiklar så är det värre med bilar tidigare än september -09 då de byggdes efter euro 4. De släpper ut 5 gånger mer partiklar än dagens bilar med euro 5 gränser. Nu i september kommer euro 6 och då mer än halveras NOX värdena (de försurande utsläppen). Denna C-klass uppfyller euro 6 från start. Det som är unikt med bilen är inte just de direkta utsläppen från bilen utan utsläppen under hela livscykeln. Men det är rätt gammalt att Mercedes bygger bilar som både är byggda av återvinningsmaterial samt att nästan alla delar är återvinningsbara och märkta plus att fabrikerna har låga utsläpp (på allt från personaltoaletter till lackering) och miljöriktig energi. Så var det även på 80-talsmodellen W124.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-31 20:23
Reverend Benny

Det bedrivs ju en del forskning rörande partiklar, och även då hur olika typer av partiklar, storlek osv, påverkar oss människor.

Vissa saker kanske man inte behöver vara Einstein för att räkna ut, att tex sotpartiklar påverkar oss negativt. Men det behöver ju inte betyda att man behöver se hela bilden när det gäller utsläpp.

CO2 utsläpp är ju intressant och viktigt ur ett längre/större perspektiv, medans partikelmängd och typ av partiklar är intressant för tex oss i storstäder.
Och det är kanske därför elbilen, tror jag, kommer få ännu större betydelse och genomslag i stora städer när man väl kan bevisa att vissa typer av partiklar är direkt skadliga.

Still......Ändå gött att se att gubbmärket försöker tvätta bort gubbstämpeln med roligare design och miljötänk.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-31 20:30
Audi A5 SB

Själv såg jag en ny C-klass i förra veckan (från ÅF i Lund) och kan konstatera att bakdelen är lika ful som framdelen är fräck. Med tanke på mina upplevelser från förra generationen av C-klass. så lär den nya infria mina förväntningar med råge. Allt annat vore katastrof.

#a • Uppdaterat: 2014-03-31 21:13
saabnisse

Jag tror säkert att det är en utmärkt bil, men som flera andra tror jag inte man köper en bil p.g.a. låga partikelutsläpp.
Jag tror att MB verkligen är på gång nu och att man har en fungerande teknik visar ju bl.a. resultaten i årets F1 där man ju faktiskt är överlägsna trots att alla stall har haft samma möjligheter.
Jag vill passa på och be Kapten om ursäkt för att jag inte trodde på hans uttalande om Mercedes, jag hade fel, som så ofta förr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.