Nästa artikel
Mängder av nya bilar kan ha fel utsläppsvärden
Nyheter

Mängder av nya bilar kan ha fel utsläppsvärden

Publicerad 2024-01-25 11:40 (uppdaterad 2024-01-25 11:47)
En ny rapport avslöjar stora brister när nya bilar typgodkänns. Det påverkar bland annat fordonsskatten och viktig utsläppsstatistik.

Myndigheterna i flera länder får hård kritik för att rakt av ha accepterat de utsläppssiffror som biltillverkarna själva skickat in när nya bilar ska typgodkännas.

Kritiken kommer från Europeiska revisionsrätten som gått igenom hur processen för att typgodkänna nya bilar går till i Nederländerna, Italien och Tyskland.

De myndigheter som ansvarar för att typgodkänna nya bilar har i flera fall inte ifrågasatt biltillverkarnas siffror och gjort egna mätningar. I Tysklands fall beror det i huvudsak på att myndigheten KBA inte hann sätta upp ett eget testlabb under pandemin.

När nya bilar typgodkänns ska den ansvariga myndigheten genomföra åtminstone ett oberoende labbtest för varje 5 000:e bil som tillverkas av en viss modell. Bilarna får inte överskrida de utsläppsvärden som bestämts.

Men det finns alltså inte tillräckligt garantier för att de utsläppsvärden som anges i bilarnas typgodkännanden faktiskt stämmer, enligt rapporten.

Flera av de myndigheter som typgodkänner nya bilar har bara accepterat tillverkarnas siffror utan att närvara fysiskt vid egna laboratorietester. Foto: Europeiska revisionsrätten

Utsläppssiffrorna ligger till grund för bland annat bilens fordonsskatt, och för låga utsläppsvärden gör att EU-staterna går miste om skatteintäkter.

Siffrorna används också för utsläppsstatistik, som nu kan vara felaktig – minskningen av koldioxidutsläpp kan enligt Europeiska revisionsrätten vara betydligt mindre än vad som sagts hittills.

Granskningen avslöjar också brister i hur många bilar som anmäls nyregistrerade av myndigheterna. Nederländerna missade till exempel först att rapportera omkring 38 000 fordon, vilket också påverkar statistiken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-01-26 06:18 Dieselgate fick det största…
  • 2024-01-26 01:17 Undrar hur mycket Volvos SUV…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.