Nästa artikel
Kvinnor ratar tyska premiumbilar
Nyheter

Kvinnor ratar tyska premiumbilar

Publicerad 14 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Audi, BMW och Mercedes är mer populära bland män än hos kvinnor. Det visar listan från bilregistret som Tjänstebilsfakta tagit fram.

Även om män äger mer än dubbelt så många bilar som kvinnor gör i Sverige så är likheterna stora vad gäller de mest populära bilmärkena. Volvo är vanligast, och på andra plats Volkswagen, både bland kvinnor och män.

Det som däremot skiljer hittas längre ner i tio i topp-listan över antalet bilar som ägs av kvinnor respektive män. Männen väljer i högre grad tyska prestigemärken som Audi, BMW och Mercedes. På samma platser bland kvinnorna ser vi istället märken som Renault, Peugeot och Skoda.

Populära bilar bland både kvinnor och män är, förutom de två i topp, Ford, Toyota och Saab. Totalt står 1 961 038 bilar skrivna på män medan kvinnor äger 959 966 bilar.

Diskutera: Varför väljer kvinnor bort tyska premiumbilar?

Topplista: Kvinnliga bilägare

Volvo: 222 690
Volkswagen: 146 771
Toyota: 110 547
Ford: 88 629
Saab: 79 611
Renault: 79 046
Peugeot: 68 405
Opel: 61 251
Skoda: 53 282
Audi: 49 734

Totalt: 959 966

Topplista: Manliga bilägare

Volvo: 664 059
Volkswagen: 239 005
Saab: 226 309
Ford: 155 465
Toyota: 150 210
Audi: 135 447
BMW: 103 596
Opel: 100 598
Mercedes: 95 639
Peugeot: 90 710

Totalt: 1 961 038

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-14 15:14
Raphael

Kvinnorna är helt enkelt smartare än de flesta män och väljer bilar efter vad de får för pengarna och vilken praktisk nytta det gör, istället för att välja bil som statussymbol.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-14 15:17
Swenssons

Premiumbilar kostar betydligt mer än billiga skramliga riskokare av typen to¤¤ta, lexus och andra asiatiska såkallade bilar och det är enkom orsaken till att det är fler män än kvinnor som kör, äger premiumbilar såsom Mercedes, BMW och Audi. Vidare kan det också vara så att kvinnor inte är lika "bilfåfänga" som män... MEN det skulle vara intressant att se hur andelen premiumbilar mellan män / kvinnor ser ut hos tjänstebilsåkarna där är skillnaderna betydligt mindre vågar jag nog nästan påstå.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-14 15:39
Skodaägare

Man får ju väldigt lite bil för pengarna när man köper s.k. premiumbilar. Och i vanlig vardagstrafik så kan det faktiskt vara svårt att se vad man egentligen ska betala så mycket mer för.
Jag körde tidigare BMW och gjorde det för att jag inbillade mig att det var en stor skillnad i körkänsla mellan en BMW och t.ex en Skoda. Men BMW:n (en 1-serie) var på tok för liten och därför började jag leta alternativ. Var först övertygad att jag absolut inte kunde bli nöjd med något annat än BMW. Mercedes eller Audi. Provkörde dock en Skoda Superb, mest på skoj. och blev såld direkt. Allt som jag saknade med BMW:n fanns där. Fjädringskomfort. låg ljudnivå, utrymmen och utrustning. Till ett överkomligt pris. Sen kanske körglädjen inte är lika stor i en Skoda, men det är inget jag märker av så mycket när jag pendlar till och från jobbet.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-14 16:02
Thommys

Män är mer intresserade av bilar än kvinnor. Män har högre lön än kvinnor. Därför kör de mer premium. Vissa män bryr sig dock inte om bilar och kör t ex Toyota och annat simpelt.

#5 • Uppdaterat: 2012-03-14 16:05
Skodaägare

Visst finns det låg ljudnivå i BMW, men inte i 1-serien. Däcksbullret är hyfsat väldämpat, men istället så måste man lyssna på en dieselfyra och vindbrus. Det som slog mig när jag provade en Superb första gången var just hur bra man lyckats dämpa bort motorljud och vindbrus. En Audi A4 eller A6ÄR ju en bättre bil ur en del aspekter. T.ex har man väl en femlänkad bakaxel i aluminium jämfört med Skodans fyrlänkade i plåt. Frågan är ju bara om man har någon nytta av en aluminumbakaxel i normal vardagstrafik.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-14 16:20
KaptenOberkommando

Här finns en hel del att säga.

1) Av gammal "tradition" tycker kvinnor att "bara bilen rullar mellan A och B är jag nöjd". Kvinnor ser bilåkandet som något slags tvångsmässigt (som de dessutom helst skulle vilja avstå till förmån för till exempel kommunalt resande). Vi män ser bilåkandet mer som något roligt - ja, nästan lite som en fritidssysselsättning. Av detta drar jag slutsatsen att kvinnor nöjer sig med lite vad som helst, medan vi män i betydligt större utsträckning vet vad vi vill ha. Det ska helt enkelt vara roligt och kännas rätt bakom ratten.

2) Forskning visar att kvinnor ofta vill ha något som de känner igen och som känns tryggt medan män ofta går utanför den mallen.

3) Kvinnor är oftast mer ekonomiska än män - och det gäller inte bara i fallet bilar. Kvinnor tvekar oftare inför dyra kapitalvaror än vad män gör. (Och här kan jag falla tillbaka på egen erfarenhet angående den nya tv:n! Jag vill inte ha något billigt "noname" utan en riktig Samsung.) När det däremot gäller inköp av till exempel barnvagn (!) låter det minsann annorlunda! Då är priset INTE särskilt viktigt. Inte heller när det gäller skor eller outfiten när tjejgänget skall ut på krogen. Då j-vlar gömmer jag mitt VISA-kort =)

4) - och viktigast!: Artikeln är egentligen helt intetsägande beroende på att den ingeting säger om civilståndet. Singelkvinnor - och det oavsett om de är utan barn eller frånskilda med barn - väljer alltid en mindre bil (den ska vara "liten och smidig" [på grund av att kvinnor ogillar stora bilar på grund av att kvinnor ofta är sämre på att hantera stora bilar på trånga ytor] och dra lite bränsle). Så när kvinnor står som ägare och är singlar är det bara hon som kör den bilen. Är man då skild med till exempel två barn behövs inte en stor bil.
Men i en "kärnfamilj" med till exempel fyra eller fem personer och där det då ingår både man och kvinna behövs genast en större bil. Och oftast är det mannen som står som ägare på "huvudbilen", så att säga. Och eftersom vi män enligt mitt resonemang under 1 vill ha roligt och trivas bakom ratten faller valet oftare på en dyrare bil - som också är större.
Så det här med civilståndet bör man ha klart för sig INNAN man börjar dra några slutsatser av siffrorna i artikeln.

Skodaägare: Det blir lite fel att jämföra en BMW 1-serie med en hyggligt storvuxen Skoda Superb. I den jämförelsen hade även jag valt en Superb.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-14 17:18
Jordnära

Mín erfarenhet är att kvinnor i allmänhet bryr sig mer om designen än tekniken. Men mest av allt ekonomin och det praktiska.
Det undersökningen visar är ingen överrasking.
I de flesta parförhållanden är det mannen som fixar fram en bil till kvinnan, så vad kvinnor själva helst vill ha är inte så tydligt.
Det vore intressant att se vad yngre självständiga kvinnor väljer.
Jag tror att fördelningen kommer att jämna ut sig med tiden. Fler yngre män bygger inte sin status på bilen och fler yngre kvinnor tvärtom.

#8 • Uppdaterat: 2012-03-14 17:37
KaptenOberkommando

leifer, vilkdet drävel du kommer med. Undantag finns det alltid, likaså fåfänga - frågan är dock om dina kollegor finns eller är påhittade.

Men att det finns kvinnor som gillar snygga bilar torde väl vara helt normalt - även dessa kvinnor har - precis som många män - god smak. Är sedan mannen som äger bilen dessutom kvinnans man samtidigt som han är trevlig så har ju kvinnan fått full utdelning. Om den främmande mannen med den dyra bilen däremot visar sig vara korkad lär 99 procent av kvinnorna dumpa mannen - och glatt avstå den fina bilen! Så Shoguns tugg om förlängare är blaskigare än jäst filmjölk.
Vore jag singelkvinna med möjlighet att välja enbart utifrån utseende skulle det se ut så här:

Skitsnygg kille med asful bil > killen
Skitsnygg kille med skitsnygg bil > killen - med bilen på köpet
Asful kille med asful bil > ingetdera
Asful kille med skitsnygg bil > ingetdera

Sedan kommer då detta med personkemin som kan röra runt det hela en aning.

Men det är rätt självklart att en tjej initalt tittar efter en utseendemässigt ok kille i en flådig bil - precis som vi killar initialt skulle göra samma sak om det kom en utseendemässigt ok tjej i en flådig bil. För att inte tala om vad vi killar initialt tittar efter på krogen - sexiga tiopoängare. Men om den sexiga tiopoängaren visar sig vara "blåst" går intresset snabbt över - trots "tillgångarna".

Tugget om "förlängare" må för en del äldre vara "roligt", men för yngre, moderna människor är det just ett tecken på att åldern tar ut sin rätt.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-14 17:46
KaptenOberkommando

Jag för min del har sagt mitt och kan bara konstatera att Mercedesen på bilden har pondus i stora lass.

Men tryck du på dina knappar, Shogun. Ditt senaste inlägg tolkar jag dock som att du fick så att du teg.

#a • Uppdaterat: 2012-03-14 17:50
Rikard

När jag skulle träffa min fru för första gången fick jag fråga vad hon hade för bil så jag kunnde hitta henne "En Ford Fikus" blev svaret "Du då ??" jag har en Svart BMW "Jasså, en sån där k*kförlängare"

Så även fast hon inte är ett dugg bilintresserad hade hon en åsikt om BMW.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.