Nästa artikel
Krav på höjd koldioxidskatt
Nyheter

Krav på höjd koldioxidskatt

Publicerad 19 februari 2015 (uppdaterad 23 februari 2015)
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger i en debattartikel att koldioxidskatten borde höjas rejält. Men Bil Swedens VD Bertil Moldén håller inte med.
Svante Axelsson menar att det har blivit för billigt att köra bil. Enligt hans beräkningar har milkostnaden för en ny bil sjunkit från nio kronor till sju kronor under de senaste tio åren. För att främja utvecklingen av miljöbilar menar han därför att koldioxidskatten bör höjas från  nuvarande 1, 12 kronor per kilo till 2 kronor per kilo. Det skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) 17/2.
 
Bil Swedens VD Bertil Moldén menar däremot att Sverige redan har världens högsta beskattning av koldioxid och att bilägarna redan är överbeskattade. Därför menar Bertil Moldén i ett svar i DN 18/2 att ytterligare beskattning av bilägandet är obefogad. Han menar också att en skatteökning skulle drabba glesbygden hårt och att förslaget knappast kommer vinna stöd utanför tullarna i Stockholm.
 
Diskutera: Vad tycker du om koldioxidskatten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:07
Hackenbush

Det behövs visst mer skattepengar nu så då måste bilisterna betala igen.
Man går nog back på all invandring vi har nu.

#2 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:11
Styggavargen

Jag håller faktiskt med Svante Axelsson, även om det drabbar mig själv. Om folk vore överbeskattade skulle de inte köpa stora tunga SUV's som släpper ut mer koldioxid än vanliga personbilar. Varför behöver plötsligt alla fyrhjulsdrift för att ta sig till kontoret? På sista tiden har man sett stora Pickup-er som Ford F150 och liknande. Det finns praktiska och snåla bilar idag men folk köper SUV och Jeepar och stora MPV bussar. Trenden har blivit att man köper större fordon än man behöver.

#3 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:14
Hackenbush

Styggavargen, det är nog en livsstil att köpa Suv, man vill visa att man är ute i skogen och springer varje dag.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:18
Styggavargen

Hackenbush, har du någonsin sett en SUV i terräng (och nu menar jag inte på en vanlig grusväg eller gräsmatta)? Jag letar varje dag efter 7-sitsiga bilar där man kan se att mer än 5 st sitter i bilen... utan större framgång. Men ändå skall folk köpa sig en "buss" när de har 2 barn.

#5 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:19
Hackenbush

De flesta kör nog endast på asfalt tror jag, Jag minns inte själv när jag senast körde ens på en grusväg, det måste vara många år sedan.

#6 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:24
Leif R

Nog kämpar bilindustrin för/med lägre koldioxidutsläpp, får dessa glädjedödare aldrig nog?

#7 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:30
JorgenE

Jo vänta bara...
När förbrukningsangivelserna snart börjar anges med mer "realistiska" siffror av tillverkarna så kommer självklart även de deklarerade utsläppen att höjas.
Inte en chans att regeringen då skulle anpassa beskattningen till de mer verklighetstrogna siffrorna för att bibehålla nuvarande beskattningsnivå. Tvärtom gnuggar de händerna eftersom de då "bjudits" på en skattehöjning utan att behöva besluta om det. Dett kommer att bli första skattechocken.
Och nu kläcker något ljushuvud iden om att utöver det HÖJA skattesatsen med nästan 100%!
Någon som törs gissa fordonsskatten efter detta?

#8 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:37
Hackenbush

Styggavargen har en poäng här, med en sådan höjning kommer bilköpare att titta mer på utsläppen än på hur tuff bilen är, ja utom de som skiter pengar förstås.

#9 • Uppdaterat: 2015-02-19 13:37
Swemba

Den enda faktiska effekt den ökade halten av Co2 har haft på vår jord är bättre skördar och en överlag grönare planet. Samtliga skräckscenarion och domedagsprofetior med stigande havsnivåer, smältande glaciärer, höjda medeltemperaturer och utrotningshotade isbjörnar blir gång på gång deklarerade som felaktiga.
Ta bort co2-skatten helt och hållet. Vi behöver MER co2 om vi ska klara befolkningsökningen i framtiden.

#a • Uppdaterat: 2015-02-19 13:37
Klarsyn

Eftersom det inte finns några som helst vetenskapliga evidens för att höjd CO2-halt i Jordens atmosfär medför höjd atmosfärstemperatur, så bör alla CO2-skatter avskaffas snarast.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.