Nästa artikel
Kineser Saabs sista chans?
Nyheter

Kineser Saabs sista chans?

Publicerad 26 oktober 2011 (uppdaterad 26 oktober 2011)
Flera källor till Dagens industri uppger att Victor Muller nu ser Youngman och Pang Da som Saabs sista chans till räddning.

Under turerna kring Saab har vd Victor Muller tyckts ha så många kort i rockärmen att få förstod hur man kunde ha så många reservplaner. Nu verkar dock Mullers rockärmar vara tömda på sista äss.

Dagens industri skriver att Muller nu ser en affär med de kinesiska intressenterna som Saabs sista chans till räddning enligt påståenden från flera anonyma källor.

Samma källor uppger att Youngman och Pang Da endast är intresserade av en affär som innebär att de tar över hela ägarskapet i Saab. Muller ska vilja ha en värdering till samma summa som förekom i överenskommelsen i somras, alltså 4,1 miljarder kronor. Detta är betydligt högre än det bud på 200 miljoner som tidigare ska ha lagts från kinesernas håll.

Personalen byter jobb
Ska man nå en överenskommelse har man dock bråttom. Vänersborgs tingsrätt kan ta beslut om att avbryta rekonstruktionen och vill att Saab yttrar sig senast under torsdagen.

Samtidigt tappar Saab folk. Sveriges radio rapporterar i dag att både ingenjörer och personal ansluten till fackförbundet Ledarna byter jobb i högre utsträckning än vanligt. Utvecklingen har pågått sedan sommarens slut. Sveriges radio nämner Volvo personvagnar som ett företag som just nu söker ingenjörer.

Diskutera: Hur ser du på Saabs framtid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-26 17:20
Per_K

Ett fullt tänkbart scenario är (dessvärre) konkurs, vilket innebär att intressenter kan köpa det som finns av värde ur konkursboet - inklusive den nya plattformen Phoenix, som antagligen är väldigt åtråvärd ur kinesiskt perspektiv. Men kan man köpa varumärket då?

#2 • Uppdaterat: 2011-10-26 20:20
Audi A5 SB

Per_K; nej varumärket ryker vid kk. Varken Saab AB eller Scania AB kommer att tillåta att en kinesisk tillverkare klistrar en Grip på en bil. Eller använder loggan SAAB.

Att detta skulle gå att ro ihop, oavsett vad som sagts eller inte sagts, är en utopi. Kineserna har ju flaggat för att man kan tänka sig att stoppa in fler miljarder än vad som redan lovats i Saab. Men till saken hör ju att då måste SWAN kasta in lika mycket stålar i boet. Och det lär man inte kunna. Kan inte SWAN hosta upp stålarna, så blir kinesernas extra tillskott bara ett lån. Och fler lån är det sista Saab behöver.

Jag ser (tyvärr) en fet dam som harklar upp sig och snart intar scenen. Enda chansen att hon uteblir är att hon snubblar över mikrofonsladden. Och mirakel har ju inträffat förut.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-26 20:39
Henr1k

haha, hon har ju ivrigt försökt göra sitt framträdande sedan 2009 nu, jag börjar tvivla på att hon är i form.
Jag tror inte att kineserna kräver någon ekonomisk motprestation av swan för sin investering, har de gjort due dilligence så vet de nog att de inte har några pengar. Investeringen från Youngman gäller nog snarare de nya modeller de vill utveckla.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-26 21:00
Audi A5 SB

Henr1k; du skrev: "Investeringen från Youngman gäller nog snarare de nya modeller de vill utveckla"

Jaha, hur ska Saab komma på fötter med "bara" 2,4 miljarder från kineserna? Det övergår mitt lilla förstånd. Men det är ju å andra sidan inte så stort...

#5 • Uppdaterat: 2011-10-26 21:08
Henr1k

då ska jag förklara, 2,2 miljarder var ju den summan som kineserna skulle köpa in sig i swan med, de pengarna skulle (väl) enligt planen gå till att dra igång fabriken. De resterande pengarna som de har talat om (5,5-8 miljarder -2,2 miljarder) skulle i så fall gå till de nya modellerna, som ju skulle byggas på Phoenix plattan (förutom en ev. 9-2a).

#6 • Uppdaterat: 2011-10-26 21:39
Audi A5 SB

Henr1k; så du menar på fullt allvar att 2,2 miljarder räcker för att starta fabriken i Trollhättan? Inte ens på SU tycker sansade medlemmar att detta räcker.

Det räcker väl att konstatera att man först ska hosta upp med 300 + 111 miljoner för den statliga lönegarantin. Se ska UL ha sitt. 25%? av 1,3 miljarder är 325 miljarder (om man går med på ett sådant ackord). Därefter ska man tillverka ca 2.000 bilar åt kineserna, som man redan fått betalt för, kostnad ca 450 miljoner. Utöver detta ska man pröjsa kineserna för de förskott man fått under rekonstruktionen (70 MSEK). Sen återstår återbetalningen och ränta till EIB m.fl. Kvar blir mindre än 1 miljard. Därefter väntar COD från UL och massor av stålar för att bygga upp ett kraschat varumärke. För att inte tala om att man ska ha likviditet för att möta kommande års förluster (2012 och sannolikt 2013). Att inte vara klarsynt nog att inse detta, ja, då vete f-n.

Kineserna kan inte stoppa in mer stålar i SWAN/Saab utan att få något för det = aktier, som idag är värda ca 200 MSEK för 100%. Aktieutdelningen styr nämligen detta på ett förträffligt vis. Eller kanske man hoppas kunna köpa Saabar med en saftig rabatt? Skulle inte tro det.

#7 • Uppdaterat: 2011-10-26 22:09
Henr1k

hmm, då får du väl kuta över till dem och berätta detta, för hade de haft samma syn som du så hade de väl inte slösat sin tid i sthlm?

Återbetalning till EIB? Talar du om amortering? Kineserna har uttryckt önskan att ersätta EIB-lånet med ett annat lån mer, sannolikt med bättre ränta och mindre politiska strypgrepp.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-27 10:19
lillstefan (ej verifierad)

Mullers avsikter med affären i ett nötskal? http://www.teknikensvarld.se/2011/10/27/25052/muller-saab-miljonar-18-ganger-om/

#9 • Uppdaterat: 2011-10-27 10:22
Raymond K (ej verifierad)

Han är inte dum den där Muller. Han vet hur man skaffar sig en förmögenhet.

#a • Uppdaterat: 2011-10-27 12:32
Simon no1

Lite mer snaskig läsning om Muller
http://svt.se/2.22620/1.2581139/saab_knaar_-_muller_investerar_i_lyx

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.