Nästa artikel
Jaguar rensar i utbudet – bara suvar blir kvar
Nyheter

Jaguar rensar i utbudet – bara suvar blir kvar

Publicerad 2024-03-05 09:45 (uppdaterad 2024-03-05 09:53)
Jaguar ska sluta bygga nästan alla av märkets modeller, och det dröjer innan den eldrivna sedanmodellen börjar säljas.

I sommar ska Jaguar sluta tillverka alla modeller som inte är suvar och som inte redan slutat byggas. I praktiken handlar det om XE och XF som läggs ned.

Modellerna som återstår är kompaktsuven E-Pace, den större F-Pace och elbilen I-Pace, men även dessa ska sluta tillverkas inom en inte alltför avlägsen framtid, uppger Joe Eberhardt som är chef för Jaguar Land Rover i USA i en intervju med Road and Track.

Han påpekar dock att det kommer finnas lagerbilar att köpa under en övergångsperiod innan nya modeller ersätter.

Jaguars globala försäljning har i princip varit i fritt fall de senaste åren. Under räkenskapsåret som slutade 2021 sålde Jaguar över 140 000 bilar, men tre år senare har försäljningen mer än halverats till strax över 60 000 bilar. Förra året registrerades bara 59 Jaguarbilar på den svenska marknaden.

Jaguar behöver snabbt fler modeller och nästa stora lansering blir en fyradörrarsmodell med eldrift som ska utmana Porsche Taycan, men som dock blir betydligt dyrare än dagens modeller. Jaguar utvecklar också en egen elbilsplattform.

Om sedanmodellen låter bekant beror det på att Jaguar tidigare utvecklat just en eldriven sedanmodell, men den skrotades 2021 eftersom den enligt dåvarande koncernchefen Tiherry Bolloré ”inte skulle passa in i varumärket”. Kostnaden för projektet ska ha legat på omkring en miljard kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-03-07 11:41 Pi skrev: Jaguar är väl ett…
  • 2024-03-07 11:40 Jaguar är väl ett av de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.