Nästa artikel
Google presenterar sitt infotainmentsystem
Infotainment

Google presenterar sitt infotainmentsystem

Publicerad 26 juni 2014
Google presenterade i går sitt infotainmentsystem ”Android auto”. Systemet var väntat som konkurrent till Apples ”Carplay”.

Googles system ska fungera med alla Androidtelefoner och ska, precis som Carplay, fungera genom att till exempel navigationsappar och musikspelare finns i telefonen som kopplas till bilen. Det innebär att bilens infotainmentsystem uppdateras när du köper en ny telefon, i stället för när du köper ny bil, och att app-utvecklare kan skapa bilspecifika appar allt eftersom efterfrågan kommer.

Infotainmentsystemet är utvecklat inom samarbetesgruppen Open Auto Alliance, där bland annat Volvo ingår.De första bilarna med Android auto ska byggas senare i år.
 
Diskutera: Vill du ha Android auto?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-26 09:29
Thommys

Nej tack!

Google ska inte få spionera på mig.
För att kunna använda systemet godkänner man ett avtal. Det är som att sälja sig själv gratis till amerikanskt multiföretag.

#2 • Uppdaterat: 2014-06-26 10:01
raks

Om du verkligen tror Google vill spionera på sig så ska du inte använda Googles tjänster.

Dessa stora företag som samlar på sig mängder av data har väldigt mycket att förlora om det kommer fram att de använder datan på ett olämpligt sätt. Jag tror själv inte Google skulle utsätta sig för en sådan risk.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-26 19:08
duccedriver

Man kan ju säga att dom spionerar om man vill, dom samlar data för att kunna rikta reklam mm.
Men det här systemet är ju bara en utökning av sättet att styra telefonen, inget helt fristående android.
Har man en sån telefon, och android är ju världsledande i antal enheter, har man ju redan godkänt avtalet, annars köper man ju bil med nåt annat.
Hade passat mig bra, carplay har jag ingen nytta av, eftersom jag inte tillhör apple-fansen.

#4 • Uppdaterat: 2014-06-26 20:12
Lason1

Fränt!
Frågan är, kommer det verkligen fungera så bra som där?
Kommer det funka på Svenska?
Sen...
Kommer det fungera lika bra om 10 år, med tanke på teknikutvecklingen, eller kommer andrahandsvärdet på bilar bli som för datorer och andra teknikprylar...

#5 • Uppdaterat: 2014-06-26 21:44
Mythbuster

Thommys. Du behöver inte vara orolig. NSA har redan filat din kommentar tillsammans med allt annat du skriver på nätet, var din telefon är samt så fort du går förbi en uppkopplad kamera. Med eller utan googles hjälp. "Brave new world".. men bortser man från NSA överväger fördelarna kraftigt med den uppkopplade världen.

#6 • Uppdaterat: 2014-06-27 08:39
Thommys

Nu menar jag att Googles samlar in uppgifter när jag skriver spionerar (det trodde jag nästan var självskrivet). För det är näst intill det dom gör. Eftersom de inte redogör vad de loggar var gång jag gör något med deras Androidsystem eller Googles. Om NSA spionerar på mig i verkligheten ser jag som ett mindre problem mot när en kommersiellt företag gör det. De har olika syften. Google ska tjäna pengar på mig som person utan att jag får något för det. NSA kollar om jag är farlig, vilket jag tycker är mer ok.

#7 • Uppdaterat: 2014-06-27 09:13
Hackenbush

Skulle aldrig välja en bil med Google system i.

#8 • Uppdaterat: 2014-06-27 09:14
Mythbuster

Thommys. Du vet väll att du kan stänga av insamlandet av data på Google? Utgår från att det även går på Apple. Men... Skönt att du har förtroende för NSA/CIA. Inte säker på att de som "försvunnit" i CIAs hemliga fängelser känner samma förtroende.

#a • Uppdaterat: 2014-06-27 21:38
duccedriver

Tja, något ska man ju tjäna pengar på!
Då dom inte tillverkar hårdvara (telefoner etc), och det mesta av deras mjukvara är freeware, och android är öppen källkod, är affärsiden att tjäna pengar på användarna på annat sätt.
Apple tjänar pengarna på prylarna man säljer, och licenser för tillbehör och tredjeparts mjukvara.
Jag störs inte av googles samlande av data, och visst får jag någonting för det, utveckling av funktioner på nätet och mycket annan teknik som inte hade gått så fort utan det ekonomiska incitamentet.
Som även den som "hatar google" får nytta av!
Apple driver bara på sin egen utveckling, som tillverkningsföretag, medan google säljer kunskap, för många ändamål.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.