Bild
Nästa artikel

Första åtalet efter nya mobillagen

Nyheter

Nu ska den nya mobillagen prövas i domstol. En bilist i Borås åtalas för att ha använt mobiltelefon och kommit över i mötande körfält.

Från och med december skärptes reglerna för användning av mobiltelefon i bilen. Lagen säger att bilförare inte får använda mobiltelefon eller annan teknisk utrustning om det ”inverkar menligt på framförandet av fordonet”, som det heter i lagtexten.

I dagsläget är det oklart vad det betyder, men en vägledande dom kan vara på väg.

Den 5 december åtalades en 53-årig kvinna för brott mot trafikförordningen vid Borås tingsrätt. Kvinnan använde mobiltelefon och var nära att orsaka en trafikolycka.

Tingsrätten skriver att kvinnan ”i samband med högersväng in på en parkeringsplats saknat förmåga att med endast en hand på ratten genomföra en tillräckligt snäv sväng, vilket medfört att fordonet kommit över i mötande trafiks del av gatan, varvid ett mötande fordon varit tvunget att stanna för att undvika trafikolycka."

En polisman är vittne till händelsen, men 53-åringen nekar till brott. Fallet kan bli prejudicerande, alltså att det kan få betydelse för framtida beslut i liknande fall.

Brottet kan ge böter, maximalt 3 000 kronor.

Diskutera: Är den nya mobillagen tillräckligt tydlig?

Kommentarer

#1
2013-12-06 14:50

Bra, precis som det var tänkt: Pratar man i mobilen och samtidigt uppenbarligen inte har full koll så ska man stoppas och förhoppningsvis bötfällas.

Sånt här borde polisen beivra mer och då ska man ju ta alla som uppvisar samma beteende oavsett mobil vid örat eller om man grälar med svärmor i baksätet och samtidigt inte har koll på vägen. Och den lagen finns ju redan..

#2
2013-12-06 14:53

För en gångs skull hoppas jag att staten manglar en invånare!

#3
2013-12-06 15:10

Bra för trafiken i Borås där många kör vårdslöst och inte visar hänsyn i trafiken.

#4
2013-12-06 15:59

Efter att blivit påkörd av personer som varit upptagna med rökning två gånger, så hoppas jag att även lagen gäller där.

#5
2013-12-06 16:29

Är man mer intresserad av att fippla med mobilen än att hålla sig på rätt körbana så skall man helt enkelt ha böter.
Det är just situationer som dessa som gör att lagen behövs

#6
2013-12-06 16:36

Det mest skrämmande är den åtalade kvinnans trafikmentalitet. Trots att hon bevisligen kommit över i mötande körbana anser hon sig inte begått något brott.

Även om hon fälls kommer hon säkert köra vidare som vanligt då hon själv inte tycker att hennes beteende var felaktigt.

#7
2013-12-06 17:24

Tyvärr har du troligen rätt Mattse.

#8
2013-12-06 19:06

Detta borde ju vara ett solklart exempel på lagföring när det gäller skrivningen av lagen. I övrigt lämnar lagen mycket annat att önska.

#9
2013-12-07 13:22

Fängelse 3 månder plus 6000 kr böter skulle ha både individual- och allmänpreventiv effekt. Nu blir väl böterna nåt i nivå med åka utan biljett på spårvagn.

#10
2013-12-08 08:49

Jag anser inte att den här nya lagen behövs, för är man ouppmärksam och ofokuserad i trafiken och det påverkar körningen så blir man stoppad av polisen i vilket fall som helst som undrar vad man sysslar med, det spelar ingen roll vad orsaken är, kan vara allt från att föraren kollar in snygga tjejer eller i skyltfönster, eller fipplar med mobilen. Men vem kan vara fokuserad på bilköringen till 100 % hela tiden ?, det räcker att något händer vid sidan av vägen så är fokus borta direkt, eller så sitter man och tänker på annat medan man kör och det är nog det absolut vanligaste och också det farligaste.

Själv kör jag färdtjänst och i mitt jobb ingår det att prata i mobil med sambandscentralen och handskas med en smartphone under körning, kan få en körning med kort varsel och måste då läsa informationen om körningen, t.ex. vilken adress, hur många medresenärer, rullstolar, rullatorer eller om det är en liggande transport. Måste också planera körningen om det är samåkning, vem ska jag hämta först och vilken ordning ska jag lämna av, för det håller inte systemet reda på.
Det som jag tycker är besvärligast, det är när man kör på okända vägar och gator, då kollar jag mer på vägskyltar och på husnummer än vad jag kollar på vägen och det är ett dilemma. Har för vana att kolla upp adresser innan, men det är svårt när de kommer upp med kort varsel och man ska hämta i en stad man aldrig har kört i och körtiden är precis på håret att man hinner dit.

#11
2013-12-08 09:38

Wilhelm80, du har inte riktigt förstått vad lagen betyder. Så länge det inte finns en lag emot det så håller folk på med det när de kör bil.
Lagen är till för att varna folk för att sms:a och kolla facebook när de kör bil så poängen är att tala om att det inte är tillåtet.
Lagen behövs för att folk skall fatta att det är fel. Det är så i Sverige att så länge något inte är förbjudet så sysslar folk med det trots att de kanske vet att det inte är bra. Och de som har körkort anses ju ändå som vuxna.
Men vad kan man förvänta sig av bilister som tömmer bilaskkoppar i korsningar, slänger skräp längs dikeskanter och sopor i skogen.
...vuxna människor.......

Sedan som du säger att man kan tappa focus av mycket annat när man kör bil berättigar ju inte att man skall lägga ytterligare en sak som att kolla telefonen medan man kör.

Idag verkar ju bilister inte ens kunna köra till affären och handla utan att ställa in gps:en och kolla den när man kör.
När jag skall köra till okända adresser så kollar jag alltid upp kartor på internet hemma innan jag kör iväg och hittills har jag inte haft några problem att hitta. Man kan ju till och med skriva ut en liten kartbit på just det närmaste området på platsen man skall till och stanna och kolla om man är lite osäker.

#12
2013-12-08 12:02

Hackenbush
Om jag har förstått lagen rätt, så får man använda mobilen så länge som det inte påverkar ens förmåga att framföra fordonet på ett trafiksäkert sätt.
Det är inget totalförbud, vilket också öppnar upp för bilförare att göra egna tolkningar av lagen. För att kunna bevisa så måste polisen beslagta mobilen för att kunna se den senaste aktiviteten och det kan man ju undra är enlighet med den här typen av brott ? .
Då är det mycket bättre med ett totalförbud och det ska även gälla cyklister.
http://www.expressen.se/motor/mobilforbud-i-dag--sa-fungerar-nya-lagen/.

#13
2013-12-08 13:38

Lite svårt att se hur det här egentligen är en tillämpning av den nya lagen. Bilen kom ju över på fel sida - oavsett orsak.

Vi har väl alla sett bilar som småålar fram som om de hade ett jätteglapp i styrningen - och då har föraren ändå "bara" pratat i telefonen.
Självöverskattning är ett verkligt problem. Många inbillar sig att de har tillräcklig koll oavsett vad de ägnar sig åt.

#14
2013-12-08 21:21

Som sagt: Lagen är ett skämt. Blott Sverige har inget förbud mot handhållen mobil. Varför i h-lvete är det så svårt för den svenska regeringen att stifta en sådan lag?

#15
2013-12-09 10:42

Vad hände med "Vårdslöshet i trafiken"?
Bevisbörda, Polisen filmar brottet, ganska svårt att slingra sig då.
Tycker också att det skulle vara ett totalförbud, men detta är alltid något.

#16
2013-12-09 13:39

Totalförbjud allt! Då blir det inga olyckor!
Så verkar en del av er som kommenterar tycka.

#17
2013-12-09 16:25

Nä, vi behöver inte förbjuda allt, endast människor behöver förbjudas.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.