Nästa artikel
Förbud mot dieselbilar i Oslo
Nyheter

Förbud mot dieselbilar i Oslo

Publicerad 22 maj 2015 (uppdaterad 24 maj 2015)
Oslos kommunfullmäktige har beslutat att förbjuda dieselbilar. Något som kan bli aktuellt även i Sverige.
I onsdags klubbades förslaget igenom och innebär att om det råder dålig luftkvalitet i Oslo under minst två dagar i rad ska dieselbilarna lämnas hemma. Men för att förbudet ska vinna laga kraft måste först det norska vägverket NPRA godkänna det. 

Körstoppet gäller enbart dieselfordon med äldre standard än Euro 6. Undantagna från regeln är utryckningsfordon, fordon som nyttjas i offentlig tjänst, samt vid på- och avkörning från utlandsfärjor.

Även svenska politiker är intresserade av att införa dieselbilsförbud, i detta fall i Stockholm. Till Dagens Nyheter säger trafikborgarråd i Stockholms stad Daniel Helldén (MP) att förslaget som fattats i Oslo verkar intressant och ett bra verktyg för att få ordning på luften i huvudstaden. 
 
Diskutera: Borde vi göra som Norge och införa dieselbilsförbud?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-22 13:23
muskorv

Vet inte hur det ligger till i Norge, men i Sverige skulle något liknande framstå som ganska märkligt med tanke på hur många dieseldrivna bilar som ironiskt nog är klassade som miljöbilar.

#2 • Uppdaterat: 2015-05-22 14:17
trasten

Hade man inte löst luftproblemet med dubbdäcksavgift? Det var ju den enda orsaken till den dåliga luften, har jag fått veta.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-22 14:42
trasten

Många gator kan man nog stänga och göra om till gågator.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-22 15:20
CJ77

Diesel? varför inte ALLA bilar isåfall? SÅ otroligt dumt och löjligt förslag.
OM man vill införa något sånt här ok, men då får man sätta en deadline långt fram typ 5 år.
Inte kom sverige på i novenmber att i december skall vi ha dubbdäcksförbud på vissa gator. Det var det snack om länge. Men Oslo? Ok för mig kommer aldrig åka dit ändå......

#5 • Uppdaterat: 2015-05-22 15:45
Styggavargen

Diesel har högre utsläpp av kväveoxider och partiklar jämfört med bensin, kanske det som är det stora problemet? Diesel var inte speciellt vanligt för 5-10 år sedan i Sverige, mest taxi eller nyttofordon som kördes på diesel. Idag väljer väldigt många diesel, speciellt om det är större och tyngre bilar. Har aldrig gillat diesel, inte för att jag gillar bensin men det är det som jag kört på i mina bilar.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-22 15:59
Peugo

Styggavargen, du har för gammal information beträffande mängden partiklar och bensinmotorer. Direktinsprutningen är problemet och det är mångfaldigt sämre hos bensindrivna bilar är dieselbilar. Biltillverkarna kommer inte att göra något åt den saken före dom måste, det borde vara enklare att fixa med bensindrivna bilar men allting som kostar extra...
http://www.transportenvironment.org/press/new-petrol-engines-cause-more-air-pollution-dirty-diesels
"While GDI engines make petrol cars more fuel-efficient and emit less CO2, the findings show that these new petrol engines typically release around 1,000 times more harmful particles than traditional petrol engines and 10 times more than new diesels."
http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20121201/partikelchock-bensinbilar-smutsigare-an-dieselbilar

Beträffande artikeln, det är ett beslut av idioter som inte förstår sej på hur saker och ting hänger ihop, suck...

#7 • Uppdaterat: 2015-05-22 16:10
xl600v

De mångdubbelt fler partiklarna i T-banan är förmodligen ett större problem men det låtsas man som att det inte finns.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-22 16:18
Reverend Benny

Det är väl då hybridbilarna kommer till sin rätt, dom kan köra på El i storstaden och laddas på motorvägarna (eller i eluttaget).
Biogas och rena elbilar är ju också ett alternativ för den som gillar det.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-22 17:17
Berg

Hva med dieselbiler med euro 6, hvor NOx utstlippene er likestilte?

#a • Uppdaterat: 2015-05-22 17:49
Thomlink

Tråkigt att nivån här för vissa är IQ-badboll. T.ex alla som vet mer än vissa nobelpristagare. Eller den som inte anser att människor som måste använda sin bil för att ta sig till arbetet som "viktigt" användning! Eller den som talar om att hen tycker "diesel är kass". Jag är ju lika ointresserad av hens åsikt om det som hen är ointresserad av min åsikt om mitt favoritmaterial i strumpor. För att hålla mig till ämnet så kan jag väl säga : det berör inte mig. Jag åker vidare i min bil därför att jag vill det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.