Nästa artikel
EU kräver förbud mot sms i bilen
Nyheter

EU kräver förbud mot sms i bilen

Publicerad 20 oktober 2011 (uppdaterad 21 oktober 2011)
EU vill förbjuda förare att skicka sms och e-post i samband med bilkörning. Sverige tvingas därför införa ny lagstiftning.

Som enda land i Europa tillåter svensk lag att förare surfar på nätet eller skickar sms och e-post samtidigt som de kör. Det kommer det nu att bli ändring på.

En resolution som antogs av Europaparlamentet den 27 september föreslår 103 åtgärder för att halvera antalet döda i trafiken fram till år 2020. Åtgärd nummer 51 säger följande:

”Europaparlamentet vill se ett EU-övergripande förbud mot att skicka sms eller e-post och att surfa på internet vid framförande av motorfordon, och förbudet bör kontrolleras av medlemsstaterna genom användning av bästa möjliga teknik.”
 
En så kallad trafiksäkerhetssamordnare inom EU ska nu hjälpa medlemsländerna att genomföra åtgärdsprogrammet. I praktiken innebär det att Sverige tvingas införa ett förbud mot att sms:a, e-posta och surfa vid ratten. När en sådan lag kan bli verklighet är ännu oklart.

”Vi har mycket att lära”
Beskedet gläder intresseorganisationen Motormännen som länge argumenterat för förbud. Niklas Stavegård är ansvarig för trafiksäkerhet på Motormännen:

– Vi är mycket positiva till Europaparlamentets beslut. Sverige och infrastrukturministern måste omgående inleda arbetet med lagstiftning, säger han i en kommentar.

Tidigare studier har visat att olycksrisken ökar med 23 gånger om föraren skriver sms i samband med bilkörning. Niklas Stavegård likställer det med att köra kraftigt berusad.

– Sverige är ett av världens säkraste länder att köra bil i, men när det gäller mobiltelefonanvändning för förare så har vi mycket att lära oss av övriga Europa, säger han.

Diskutera: Vad tycker du om förbud mot sms vid bilkörning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-20 11:57
Peter i Sydney

Helt rätt. När man kör skall man koncentrera sig på bilkörningen och inte hålla på och fiffla med telefonen. Här i Australien är det förbjudet. Det är även numera förbjudet att äta medan man kör.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:02
kjell39

Visst är det rätt, men den som inte själv förstår när det är lämpligt eller olämpligt förstår nog inte heller förbud.
Lagar är till för att överträdas, var det nån som sa en gång, vet ej vem.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:09
Pender

När majoriteten av telefoner i Förenade Arabemiraten tappade sin SMS-funktion i 3 dagar sjönk olycksfrekvensen med 40%. Stort mörkertal för SMS och andra knapp/läs-olyckor för mobiler. (Bara Åsa Torstensson och några udda figurer på detta forum som stretar emot.)

#4 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

@ Peter:

Förbjudet att äta under bilkörning? Låter hårt. Godis och frukt också?

Men SMS, surfning och e-post ska man självfallet inte ägna sig åt bakom ratten på en rullande bil. Lagstiftning skulle inte behövas men det sunda förnuftet är tyvärr främmande för många människor.

#5 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:26
KURTE

TOTALFÖBJUD ANVÄNDANDET AV MOBILER UNDER FÄRD,ENDA SÄTTET ATT KUNNA "SÄTTA DIT" DOM SOM ÖVERTRÄDER FÖRBUDET.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:50
kjell39

Jaha, det är "sätta dit" man ska göra, liksom när det gäller hastigheten.
Ökning av skatteintäkterna alltså?
Vore det inte bättre att plantera lite sund förnuft och gott omdöme i bilistskallarna?

#7 • Uppdaterat: 2011-10-20 13:10
Owain

Är det inte bättre att förbjuda surfande och bloggande istället för just SMS? Om det är förbjudet att SMSa kan man ju skriva samma sak som ett mail eller ett facebook-inlägg utan att det är förbjudet...
Kanske dags att aktivera wifi i telefonen...

#8 • Uppdaterat: 2011-10-20 13:14
hultarn

I Storbritannien hävdar man att det är 4 ggr farligare att SMS:a än att köra onykter. Lite märkligt tycker jag för onykter är ju ett brett spektrum..

Men, oavsett så är det ju högst märkligt att Sverige stretat mot och snart är sist i Europa med detta förbud.

Sen har vi ju alla andra ickebilkörningsaktiviter också, som äta, raka, läsa, sminka, byta CD, ställa in radion, byta kläder/skor...

#9 • Uppdaterat: 2011-10-20 13:21
Roy J

Naturligtvis ska det vara totalförbud med sms:ande bakom ratten! Lika självklart som förbud mot allt skrivande, rakning, islafsande av diverse måltider, makeupande och tidningsläsande. Lika självklart som att alla som har tagit körkort bör kunna förutsättas ha en alldeles egen hjärna som fattar detta ändå, utan lagar.
Det behövs alltså ingen lag specifikt för just den enskilda idiotin att sms:a. Lagarna vi har täcker faktiskt in allt.
Men självklart ska man kunna ha en lämpligt utformad och placerad mugg att dricka ur och även kunna äta smågodis - men inga jävla hamburgare!

#a • Uppdaterat: 2011-10-20 14:31
KaptenOberkommando

Jag är en av dem som här i spalterna sedan länge har efterfrågat ett EU-ingripande.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.