Nästa artikel
Endast var femte svensk litar på självkörande bilar
Nyheter

Endast var femte svensk litar på självkörande bilar

Publicerad 6 november 2018 (uppdaterad 6 november 2018)
Förtroendet för förarlösa bilar är lågt och majoriteten tycker att tekniken bör testas några år till.
I en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av mässan Logistik & Transport som nu pågår i Göteborg, visar det sig att hälften av de 1.032 svarande tycker att det känns osäkert med självkörande bilar och fordon. Åtta av tio tycker att tekniken behöver testas några år till innan den släpps lös i allmän trafik. 

Kvinnor är generellt sett mer skeptiska än män till självkörande fordon. De som är mest positiva till förarlösa bilar finns i åldersspannet 18-29 år. 37 procent av svenskarna tippar på att autonoma fordon kommer att bli ett vanligt inslag i trafikfloran om fem år.

– Det kommer självklart ta ett tag för allmänheten att vänja sig vid självkörande fordon på vägarna. Men där ligger det helt enkelt på oss i branschen att bevisa att de är säkra, rent av säkrare än vanliga fordon. Vår förarlösa lastbil T-pod börjar användas kommersiellt hos DB Schenker i Jönköping redan här i höst, säger Adam Nelvin från Einride, som är en av utställarna på mässan.

Drygt en fjärdedel, 26 procentav de som deltog i undersökningen svarade att de skulle vilja äga ett självkörande fordon.

Diskutera: Vad tycker du om självkörande bilar?
 
Så tycker svenskarna om självkörande fordon
  • 5 procent tycker att tekniken med förarlösa fordon är färdigtestad – 79 procent tycker det inte.
  • 21 procent tycker att självkörande fordon känns säkert – 53 procent tycker det inte.
  • Män och unga är mer positiva till självkörande fordon. I åldrarna 18-29 tycker 36 procent att självkörande bilar känns säkert. Bland män är siffran 30 procent.
  • 26 procent skulle gärna ha ett eget självkörande fordon. Bland män är siffran 35 procent och mest positiva till det är personer i åldrarna 30-49 år (39%).
  • 3 procent tror att vi har förarlösa fordon inne i våra städer inom 1 år, 37 procent tror vi har det inom 5 år och 36 procent inom 10 år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-11-06 13:11
Thommys

Vad vet gemene man om självkörande bilar?

#2 • Uppdaterat: 2018-11-06 13:43
Klarsynt

@ Thommys

Att de kraschar och orsakar dödsolyckor, även med övervakare i framsätet? Att det är roligt att köra bil själv? Att bil är lika med frihet och denna frihet står på spel i fordon där staten inte bara kan övervaka utan även styra sådant som vägval och liknande.

.

#3 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

Jag sätter mig hellre i en bil som är självkörande, bland alla andra självkörande bilar alla dagar i veckan, jämfört att med idag sätta mig i en bil som jag styr själv och är utelämnad åt alla andra idioter som fipplar med mobiler, sminkar sig, rattar på radion, alkoholpåverkade, drogpåverkade, på väg att somna osv i all oändlighet... Visst en dator kan flippa ur och en bugg kan hända... men kom igen, hur många "buggar" utsätts du för varje dag du kör bil och möter andra förare som du inte har en blekaste aning om de kommer styra rakt emot dig nästa sekund.

#4 • Uppdaterat: 2018-11-06 14:00
L. Mäkinen

Det enda självkörande fordon jag åkt i var förhållandevis värdelöst eftersom det inte kunde hantera en oplanerad felparkerad bil och blev stående. Tekniken kändes inte helt optimerad för vardagen.
När tekniken tagit några steg till bedömer jag det som säkrare att alla andra åker i autonoma fordon än att de får köra.

#5 • Uppdaterat: 2018-11-06 14:07
stonebreaker

18-29 år ... unga och naiva
Men vad är man positiv till? Självkörande bilar utvecklas för att transportbranschen skall kunna köra människor och varor utan förare/lönekostnader, dvs mer vinst, och leverantörerna av förarlösa fordon vill naturligtvis ha del av den vinsten .. höga priser!
Så inget för Svensson!

#6 • Uppdaterat: 2018-11-06 15:26
Apex

klarsynt

Bra inlägg, att köra bil är kul. Som bilintresserad är det bland det roligaste som finns. Har inget emot att man ska kunna välja att bilen ska köra själv i vissa lägen men att jag alltid ska kunna få köra om jag vill.

#7 • Uppdaterat: 2018-11-06 15:40
K_Klabbe

Eftersom de inte finns ännu, så är det väl idén man är positiv eller negativ till. Och idén är jag positiv till, även om jag personligen tror det är långt kvar tills vi har en bil utan ratt, dvs som fungerar på alla vägar/situationer/väder etc.

#8 • Uppdaterat: 2018-11-06 16:13
pinjong

Jag är positiv men det är kanske inget jag ser fram emot på ett personligt plan. Kanske man kan använda tekniken på de många raka vägsträckor vi byggt i landet och som är farliga i sin tråkighet. Eller vid mörkerkörning eller dålig sikt. På kortare resor räcker det med ett kvalificerat stöd som hjälper mig att undvika olyckor när jag själv styr, tror jag.

#9 • Uppdaterat: 2018-11-06 16:24
jeppe100000

Hur kan man ha en uppfattning om något som inte finns?
Sedan vore det bra om journalisterna slutade kalla bilarna självkörande, det är hjälpsystem, självkörande tar säkert upp till tio år.

#a • Uppdaterat: 2018-11-06 16:40
Arne Nilsson1

Att tala om självkörande bilar är lätt. Att göra det så att det fungerar är svårt. Hjälpsystem gillar jag. Men helt självkörande bilar. Kommer aldrig att fungera på det vägnät vi har idag. Varför inte börja med självkörande tunnelbana eller tåg? Ganska enkelt eftersom varje tåg går åt samma håll på spåret som det som ligger framför. Ingen mötande trafik, inga omkörningar, minuter mellan varje tåg så det finns tid för efterkommande tåg att bromsa om något tåg stannar oplanerat. När det finns kan vi börja snacka självkörande bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.