Nästa artikel
Elbilar måste låta mer
Nyheter

Elbilar måste låta mer

Publicerad 22 maj 2015
I framtiden kanske varje elbil får sitt eget ljud.
Från och med 2019 ska alla eldrivna fordon som säljs utrustas med någon form av artificiellt ljud som hörs vid låga hastigheter. Det har EU-parlamentet bestämt.
Elbilar går tyst. För tyst, tydligen. Nu ska de få ett konstgjort ljud som ska göra dem mer hörbara i trafiken och därmed förbygga olyckor.
 
Men risken finns att elfordonen blir mer störande än bilar med förbränningsmotorer, då det kan bli en kakofoni av ljud när olika bilmärken med unika ljud samlas.
 
Nu ska det svenska företaget Interactive Institute Swedish forska kring ämnet för att lägga grunden till ett välfungerande system. Forskningsprojektet som ska ta två år heter SAVAS och står för Sound Design for Acustic Vehicle Alerting.
 
Fyra läten ska utvecklas och testas i simulerade trafiksituationer hos Scania i Södertälje. Samarbetspartners är bland annat Volvo och Transportstyrelsen.
 
Diskutera: Vad skulle kunna vara ett bra billjud?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-22 09:30
Swemba

Behövs det verkligen när Auto-broms mer eller mindre är standard?

#2 • Uppdaterat: 2015-05-22 09:34
L. Mäkinen

Detta är ju så dumt att man tror att det är ett skämt. Kan folk upptäcka cyklar i stadsmiljö bör de kunna se annalkande bilar också.
Halva njutningen med en elbil är att slippa onödiga ljud. Förbjud telefonflipprande för gående istället.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-22 09:51
saabnisse

Jag tycker det vore trevligt med vinandet som fanns på äldre spårvagnar, gärna med en klockklang som alternativ till tutan!

#4 • Uppdaterat: 2015-05-22 09:59
Reverend Benny

Saabnisses ide är genial, retro är inne och en klockklang samt vinande hade varit perfekt.
Eller varför inte slå en pling till Hemglass och höra om man får licensiera deras melodi?

Skämt åsido, det kanske inte är en sån dum ide med någon form av diskret ljud.
Idag har vi teknik där vi kan vara väldigt precisa i vilken riktning ljudet skickas så man skulle t.ex. kunna designa det så att i innerstaden under 30 km/h så är ljudet riktat framåt osv medan det på motorväg är helt avstängt.

#5 • Uppdaterat: 2015-05-22 10:12
IngoS

Här finns plats för en kreativ tillbehörsmarknad med ljud, t ex en diskret imitation av en Uralvagonzavod T-14 Armata.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-22 10:16
Styggavargen

L. Mäkinen, en del är blinda och hörseln blir det som man reagerar på. Även barn har svårt med synområdet när de mindre och litar till stor del på hörseln. Ingen dum idé att de kan få ha något ljud som går att höra på ett godtagbart avstånd. Som någon sade, detta ljudet behöver bara vara där i farter under 70 km/h...eller vad man nu tycker är bäst.

#7 • Uppdaterat: 2015-05-22 10:21
Pi

Körde en Renault Zoe ifjol. När jag körde sakta så var det nån form av "släpande" oljud - typ nåt skit/sten som låg och skrapade vid nån bromsskiva. Men nädå - det var ett syntetiskt oljud verksamt upp till ca: 30 km/t med precis samma syfte som diskuteras i denna tråd... Men jag tror att det skulle gå att koppla bort -än så länge i alla fall... F ö skulle jag nog helt klart kunna leva med en Zoe för kanske 90 % av mitt bilåkande. Men jag gillar inte den påtvingade batterihyran...

#8 • Uppdaterat: 2015-05-22 10:37
PREVIA

Lyxigare bilar hörs inte heller vilket gör att man försöker starta motorn fast motorn redan går, dessa bilar har man inte haft några krav på att förse med någon form av koskälla. Även hybridbilar kör ofta på bara el vilket gör att dessa inte heller låter mer än rena elbilar. I stadsmiljö är det många blandade ljud som gör att man ändå inte uppfattar ett enskilt fordon i kakafonin av alla ljud, alltså en ren skrivbordsprodukt som blir mer och mer vanligt tyvär.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-22 11:11
IngoS

Min förra kommentar är åt det puerila hållet. Jag vill inte vara respektlös mot alla dem som flytt krig och elände och kan reagera starkt ångestladdat på sådana ljud. Den typen av ljud hoppas jag vi slipper i svenska städer. En begränsning av utbudet med lagstiftning är kanske nödvändig. Spårvagnsvarianten finner jag mycket tilltalande.

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Men Prius har tydligen redan ett ljud... :-)
https://www.youtube.com/watch?v=qP-tyvBGla4

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.