Nästa artikel
Digital förarmiljö i nya Peugeot 3008
Nyheter

Digital förarmiljö i nya Peugeot 3008

Publicerad 20 april 2016
Lågt placerad ratt och digitala instrument i Peugeots framtida förarmiljöer.
i-Cockpit blir standard i kommande modeller. Display ersätter vanliga mätare.
Peugeot har utvecklat en helt digital förarmiljö för kommande modeller. Istället för traditionella mätare sitter en stor display högt placerad framför föraren samt en pekskärm monterad mitt på instrumentpanelen.

  
 
Peugeot behåller filosofin med ovanligt lågt placerad och liten ratt som vi hittills sett bland annat på modellerna 208 och 308. I bildskärmen ovanför ratten kan föraren välja bland flera alternativa utformningar av hur informationen presenteras. Till exempel kan en karta visas över stora delar av skärmen när förare kör med navigationsutrustningen inkopplad. Vill man istället prioritera hastighetsmätaren går det enkelt att med en knapptryckning ändra utseendet på skärmen.
 
Liknande lösningar har tidigare presenterats av flera premiumtillverkare och då som dyra tillval. Peugeot kommer däremot att lansera sin digitala panel som standard i kommande modeller. Den första att utrustas med nya i-Cockpit blir nya Peugeot 3008 som har premiär på bilsalongen i Paris i höst.    

Diskutera: Vad tycker du om Peugeots nya förarmiljö?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-20 14:13
Grosser

Den ser lovande ut tycker jag! Hoppas dock att i-Cockpit blir mer responsivt än systemet i nuvarande 308 som kan vara ganska segt.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-20 15:11
Hackenbush

Hur länge är en sådan här skärm beräknad att hålla? Det är ganska vanligt att dataskärmar går sönder efter några år vid daglig användning.
Det är inte ovanligt med pixelbortfall. Men visst när det är nytt ser det nog ganska trevligt ut och visst är det ganska roligt att man kan skifta information på dessa skärmarna och kanske byta utseende.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-20 15:19
pinjong

Elektronik fungerar nog helt OK i de flesta bilar men jag är ytterst tveksam till att Peugeot klarar att designa den optimalt.

Ägde för några år sedan en 407:a, som när man läste de franska ingenjörernas intentioner bakom projektet, var otroligt imponerande. I praktiken däremot var den en källa till visst förtret. Det fanns avkännare och varningslampor för det mesta och vid något tillfälle fick bilen för sig att tanklocket inte var stängt och varnade för det med ljus och ljud. Detta skedde lite då och då fast locket (eller om det var luckan) förstås var stängd. Efter någon månad blev förmodligen felloggen helt full och då upphörde varningarna.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-20 16:13
benny karlsson

Snyggt och elegant. Är lite tveksam när det gäller skärmar och växlingarna mellan värme och kyla i vårt klimat. Man får väl hoppas på lång garantitid så här i början. Jag tror ändå att jag skulle trivas med den.

#5 • Uppdaterat: 2016-04-21 12:35
saabnisse

Det här är ju bara början, märkligt att just Peugeot blev först bland mängdtillverkarna.
Men det är ju det här som är framtiden, nu kan ju varje bilägare konfigurera sin mätartavla efter eget önskemål och då kan man ju äntligen slippa den fullständigt onödiga varvtalsmätaren och istället upplåta dess plats till en tydlig analog klocka med visare och sifferurtavla!

#6 • Uppdaterat: 2016-04-20 19:12
Axa

Hacken
Tror inte man behöver oroa sig för pixelbortfall. De skärmar som jag stött på i jobb och privat med flera år på nacken har inte haft pixelbortfall.

#7 • Uppdaterat: 2016-04-20 19:15
Axa

Btw, tycker bilen i filmen såg ut att ha trevlig cockpit. 308?

#8 • Uppdaterat: 2016-04-20 20:33
Peugo

3008 II kommer den säkert först i. Videokameran lite dåligt ställt in men här ser man ändå bättre hur det ser ut: https://www.youtube.com/watch?v=otuLealdYic
Massage-funktionen ser ut att bli ordentligt bättre om inställningarna är något som man kan lita på? ;)
Om jag inte minns helt fel så gör dom programvaran ihop med Ford?

#9 • Uppdaterat: 2016-04-21 02:21
Simon no1

Helt klart okej inredning, gillade mittkonsollen, däremot namnet, tror dom att de ska lura iPhoneanvändare eller? Vem vet snart kanske de heter iPeugeot ?

#a • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Undrar om saabnisse träffade huvudet på spiken utan att märka det, eller om han besitter en välutvecklad ironisk talang.
"Ersätta varvräknaren med en tydlig analog klocka med visare".
Rätt tänkt!
Analoga instrument är lättare och snabbare att avläsa än digitala och fysiska reglage är enklare och säkrare att operera under färd än pekskärmar och stapeldiagram.
All teknik är fråga om ekonomi och digital utrustning är sannolikt billigare än analog dito.
Det gäller bara att sälja in smörjan till tekniknördarna!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.