Nästa artikel
Chevrolet visar framtidens stadsbil
Nyheter

Chevrolet visar framtidens stadsbil

Publicerad 13 oktober 2011 (uppdaterad 13 oktober 2011)
I morgondagens storstäder kör vi runt med eldrivna kapslar på två hjul. Det är General Motors vision om framtidens stadsbil.

År 2030 kommer mer än 60 procent av världens befolkning att leva i städer, enligt General Motors beräkningar. För att klara skärpta utsläppskrav och över huvud taget få plats i trafiken krävs därför en ny typ av fordon.

Ett förslag på en sådan bil är nya konceptstudien Chevrolet EN-V, en förkortning för Electric Networked-Vehicle. Precis som namnet antyder handlar det om en elbil, den är tvåsitsig och rullar på endast två hjul.

EN-V visades redan förra året på världsutställningen i Shanghai, men har nu uppdaterats med nya former, bagageutrymme och klimatanläggning. Bilen laddas via ett vanligt vägguttag och med full kräm i batterierna blir räckvidden 40 kilometer.

General Motors uppger också att EN-V kan kommunicera med infrastruktur och övriga bilar i trafiken. I förlängningen innebär det att den kan manövreras utan att föraren vrider ratten.
 
Diskutera: Vad tycker du om Chevrolet EN-V?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-13 14:33
Onehp

!! Detta var revolutionerande minst sagt!!

Jag var tvungen att titta två gånger, bilden visar den från höger framsida och inte helt från sidan som mina ögon lurade mig till först.

Varför inte?

#2 • Uppdaterat: 2011-10-13 15:51
Raymond K (ej verifierad)

Hur säker är den vid en krock? Kan inte vara så stor deformationszon.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-13 16:28
Roy J

Ballansear den som en Segway?
Det är nog inget man ska krocka med, i vart fall.

Bor man i den nära förorten och vill slippa släpa och krångla med kassarna på buss och tunnelbana, så - visst.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-14 05:13
Pender

Flera klasser snyggare än deras förra skiss. OBS att den är 2-sitsig. Antagligen betydligt krocksäkrare än dagens mopedbilar. Och flera gånger krocksäkrare än MC/Scooter och cykel. Dock vore det på sin plats att göra en specialmodell (nån meter längre) för svenskar som till vardags har både hängslen, livrem och reår i byxorna.

#5 • Uppdaterat: 2011-10-15 17:20
saabnisse

Tur att man bor på vischan och slipper en massa trams.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-15 22:08
Raymond K (ej verifierad)

Kan man koppla en gräsklippare till denna?

#7 • Uppdaterat: 2011-10-15 22:34
Pender

Tur man bor i stan, och slipper en massa efterblivna bonnläppar.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-16 18:57
Pender

Ja, där ser du jes. Förr så fanns inte läpp-salonger varken på land eller i stad. Nu finns dom i större städer. Är det sant som det sägs, att det är mycket inavel i glesbygderna? I så fall förlåter jag många underliga inlägg.

#9 • Uppdaterat: 2011-10-16 19:33
Pender

Men jes, nu klarar du inte att läsa innantill. År du lantis? Jag har inte jämfört småstadsbor med storstadsbor. Bara en misstanke att inavel fortfarande frodas i glesbygd. Men, OBS, jag ser varken ner på mongolida eller glesbygdsbor. Jag själv har andra brister. Fast jag är varken det ena eller andra av tidigare nämnt.

#a • Uppdaterat: 2011-10-16 21:14
Pender

Ursäkta jes, jag menade givetvis inte att du inte kan läsa. Utan bara att du inte förstår det du läser. (Eftersom du trodde dej ha läst att jag har nån idé om att människors klokhet har nåt samband med deras stads storlek.) Småstadsbor är säkert lika kloka som vi storstadsbor. Ditt "mindre samhälle utanför en mindre stad" låter misstänkt likt ödebygd. Där kusiner och bryllingar gifter sej huller om buller. Och deras avkomma kan säkert läsa. Men kanske inte alltid förstå vad dom läser.
PS. Varje kommentar, ger mej glädjen att åter få anledning att njuta av bilden på EN-V. Go Chevrolet!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.