Nästa artikel
Allt fler exklusiva bilar blir stulna
Nyheter

Allt fler exklusiva bilar blir stulna

Publicerad 5 augusti 2013 (uppdaterad 5 augusti 2013)
Generellt sett så minskar bilstölderna i Sverige. Men när det gäller de dyrare och lyxigare bilarna så är trenden den motsatta.

Under de första sju månaderna 2013 stals 280 exklusivare bilar i landet, vilket är 90 fler än vad som stals under motsvarande period 2012, eller en ökning med 50 procent. Det rapporterar SVT.

Under de senaste tio åren har bilstölderna generellt minskat men när de gäller de nyare dyrare bilarna ökar alltså stölderna i stället. Det handlar om bilar som är värda mellan 500 000 kronor och drygt 1 miljon, och stölderna har också flyttats från Stockholmstrakten för att i högre grad ske länge söderut i Sverige.

Rikskriminalpolisen menar att det rör sig om organiserade ligor från östra Europa som stjäl bilarna för att sälja dem utanför EU.

– Vi vet att efter det att bilarna stulits så har de lämnat landet redan inom ett par timmar, säger Lars Öjelind som är ansvarig chef på Rikskriminalen, till SVT.

Diskutera: Varför tror du att lyxbilsstölderna ökar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-05 12:04
IngoS

Förutom läckande EU-gränser, en växande lukrativ marknad i öst och effektivare kriminella organisationer är det sannolikt också en effekt av tekniska framsteg vad gäller mjukvaran -att hacka det elektroniska stöldskyddet. En stöld måste gå snabbt pga risken för upptäckt. Vad jag förstår kopplar tjuven in ett device via OBD-porten och kör iväg med bilen. Rimligtvis kan denna typ av stölder småningom öka också för bilar i mer normala prislägen. Så länge försäkringsbolagen betalar och kunderna betalar premien är det ingen som bryr sig.

#2 • Uppdaterat: 2013-08-05 12:06
Eric H

Är väl rätt enkelt svar?
Varför stjäla en bil för 100K när man kan stjäla en för 5-600K?
Samma jobb..
Efterhand som kunskapen om hur startspärrar forceras börjar spridas så är väl detta en naturlig utveckling..
För egen del har jag en "speciell antitheft-option" på min bil..

#3 • Uppdaterat: 2013-08-05 17:08
Roy J

Eftersom det krävs speciell utrustning för att stjäla en modern bil så handlar det inte längre om tillfällighetstjuven, utan om mer planerade stölder.
Resultatet är ju givet.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-05 17:33
Focus

Det är ju mer att tjäna på att sno en lyxbil än en skitbil, i synnerhet när den nu skall föras ut ur landet. Många stölder av fordon föregås numera av inbrott i bostad eller bilfirma där nycklarna är en väsentlig del av stöldgodset.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-05 19:26
Havsfidran

Jag vill minnas att redan för ett antal år sedan hade Plus på tv nåt fall där en man hade fått sin Saab stulen.
Den hade startspärr bland annat. Försäkringsbolaget påstod den Går INTE att stjäla.
Alltså ligger Du bakom detta, och får heller Inga pengar.
Det har Säkert blivit Ännu säkrare elektroniska skydd idag för att man inte ska kunna stjäla bilarna. Men ändå görs det ju bevisligen.
Det är ju synd om ägarna skulle råka ut för samma sak idag. Din bil går Inte att stjäla. Du själv måste ligga bakom.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-05 20:37
trasten

Alla bilar går att stjäla! Det handlar om en avvägning om bilens värde gör den värd att stjäla. Saaben som nämndes var lite för gammal för att den skulle vara ett bra stöldobjekt. Samt att datakunskapen hos buset inte var så utbrett då!

#7 • Uppdaterat: 2013-08-06 11:01
Bortom

"Vi vet att efter det att bilarna stulits så har de lämnat landet redan inom ett par timmar..."
Söder och västerut är det EU. Norrut är det Norge och stora avstånd. Österut är det hav och det tar många timmar att korsa det... så om man nu ville kunde man hejda tjuvarna. Men det är enklare att hänvisa till att bilen har redan lämnat landet än att samarbeta med dansk/finsk polis.
Dessutom: inför krav på motorblockering på alla dyra bilar. Så bilens elsystem kan blockeras vid stöld (över hela Jorden) och därmed blir det ointressant för tjuven. Systemet finns i USA.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-06 11:24
Mistro

Lita på att dessa stölder är noggrant planerade och inte så sällan så är tyvärr ägarna inblandade. ( eller tidigare ägare )
En lyxbil utan nycklar är ganska svår att flytta på ...
Som sagt så bryr sig inte ens försäkringsbolagen om dessa stölder då de bara höjer sina premier!
Samma sak med alla andra försäkringar.
Veterinärer + försäkringsbolag är t.e.x "söta" par tillsammans.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-06 11:46
hultarn

Försäkringsbolagen parerar ibland stulna bilar med att kräva att ägaren ska kunna bevisa att bilen blivit stulen.
Då och då försvinner ju bilar med elektronisk startspärr, till ägarnas stora förvåning. (nu menar jag vanliga bilar, inte dyra lyxbilar som ägarna inte har råd med utan ser till att de stjäls...)

#a • Uppdaterat: 2013-08-07 17:25
saabnisse

Det spelar ju ingen roll vilka elektroniska startspärrar fordonet har, så länge det är tillräckligt värdefullt är det ju transportabelt på ett släp och när det hunnit tillräckligt långt från EU hackas det i tillämpliga delar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.