Nästa artikel
Älgen rusar ut – då stänger Teslan av helljuset
Läsarfilm

Älgen rusar ut – då stänger Teslan av helljuset

Publicerad 13 december 2021 (uppdaterad 14 december 2021)
Precis när föraren måste panikbromsa för en älg väljer Teslas automatik att stänga av helljuset. Se filmen som förbryllar bilägaren.

This article is also available in English.


Att köra bil i mörkret kan vara avslappnande – eller extremt stressande. Det kan en av våra läsare skriva under på som nyligen var centimeter från att krocka med en älg.

Han körde en Tesla Model 3 längs en 2+1-väg och filmade resan med bilens inbyggda kamera. Plötsligt ser han hur en älg kliver ut från den vänstra vägkanten och är på väg över till den högra.

Det underliga är att bilen hela tiden växlar mellan halvljus och helljus. Precis när helljuset behövs som mest väljer bilen att växla till halvljus – och då ”försvinner” älgen i mörkret. Under hela resan bländar bilen på och av utan synbar anledning. Ljuset reflekteras visserligen av reflexstolparna men det bör inte tolkas som någon mötande bil.

This article is also available in English.


I manualen för Tesla Model 3 står beskrivet hur det automatiska helljuset aktiveras. När ljus från mötande fordon upptäcks ska helljuset stängas av. Men det är oklart exakt varför bilen i det här fallet hela tiden växlar mellan halv- och helljus.

Filmen väcker också frågan om hur viktigt det är med bra ljus på bilen – oavsett om det är halvljus eller helljus. Älgen blir som sagt i princip helt osynlig med bara halvljus nästan hela vägen fram tills föraren måste panikbromsa.

Vi Bilägare har låtit Tesla kontrollera bilens loggar i efterhand, med ägarens godkännande. Loggarna bekräftar att helljuset aktiveras och avaktiveras men visar inte vilket ljus som bilens system reagerar på. Tesla förtydligar att helljusautomatiken är en betafunktion i dagsläget. Föraren väljer själv om systemet ska användas eller inte.

Föraren kör på en 2+1-väg och bilen växlar flera gånger mellan halv- och helljus utan synbar anledning.

Här syns älgen tydligt eftersom helljuset är på.

Sedan blir älgen plötsligt ”osynlig” i mörkret eftersom bilen växlar till halvljus.

Föraren bromsar...

...och lyckas precis komma undan älgen vid vägkanten.

Bilen fortsätter växla mellan halv- och helljus när föraren kör vidare.


Mer läsning

• Hur gör man egentligen vid en viltolycka? Följ våra bästa råd här.

• Vi Bilägare har en Tesla Model 3 som långtestbil. Du kan läsa alla uppdateringar här.

• Under vinterhalvåret är det viktigt med bra ljus för att upptäcka viltfarorna. Läs vårt unika test av strålkastare här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (61)

  • 17 december 2021 crylen skrev: Guran. Men vi…
  • 17 december 2021 crylen skrev: Guran. Men vi…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.