Windows Phone 8 (Lumia 735 med 8.1) - En riktigt trevlig bekantskap

830 inlägg 0 nya
Windows Phone 8 (Lumia 735 med 8.1) - En riktigt trevlig bekantskap

Android vs iPhone, iPhone vs Android......det eviga kriget.

Fick en rejäl aha upplvelse häromdagen när jag valde att spendera 1600 kronor på en Nokia Lumia 735, en 4G nalle med OLED skärm på 4,7 tum.
Detta är verkligen en telefon som är värd att kallas business telefon.
För Er som kör MS office och kanske även kör OneDrive och hittat guldkornet OneNote så är detta det ultimata verktyget.
Att kunna använda den som Presenter (för att kontrollera Powerpoint) scanna visitkort och putta in i OneNote anteckningarna och ha alla dokument med sig på resan utan att behöva plocka upp datorn är riktigt smididgt.

Och allt detta för 1600 kronor.

VIsst, jag har fortfarnde min Iphone kvar då bristen på appar fortfarande finns, men måste säga att jag blev riktigt positivt överaskad.

Så, för Er som inte prövat och är nyfikna på något nytt, varför inte pröva Windows Phone 8.1.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Har under ett drygt år kört en Lumia 925 som min jobbmobil och även den har fungerat utmärkt. Min privata Samsung Android-mobil används egentligen bara när det är nån app som saknas i WP. Bra kamera dessutom och bra navigation med nedladdningsbara kartor över hela världen. Och webbläsaren är så snabb och "smooth"...:) Sen finns det numera väldigt många appar så i de flesta fallen hittar man endera samma app som i t ex Android eller nån snarlik. Men givetvis finns det nån app som man saknar, tyvärr....

Jag har sedan 8 månader en Lumia 930 och är helnöjd. Ok, den är stoor och lite tjockare än den 925 jag hade tidigare, men det står jag ut med.
Mellan dessa Lumia hade jag en Android, visst den funkade, men den jobbar inte i samma dimension även om den har tillgång till fler appar, speciellt skräpappar!
Och en 20 Mp kamera med en massa jönsfinesser är ju inte så dumt, speciellt inte när man fått tid att lära sig att utnyttja den.
Sedan gillar jag navigationen "Here drive" som är väldigt lättanvänd.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag har en Lumia 630 (1000 kr) sen nästa ett år tillbaka, och appar i all ära, men det va längesedan jag hade en mobil som faktiskt fungerade även som telefon när dne varit på ett tag... (I min senaste android-Sony ringde det aldrig utan fick alltid SMS om att nån försökt nå mig, och den före det var så seg så den började inte reagera på inkommande samtal förrän automatiska svaret gick in...

Dock hade jag inne den på garanti, men dom lyckades inte återskapa felet (Rassel i telefonhögtalaren under samtal) utan skulle som vanligt fixa hårdvaruproblem med mjukvaruppdatering... Jag ska reklamera garantijobbet imorgon, skulle inte jag veta hur det brukar låta i telefonen när jag pratat i 500 timmar? Han i butiken förklarade att dom hade kört samtalstest med högtalartelefonen i, och han såg helt oförstående ut när jag förgäves försökte förklara att det inte är den högtalaren det är fel på...

Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Har en 920 sen 2,5 år tillbaka. Abonnemanget har gått ut och diverse nasare ringer dagligen för att jag ska binda om och få en ny telefon, men jag är så sjukt nöjd med denna apparat, och efter jag nyligen fått både iPhone och iPad från jobbet är jag om möjligt ännu mer nöjd, iPhonen blir jag bara förbannad på, och den ligger vidarekopplad i handskfacket på bilen, på iPaden har batteriet tagit slut, och jag orkar inte ladda den.
Jag har inte pillrat på nån nyare Lumia, men 920 med sitt massiva plastchassie kan man använda som hammare, och det finns inte minsta prick på glaset.

iPhones enkla användande brukar framhävas som en av telefonens fördelar, som WP användare undrar jag varför den ska vara så krånglig, det är väldigt mycket onödigt knappande på en iPhone.

Läste att kommande WP 10 tydligen saknar vissa funktioner som 8.1 har, så kolla noga innan ni uppdaterar.

Och jag körde 925 tills för 2 månader sedan, nu 930 och är fruktansvärt nöjd, bäst som sticker ut är kameran och den grymma batteritiden, det som är bra sedan innan är att kalender kommunicerar med dator och läsplatta och att man kan dela kalendern som jag gör med frugan så jag får alla hennes tider i min telefon ock hon mina, klockrent

Valet är gjort, nu blir det C-HR hybrid ett tag framöver :)

Igår uppmärksammades jag en bugg i systemet avseende tidzoner (i alla fall i min 925:a och likaså i en kompis 925:a) . Väljer man "Ange tidszon automatiskt" så står det mycket riktigt UTC + 1 men som geografisk hemvist så anges Västra Centralafrika vilket gör att telefonen missat att vi har sommartid.... Så manuellt och Stockholm är vad som gäller. Märklig bugg må jag säga... Har nån annan råkat ut för samma fenomen ? Om det nu kan ha nån betydelse (fullt möjligt) så har vi Telenor som operatör.
Komplettering: En Lumia 525 som körs i Telias nät fungerade liksom en Lumia 1020 som körs i samma nät (Telenor) som min och kompisens 925:or - skumt...

Dessa tidszonsbuggar.
iPhone har haft det till och från och tror inte de andra tillverkarna är befriade från det heller.
Ibland är det dock inte alltid mobilOStillverkarnas fel, det kan även vara kopplingar mot företag och kalenderstrul som ställer till det.

Har kollat lite på Windows phone 10 (eller bara windows 10 som det kanske kommer kallas) som lurar runt hörnet och det ser trevligt ut.
Just nu så saknas några funktioner då det endast rör sig om en testversion, men håller MS vad dom lovar så lär det bli en trevlig upplevelse.
Det som är extra kul är att väldigt många telefoner kommer kunna uppgraderas till 10;an.

Har inte testat navigation osv då den mest kommer arbeta som företagsnalle, men helt klart kul att se hur MS jobbar på för att ta sig tillbaka in i racet.

För Er som upplevt buggar så kan ett tips vara att kolla efter uppdateringar, vet att jag hade ett gäng uppdateringar att ladda ner, speciellt "denim" uppdateringen verkar vara något som rullas ut till fler och fler modeller.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Min 925:a är fullständigt uppdaterad så det kan inte hänga på den detaljen.

Är det så att du har platstjänster avslagna tro, dvs att du blockerat någon tjänst som använder GPS;en eller mobilnätet för att veta var du är?
Brukar själv slå av allt sådant och sätter tid och plats manuellt.
Mest för att jag ogillar att data skickas till höger och vänster, men även för att det smygdrar batteri.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Jag har använt Lumia 1020 i snart 1,5 års tid och har inget att klaga på. Har inte saknat några appar på länge nu, tvärtom har jag börjat "städa bort" sådana som jag laddat ner av nyfikenhet och sparat "i fall att" eller "kanske bra att ha en dag". Förr släpade jag sgs alltid en kamera med mig nästan överallt men numera endast på semestrar och vid festliga tillfällen, telefonen ersätter ju inte en kamera men bildkvalitén är helt otroligt bra. Onedrive och Office skulle jag inte vilja vara utan. Here Drive + är nästan bättre än en renodlad GPS. Windows 10 lovar gott men jag väntar nog tills dom flesta barnsjukdomar och buggar blivit fixade.

@ L West
Du belyser en av många saker saker jag imponerades över under mina första timmar med Lumian. Att det faktiskt går att TA BORT skräp appar man inte vill ha som telefonen levereras med. En stor eloge till MS (och gamla Nokia) att dom tillåter detta.
iPhone har ju inte så många sådana appar (det finns några) så det är inget problem, men avsaknaden av skräpappar beror nog mkt på att dom tjänar pengar på mer än att bara kränga hårdvara.
Installerade däremot en samsung S4 mini för min far för ett tag sedan och fick flashback till alla billiga hemdatorer man sett som är fullkomligt nerlusade med skräpprogram för att göra det möjligt för hårdvarutillverkarna att sälja det billigt. Och där fanns inte en möjlighet att ta bort programmen.

Så det känns verkligen som MS är på rätt spår, hoppas dom behåller samma höga kvalitet och tänk inför 10;an.
Tips på appar som gör jobbet lättare är om man kör office 2013 frekvent är "office lens" och "office remote" :-)

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Positioneringstjänster = På...
Gissar att det är 925:an som inte trivs riktigt med Telenor-nätet.
Nu finns ju lösningen att manuellt ställa tidszonen så lösningen är ju enkel men visst är det lite småskumt.
F ö håller jag med om både kameran och Here Drive +. Även jag har (äntligen) förlikat mig en aning med mobilkameran även om jag gärna skulle vilja ha en ännu bättre än den i 925.an. Inte minst detta med att bilderna redan finns tillgängliga på PCn när man sätter sig vid den är ju väldigt bekvämt...:)
Kör bl a Viber och på min 925:a fungerar det utan problem men på den Lumia 520 som vi också har så har det varit lite skakigare. Möjligen är det bättre nu sen den uppgraderades till 8.1 + Denim men tidigare var det inte säkert att Viber-meddelanden nådde telefonen vilket var rätt irriterande. Då kunde det plötsligt fungera igen sen man startat om telefonen men det var ju inte riktigt så man ville ha det...
F ö är ju en stor skillnad jfr Android att MS uppdaterar även äldre enheter och dessutom billiga telefoner a'la 520. Det förekommer aldrig inom Android-världen utan där är det oftast bara resp tillverkares toppmodeller som får nån uppgradering av OS överhuvudtaget.
Sen har jag den lilla appen Visa Vecka som en "tile" mitt på displayen så att man inte missar att ställa ut soptunnorna jämna veckor...:)
Och för den som använder KeePass för att hålla reda på alla lösenord så finns 7Pass att ladda ner för WP-lurarna.
Har en Galaxy privat men använder oftast Lumian - inte minst när jag skall fotografera. "Tafsade" dock på en Galaxy Alpha häromdagen och den gav lite köpvibbar. Lagom stor (4,7" skärm och 115 g) och en mycket snabb kamera - både att starta och även när man vill ta flera bilder på kort tid. Dessutom såg resultatet bra ut. Men tydligen är den modellen på utgående redan till förmån för lite enklare lurar med snarlikt utseende.

Jäkligt skumt, tidsinställningarna ska inte har något med din operatör att göra, utan det synkas mot servrar på nätet.
Ofta är det klienten (telefonen) som är felinställd då servern bara svarar på en fråga om att synka tid. Men som jag upplevt tidigare så har det varit mkt buggar i systemen just runt detta.
Samtidigt är det skönt att man har en modern ursäkt att vara sen till jobbet.
En modern "jag glömde ställa klockan" är ersatt med "min nalle har en bugg i systemet" helt enkelt ;-)

Hittade ytterligare en kul funktion förut, en stegräknare som är inbyggd i nallen tillsammans med någon health app.
Är fortfarande förbluffad över att denna pjäs endast kostade 1600 kronor och är så kompetent.

Lite sidospår, men för Er som ogillar Windows 8 och 8.1 på hemdatorn och längtar tillbaks till Windows 7 så kommer Windows 10 att göra Er glada.
Start menyn är tillbaka och är lite smartare och snyggare än tidigare.
Preview/testversion finns att ladda ner och det ryktas att uppgraderingen kommer bli gratis för PC användare som kör 8;an.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Gratis uppgradering från Win 7 och Win 8.x är tydligen det som gäller enl vad man läst.
Har kört lite Win 10 på en av datorerna men nån sensationell upplevelse har det väl inte varit hittills.

Pi, samma sak som hände dig med tidsomställningen råkade min son ut för på sin 925, Min 930 klarade det, men jag har Telia och sonen Telenor så det kanske är där problemet ligger?
Sonen har förresten min gamla 925 efter det att han kvaddade sin 920 (?), han brukar slita ut två telefoner om året, och eftersom jag hade en ny Android fick han min 925.
Men efter att jag svurit över den telefonen i ett halvår fick jag en 930 av honom för att jag skulle hålla käften.
Jag frågade varför inte han tog 930n. "Den är för stor och klumpig, passar bättre för gamla gubbar"! Tackar.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - intressant att det är flera än vi här som drabbats. Dock fungerar som jag nämnt en 1030 så nåt strul med Telenor och 925 verkar det kunna vara.
Sen är det nog så att för teknikintresserade ynglingar så passar toppmobilerna med Android bättre för där har dom många funktioner att pillra med men för oss som mera ser telefonen som ett arbetsredskap så måste man faktiskt medge att WP fungerar väldigt bra. Och trots förhållandevis klen hårdvara så fungerar en såpass central sak som webb-läsaren alldeles utmärkt. Det enda jag saknar är att kunna öppna nya flikar i bakgrunden men annars fungerar den ypperligt. Men som sagt - den Galaxy Alpha som jag klämde på i helgen gjorde mig lite sugen. Den var liksom lite annorlunda än de vanliga Galaxy-lurarna i utförandet och påminde lite mera om min 925:a.

Nej, någon sensationell upplevelse är det inte tal om, men tror att steget för de som ogillade 8;an initialt (jag var en av dom) och gick tillbaks till 7;an blir mindre.
Men om Microsofts universal app tänk i Windows 10 funkar i verkligheten så kommer det nog gynna både Windows på telefonen och på skrivbordet.

Du som testat lite nya Samsung nallar med Android på, hur är dom idag när det gäller crapware, är dom fullmatade med en massa 3,e parts appar och Samsung junk som bara tar plats eller är dom relativt "rena" idag?

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Kul att vi var flera som som hade WP på detta lilla forum, i genomsnitt annars verkar ju väldigt få ha WP eller ens veta att det existerar.

Tror många har en utan att veta att vad det är faktiskt. Dom har köpt en Nokia och bara kör på.
Spontant så känns det som om MS plockar godbitarna från båda de dominerade mobil OS;en som finns och gör något rätt vettigt utav det.
Som Pi skriver så är det ju en rätt klen hårdvara men ändå känns telefonen riktigt rapp i både surf och menyer.
Har inte haft möjlighet att testa batteritiden fullt ut då jag slänger den på laddaren varje natt på ren rutin. Men jämfört med min gamla iPhone 5 (som sannolikt är den sämsta telefonen Apple gjort när det gäller batteritid) så verkar Lumian ha hur mkt batteri kvar som helst i slutet på dagen.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Av det jag sett så finns det absolut crapware på Samsung-nallarna liksom på många andra Android-nallar. Och tyvärr så går ju inte allt skräp att ta bort vilket är tråkigt men bara att acceptera. Vill man ha så rent system som möjligt så är det väl nån Google-lur som gäller eller kanske nån "Kina-lur" .
Sen kanske dessa program ändå inte är så väldigt besvärande - i alla fall inte om luren har hyfsade prestanda och hyfsat med RAM-minne. (typ 2 GB). Men helt klart så kräver Android mera råprestanda än WP.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.