Nästa artikel
Ny lag stoppar inte bilmålvakter
Nyheter

Ny lag stoppar inte bilmålvakter

Publicerad 22 juni 2015 (uppdaterad 22 juni 2015)
P-vakter skulle spana efter bilmålvakter men fastnar i telefonköer.
Den lag som skulle förhindra fusk med skatter/avgifter och hindra att svårt skuldsatta personer utnyttjades har visat sig svår att praktisera.
Den första juli förra året trädde en lag i kraft som skulle förhindra att svårt skuldsatta personer registrerades som ägare till bilar som de själva inte nyttjade.
 
Syftet med de så kallade bilmålvakterna är att undkomma trafik- och fordonsrelaterade skatter och avgifter. Detta genom att personen som står som ägare till bilen har så få tillgångar och stora skulder att Kronofogden helt enkelt inte kan utkräva något i betalning för exempelvis utebliven fordonsskatt.
 
Den nya lagen som gick ut på att Kronofogden skulle få beslagta själva fordonet har dock inte motverkat problemet, det visar en granskning som Dagens nyheter gjort.
 
Fortfarande finns 121 personer i Sverige som äger fler än 100 fordon var, 11 av dem äger mer än 1 000 fordon.
 
– Vi har inte resurser att åka runt och spana efter bilar, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden, till Dagens nyheter.
 
I första hand skulle parkeringsvakterna upptäcka dessa bilar. De måste dock kontakta Transportstyrelsen över telefon för att få fram uppgifter och riskerar då att hamna i långa telefonköer, något som försvårat kontrollerna.
 
Diskutera: Vad tycker du borde göras åt problemet med bilmålvakter?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-06-23 08:07
Mistro

Helvetes jävla patetiska politiker är vad det hela handlar om som inte vågar att ta tag i problemet. man behöver inte skapa lagar mot att äga ett visst antal bilar utan bara se till att ägarna till dessa bilar gör rätt för sig,precis som alla vi andra måste göra. Finns det skulder så får fogden helt enkelt hämta bilarna och hur svårt är det? Hur fungerar det i alla andra lägen då någon har klantat sig med trafikförsäkringen eller andra räkningar?.. Staten kommer då att KRÄVA in pengarna på ett eller annat sätt.
Hur i helvete kan en seriös tidning skriva att det handlar om utstötta människor som utnyttjas?
Dessa förbannade bilmålvakter är helt skrupelfria och skiter fullständigt i alla som drabbas utav deras bedrägeri. ( läs felparkerade bilar,smitningsolyckor,parkeringsskador,rån o.s.v ) Finns det skulder så beslagta bilarna och sälj dem på auktion och bura sedan in fanskapen för ekonomisk brottslighet ....PUNKT!!!

#c • Uppdaterat: 2015-06-23 08:19
Eric H

Alla har missat orsaken till detta "problem".
Nämligen PK-hysterin.
Edit: (bortredigerat av ViB)
Uppenbarligen har kulturmarxismen ("alla kulturers lika värde") spritt sig även till ViB redaktion. Jag delar under inga omständigheter denna åsikt som jag anser tillhöra Aftonbladetläsarnas inkrökta värld. Det finns "bättre" och "sämre" kulturer!
När man redigerar förlorar dessutom inlägget sitt värde pga brist på helhet.
Såja nu kan ViB stänga av mig med gott samvete....

#d • Uppdaterat: 2015-06-23 10:50
johnkommentar

Dom här killarna äger 10 % av bilarna i Malmö enligt artikeln i Sydsvenskan som länkas nedan:

Adnan Abdulaziz, Majid Wandi, Jalal Baltaj, Ibrahim Sabih, Yousif al-Itabi, Mayssam Al Hellani, Ibrahim Mahmoud, Kamal Hussain, Ahmad Kahlid, Bilal Diab.

Att inte fenomenet målvaktsbilar ger större reaktion hos media och myndigheter tycker jag är upprörande. Vad händer om man hamnar i en olyckssituation med en sån bil? Hur överrepresenterade är de i olyckor? Hur mycket symboliserar det här ett samhälle som faller isär?

Polisen läser av nummerskyltar automatiskt numera. Varför kan inte deras system flagga om en bil ägs av en person med mer än tex 20 bilar registrerade på sig? Då skulle det blir opraktiskt att åka i målvaktsbil.

#e • Uppdaterat: 2015-06-23 17:05
trasten

Bilmålvakter är ju inget nytt. Jag har själv träffat en del, alla etniska svenskar! Att utmåla vissa olagliga företeelser som något etniskt beteende från folk som har invandrat är bara korkat. Är det några som ska hängas ut här så är det väl den flata polismakten tillsammans med vidhängande politiker! Det är ju ingen ide att stifta nya lagar om ingen ser till att dom efterlevs!

#f • Uppdaterat: 2015-06-24 08:27
Bortom

@Andreas Jennersjö, 2015-06-23 06:38
det är synd att sanningen kallas för rasism. Att inte erkänna och inte åtgärda problemet spär på problemet. Inget problem kan lösas om man inte kallar barnet vid sitt namn. PK skadar mer än folk vill erkänna.

#g • Uppdaterat: 2015-06-22 14:04
milkylainen

Sluta vara byråkrater.
Det är bara svartlista alla bilar som ägs av dessa personerna i register.
När de påträffas ute på gatan så beslagtar man dem för skrotning eller exekutiv aktion. Punkt slut.
Sen när hade staten svårt att kamma in sina skatter?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.