Nästa artikel
Bilmålvakter kan nu bli av med sitt fordon
Nyheter

Bilmålvakter kan nu bli av med sitt fordon

Publicerad 1 juli 2014 (uppdaterad 1 juli 2014)
Från och med i dag kan "bilmålvakternas" bilar tas av kronofogden.
Att registrera bilar på tungt skuldsatta personer för att undvika att betala exempelvis p-böter och fordonsskatt blir betydligt svårare från och med i dag.

I dag träder nya regler i kraft som ger Kronofogden rätt att ta fordon i anspråk för betalning av obetalda skatter och avgifter. Det här ska stävja det växande problemet med så kallade bilmålvakter.

Bilmålvakter är personer som har så stora skulder att Kronofogden inte kan driva in  exempelvis obetalda fordons- eller trängselskatter från dem. Tungt skuldsatta personer har fått stå som bilägare i vägtrafikregistret för att de som i själva verket använder bilarna ska undkomma att betala skatter och avgifter. Det var ett förhållande mellan svensk ägande- och skattelag som satts i system att missbrukas på det här sättet. Tidigare har inte den bil som registrerats på personen kunnat drivas in som betalning om det gått att bevisa att bilen användes av någon annan.

Men från och med i dag ändras alltså reglerna så att fordonet kan tas av kronofogden som sedan säljer det för att betala av skulderna. Vid årsskiftet var det totala beloppet för fordonsrelaterade skulder i Sverige 1,6 miljarder kronor, 100 personer stod för 340 miljoner kronor av den summan enligt Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten.
 
Diskutera: Tror du att det här kommer att minska problemet med ”bilmålvakter”?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-01 12:39
Reverend Benny

Låter ju som en rätt vettig lag, finns säkerligen luckor i lagen som kommer upptäckas ganska snabbt. Men ändå ett steg i rätt riktning.
Kanske lite fyndchans på diverse bilar extrautrustade med superextrastora fälgar på kronofogdens websida att se fram emot efter sommaren då.

Lite förvånande att denna artikeln har 5 st bromsa och bara 2 st gasa, någon som är sugen på att förklara varför denna lagen är dålig?

#2 • Uppdaterat: 2014-07-01 15:50
a128

Kommer kanske sluta som i Danmark när man ta rattfyllons bilar efter 3 fyllekörningar, rishögar som inte ge så mycket klirr i kassan
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/30747873

Vilka kontroller behöver en evt. köpare göra för att inte av misstag köpa en bil med parkeringsskulder ?

#3 • Uppdaterat: 2014-07-01 15:56
Subba Hugge

Att klampa felparkerade bilar har fungerat i ett antal länder under flera decennier. Att ha bilmålvakter har varit kutym i den svenska undre världen sedan länge. Den skyldige kränks om hen fotas med skägget i brevlådan. Det enda som man har beivrat var vuxnas skulder, som påfördes barnen. Dax för ett riktigt uppvaknande.

#4 • Uppdaterat: 2014-07-01 16:13
nisseste

Om det är nyare bilar som används av någon annan ska polisen jaga dessa eller hur får man tag på bilarna,? Målvakterna lär inte ha dem som egna transportmedel vilket ju också framgår av artikeln. Då lär man behöva ANPR i full funktion.

#5 • Uppdaterat: 2014-07-01 16:56
Uff.

Ja, då kanske man kan hitta en parkering igen !

#6 • Uppdaterat: 2014-07-01 20:50
Focus

Blir det som för polisen när de tagit bilar som använts av fyllekörare med upprepning och ett flertal olovliga körningar, ett farligt tramsande om hur det skall bevisas och om bilarna haft för högt värde och om någon annan än föraren ägt bilen o.s.v. blir det inga större förändringar. Förslaget är bra men det skall kunna genomföras utan en massa inskränkningar.

#7 • Uppdaterat: 2014-07-03 11:48
Mistro

Det är inget annat än en skandal att detta bedrägeri har fått pågå så länge utan följder. Oftast handlar det inte om skrotbilar utan precis tvärtom om dyra premiumbilar. Problemet är större än vad gemene man tror men så blir det ju när staten blundar för problemen. För många år sedan blev en kamrat påkörd utav en annan bil som visade sig vara oförsäkrad och oskattad samt skriven på någon annan än föraren. Kamraten blev även hotad på sjukhuset utav de som hade kört den andra bilen då de ville ha betalt för skadorna trots att felet var deras eget. Polisen ville inte utreda utan bad tvärtom kompisen att glömma det hela. Knappt ett år senare blev hen påbackad på en parkeringsplats utav ännu en bil som saknade försäkring,var oskattad o.s.v ...Även denna gången blev kompisen hotad och Polisen såg mellan fingrarna. Det förekommer också ofta att bilarna ÄR försäkrade och i trafik men står skrivna på kamrater/släktingar. Försäkringsbolagen är medvetn om detta men blundar även de då det handlar om "etik" och dålig politik.

#8 • Uppdaterat: 2014-07-03 14:01
Bortom

Att det inte har varit möjligt hittills (att beslagta bilar för att belata skulder) säger: der dumme Schwede. Bilmålvakter, eftersupning, m.m. NÄR TAR IDIOTIN SLUT?

#9 • Uppdaterat: 2014-07-03 20:41
MickeAn

Bra att det görs försök att komma åt problemet med bilmålvakter.

Det är möjligt att det finns dyra bilar också (gissningsvis då inom brottsliga kretsar) som ägs av bilmålvakter. Den stora massan verkar nog ändå vara billiga skrotbilar (åtminstone i Malmö där tydligen 10% av alla bilar ägs av de 10 mest aktiva bilmålvakterna).

http://www.sydsvenskan.se/malmo/var-tionde-malmobil-ags-av-en-bilmalvakt/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.