Nästa artikel
Bilfrågan: Hur blir min bil avmagnetiserad?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur blir min bil avmagnetiserad?

Publicerad 17 november 2010 (uppdaterad 17 november 2010)
"Jag är elallergiker och vill undvika farliga magnetfält i bilen. Går det att bygga om bilen eller placera batteriet baktill?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Om man har en bil med dieselmotorn fram och batteriet placerat baktill blir det väl inga farliga magnetfält eftersom dieseln inte har några tändstift? Om man har en bensindriven bil med liknande konfiguration, finns det någon firma som avmagnetiserar bilen med hjälp av ombyggnadssatser?

Volvo hade ju problem med detta för några år sedan och sålde ombyggnadssatser. Vad kostar en sådan ombyggnad? Går det att göra på alla bilar?

Elallergiker

SVAR:
En modern bil har en mängd elektriska ledningar dragna i karossen. Tändningen är bara en av strömförbrukarna och därför är en dieselbil inte fri från elledningar till motorrummet. All ström som passerar genom en elledning ger upphov till magnetfält.

Det går inte att avmagnetisera en bil men däremot att skärma av magnetfälten. Största strömförbrukarna är naturligtvis bilar som helt eller delvis drivs av elektricitet. Hybridbilen Toyota Prius har dock visat sig ha väl avskärmade elkablar, då de uppmätta magnetfälten varit förhållandevis svaga.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

SVAR:
Det togs fram avskärmade kabelmattor till Volvos S60, V70, XC70 och S80 producerade fram till 2002, som oroliga kunder kunde låta montera. Om frågeställaren känner oro beträffande sin egen bil vill jag rekommendera att ta kontakt med en Volvo-verkstad. Den har detaljerad kunskap om vad som gäller för respektive bilmodell.

Bo Larsen, Volvo Personbilar Sverige AB

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-11-18 00:30
Hadock (ej verifierad)

Saabnisse, och andra som har förmågan.
Det finns en kille vid namn James Randi som har satt upp en fond på 1 miljon dollar till den som kan bevisa sig ha övernaturliga förmågor (japp slagruta räknas hit). Allt du behöver att göra är att visa din förmåga i ett vetenskapligt kontrollerat expriment (du får själv berätta hur du vill göra) och sedan är pengarna dina! Här är länken http://www.randi.org/site/index.php/about-the-foundation.html. Tänk på mig när du blivit rik ;]

James Randi grundade sin organisation 1996 och arbetar för att främja det kritiska tänkandet.

Lycka till!

#c • Uppdaterat: 2010-11-18 08:02
elektriker (ej verifierad)

För det första: elallergi finns inte - det är en psykiskt tillstånd/vanföreställning.

Hursomhelst: varför i hela friden skulle magnetfältet I kuppen bli MINDRE av att batteriet sitter i BAK? Snarare borde matarkablar som då måste gå bagage->motorrum oundvikligen ge ÖKAT magnetfält i kuppen?

Men eftersom det elallergi är en vanföreställning så blir såklart "symptomen" mindre om "sjuklingen" TROR att det är bättre med batteriet i bak...

#d • Uppdaterat: 2010-11-18 14:40
saabnisse

Hadock, jag känner till den där sighten, jag känner också till många som tvivlar och det finns ingen förklaring.
Men något lurt är det.
Jag skulle kunna diskutera det här mycket mer men det hör inte hemma här.

Men det har givetvis inget med elallergi att göra, det är något som jag alltid ansett vara psykosomatiskt.

Jag minns en dam som ansåg sig så elöverkänslig att hon reagerade på ett tänt stearinljus!!!.

#e • Uppdaterat: 2010-11-18 17:03
Professor Balthazar (ej verifierad)

För övrigt är det synnerligen dumt att ha batteriet bak (om motorn sitter fram). Då måste nämligen en kraftig pluskabel dras genom bilen, och när motorn startas går det ca 300 ampere i kabeln.

Jag har själv sett hur en elallergiker slagit volter inne i bilen när han vred om startnyckeln.

Själv bär jag en tyrolerhatt (fast utan fjäder) som jag lindat in i extra kraftig ugnsfolie. Den reflekterar effektivt all form av strålning och jag kan obehindrat röra mig ute i verkligen. Rekommenderas!

#f • Uppdaterat: 2010-11-18 22:37
Daniel Olsson (ej verifierad)

Saabnisse, klart du ska ta pengarna! Inte vara jantig och ringakta din förmåga!

Kommer dessutom att vara väldigt bra publicitet för Sverige då vi har den första konstaterade personen med övernaturliga krafter!

Med ivriga önskningar om välgång och framgång!

Daniel

#g • Uppdaterat: 2010-11-20 10:23
Roland P (ej verifierad)

Saabnisse: Det där med böjda ståltrådar funkar, fast jag brukar använda koppartrådar.

#h • Uppdaterat: 2015-06-24 10:11
Gunnar Lindberg

Jag tror gärna på elallergi och andra "oförklarliga" fenomen, men inte utan att det har påvisats genom korrekta upprepningsbara försök. Den som vet sig ha förmågan kan hämta ut en miljon dollar hos James Randi.

#i • Uppdaterat: 2016-05-31 21:14
Henrik-Andersson

Jag lämnar frågan om "elallergi" åt sidan och svarar bara på hur man minimerar elfält.

Kablaget ska ligga så att plus och minuskabeln (jordkabeln) följer varandra tätt intill. Biltillverkare som exempelvis har batteriet där bak och har kopplat plus till motorutrymmet och bara dragit en kort kabel på minuskabeln (jordkabeln) direkt till karossen har högre värden än de som låtit minuskabeln löpa jäms med pluskabeln fram till motorutrymmet (ex vis som på en volvo S80 - där det också finns ett kit för ombyggnad för de som oroar sig).

En vanlig klockradio vid sängkanten har dock högre magnetfält än Volvon ändå (i huvudhöjd).....men det är en annan sak. Ombyggnadssatsen finns för de som vill.

#j • Uppdaterat: 2017-06-01 20:24
N-iklas

2010.

Men med allt mer elektrisk utrustning i modeller efter år 2010 och elektronik i bilarna har vissa specifika modeller mycket höga strålningsfällt oavsett motortyp.
Skillnaderna mellan olika bilmärken och modeller kan vara mycket stora.

Att bara nämna Volvo i sammanhanget är tokigt, här förekommer många fler även när batteriet sitter fram.

https://www.youtube.com/watch?v=My5leLBbNqI

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.