Nästa artikel
Prius snålast någonsin
Nyheter

Prius snålast någonsin

Publicerad 23 december 2015 (uppdaterad 23 december 2015)
Miljömyndigheten EPAs tester visar att fjärde generationens Toyota Prius är den bränslesnålaste bilen som sålts i USA någonsin.
Amerikanska miljömyndigheten EPAs mätningar visar att Toyota Prius -16 är den bränslesnålaste bilen utan extern laddningsmöjlighet som sålts i USA någonsin. Den tidigare titelinnehavaren var Honda Insight -00. Enligt EPAs mätningar kommer den nya Priusen 56 miles på en gallon, vilket motsvar ungefär 4,2 liter per 100 kilometer vid blandad körning. Med tanke på att Honda Insight är tvåsitsig mot Priusens fem säten så får det ses som en god prestation.

Testerna är genomförda i verkliga förhållanden, alltså inte i testbänk eller i testbana och det är samma typ av test som avslöjade Volkswagens manipulerade mjukvara.

Diskutera: Hur viktig är förbrukningen när du väljer bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2015-12-30 17:55
ffodil

Styggavargen
Var hittar du sådan information? Att det stavas diesel är väl rent påhitt som allt annat man hittar på mot diesel, oftast i nåt försök för att rättfärdiga sitt eget köp av bensin el. hybridbil på bekostnad av den andra hälften som kör diesel. Ser oftast att man gärna använder gammalt material, artiklar, forskning för detta ändamål. Riktigt tråkigt när ingen forskning idag kan bestämt säga om nya diesel med senaste reningsteknik el. bensin är farligast för hälsa och miljö. Skogsdöden trodde man först hade med industrin, kolkraftverk och andra utsläpp att göra, men det tror man inte längre eftersom den växer som aldrig förr.

Inget mot dig personligen Styggavargen men det finns nån man kan reta sig på som ideligen anklagar dieselägarna för att nästan vara mördare på sina barn, barnbarn och andra, vilket så klart är riktigt sjukt. Förvisso visar ju sådana inlägg i sig självt att den som skrivit det inte bryr sig ett skit om sin nästa el. nån utsläpp.

#120 • Uppdaterat: 2015-12-31 19:38
Styggavargen

Jag tror ni antingen rökt på eller fått för mycket diesel avgaser i er *skratt*
http://teknikensvarld.se/dieselavgaser-ar-farliga-for-hjarnan-130672/

Diesel är mycket skadligt för hjärnan och för lungor och ger upphov till cancer. Jag säger inte att bensin är mycket bättre, det förstör våran atmosfär. Oavsett vad vi kör på så borde större hänsyn tas till att släppa ut så lite som möjligt, men idag så går utvecklingen åt fel håll då folket köper större och tyngre bilar och fyrhjulsdrift har ökat ifrån måttliga 2-3% upp till över 30% på nya bilar. Helt onödigt i 99% procent av fallen då nya bilar köps. Väldigt få skaffar en Prius. Klimatet är fördärvat av alla utsläpp människan står bakom och nu verkar det nästan någon slags kapplöpning om vem som kan köpa den fetaste bilen med de största utsläppen. Men blir gråtfärdig och undrar hur folk tänker!? Gått nytt år på er, jag hoppas att 2016 gör att folk tänker efter före sitt bilköp. Ensam kan vi inte göra mycket, tillsammans kan vi fixa detta men då måste folk skippa SUV/fyrhjulsdrift eller en gigantisk bil på 2 ton eller mer....det måste bort!

#121 • Uppdaterat: 2015-12-31 21:01
ffodil

Styggavargen
Som vanligt kommer du med samma gamla artiklar som många andra som vill prata skit om dieselbilar. Vad har en artikel från 2008 med dagens nya euro 6 rening av dieselbilar att göra?
För övrigt kan jag hålla med dig lite om tunga fordon, även om jag samtidigt tycker det ska finnas valfrihet.

Jag skrev så här i en annan tråd. Vad är renast bensin el. diesel av dom nya med senaste rening. Det är ett svårt ämne som ingen forskning fram till idag kan säga bestämt iaf. vad jag kunnat hitta efter intensivt letande. Oftast utgår man från äldre forskning. Vad man kan hitta idag är vad man tror, kan befaras, möjligen osv. Dom luftburna nanopartiklarna som man tror är mest ohälsosamma men fortfarande omätbara, sägs dock tas bort med 99% med AdBlue. Bensinavgaserna på dom nya med högtrycksinsprutning kan man också misstänka släppa ut mer skadliga partiklar än diesel, säger en del artiklar och forskning om man är ute efter att försöka bevisa nåt med det. Vad som säkert är rätt går tydligen inte att få svar på, därför tycker jag man ska var försiktig med att döma det ena el. andra, men förmodligen inte så bra nåt av dom.
T.ex. på -80-talet och framåt var man ganska säker på att utsläpp från industri kol, diesel, bensin osv. orsakade skogsdöden. Idag tror man nästan tvärtom eftersom skogen växer som aldrig förr, som jag skrev tidigare för att visa att det inte är ett lätt ämne.
Bara att googla för att få det verifierat, men då med den allra senaste forskningen.

#122 • Uppdaterat: 2016-01-02 22:16
Roy J

Här har vi en Prius som jag faktiskt skulle kunna tänka mig.

Att Prius har en behagligt fungerande drivlina har flera testare vittnat om. Det gäller dessvärre inte alla hybrider.
En Atkinsonbensinare ihop med Toyotas smarta transmission för generator och elmotor är än så länge det bästa hybridalternativet.

Det är tyvärr så att ck måste läsa på lite om principer och vara lite noggrannare med sina jämförelser.

Om vi använder enbart biodiesel så påverkas inte nettot beträffande koldioxiden - men hur är det med kväveoxiderna och nanopartiklarna? De torde vara oförändrade. (Gäller för övrigt delvis även direktinsprutade bensinare.)
Så totalt sett verkar diesel inte vara något trevligt alternativ. (Vilket jag själv trodde tills nyligen.)

Kapten, orsaken till Andreas uppgift om testmetoden borde vara självklar.
Tidningen är ju inte precis ensam om att ha konstaterat hur usel den vedertagna testmetoden är, så varför inte använda den betydligt lämpligare metoden som var den som avslöjade VW-bluffen.
Vari ligger det märkliga?

Håller med HT19 att 1 borde köra en modern diesel. Vissa har ett otroligt dåligt bottendrag och just de exen är inte roliga, men i övrigt är den alltid närvarande kraften hos en diesel behaglig och beträffande vibrationer så varierar det från bil till bil. Någon lukt mer än möjligen vid tankning kan då jag inte märka.
Det är av miljöskäl, främst då närmiljön, som diesel är ett stort frågetecken.

Eftersom Shogun och AL tar upp detta med nedsättande formuleringar, så några ord om detta.
Man behöver inte kalla någon vid namn. De omskrivningar som kanske främst AL gör är faktiskt fortfarande nedsättande. Låt mig ge ett tänkt exempel - något jag gjort tidigare, för övrigt, då riktat till AL:
Någon uttrycker att röda bilar är det bästa som finns på fyra hjul. Skriver då någon annan att de som tycker om röda bilar är idioter och mänsklighetens avskräde, så är ju inte det ett mindre personligt angrepp bara för att inget namn nämns, utan det ser till synes ut att vara ett generellt uttalande.
Med andra ord - undvik nedsättande formuleringar och invektiv.

#123 • Uppdaterat: 2016-01-03 07:39
John2008

En EURO 6-klassad dieselbil tankad med hög andel biodiesel är ett bättre miljöalternativ än en ny Prius, tankad med bensin, förutsatt att de drar ungefär lika mycket bränsle. Biodiesel sänker påtagligt i stort sett samtliga utsläpp (jämfört med vanlig diesel), även om det inte brukar vara så markant skillnad vad gäller kväveoxider.

Utsläppskraven i EURO 6 för kväveoxider är nu ganska lika för bensin- och dieselbilar, så anti-diesel hysterin, tycker jag är klart överdriven. Självfallet ska även dieselbilarna leva upp till lagkraven och det även i praktiken.

#124 • Uppdaterat: 2016-01-03 12:48
HSDpulseANDglide

Angående nox och Euro6 så tillåter väl den normen upp till 80mg/km och som jag påpekade förut släpper en Prius gen3 ut 5.8mg/km alltså över 13ggr mindre än den får och Prius plug-in endast 0.9mg/km (sett två olika uppgifter på den)
Den kan alltså släppa ut ca:88ggr mer och ändå klara normen...

Så bensinhybriderna verkar ju i alla fall på papperet betydligt trevligare i stadsmiljöer.

#125 • Uppdaterat: 2016-01-03 14:27
ffodil

En del har fått NOx på hjärnan, kör någon bensinare el. annat, klappar sig själv för bröstet och dömer ut dieselägarna som värsta miljöbovar, samt ändå värre ibland. Samtidigt eldar man med ved hemma i braskaminen och har då lika mycket NOx i vardagsrummet än man kan mäta upp i rusningstrafik på Hornsgatan, för att inte tala om vad grannarna får utstå när röken lägger sig tät över deras hus. Men vad gör det, man kör ju iaf. en bil som man hört släpper ut mindre NOx än grannens diesel.

#126 • Uppdaterat: 2016-01-03 22:40
PREVIA

Gränsvärdena för bilarna att uppnå Euro 6 kommer att krävas tidigast om fem år tack vare vårt förträffliga EU som går i ledband åt europeisk bilindustri så som man gjort sedan några som helst krav på bilars utsläpp kom till. Och som en observant insändare i nyteknik skriver så kommer vi färdas med bilar med alldeles på tok för höga utsläpp som gällde redan för 15 år sedan i 25 år till.
Och inte är det braskaminernas utsläpp som gör att dieselbilar förbjuds i städer om någon trodde det.

"– Även bilar från tillverkare som inte direkt fuskar ligger 5–7 gånger högre än gränsvärdet vid verklig körning. Det såg vi redan 2011. Vi såg också att partiklar och NOx inte minskade i städerna trots att reglerna skärptes. I samband med det började vi arbeta för RDE, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen."
Gränsvärdet för kväveoxid, eller NOx, i Euro 6 för dieselfordon är från september 2015 80 mg/km, som mäts upp enligt en definierad körcykel i ett testlabb. Nya fordon som klarar labbtestet släpper i verkligheten ut i genomsnitt 500 mg NOx/km (som är det gränsvärde som gällde för 15 år sedan).
Läser man här.
http://www.nyteknik.se/tekniknyheter/article3945211.ece

#127 • Uppdaterat: 2016-01-04 08:30
PREVIA

Om man vill köra sin bil på ett så miljövänligt bränsle som möjligt så är kanske inte biodiesel är bästa valet sett till dess högre utsläpp av kväveoxider och hur odlingen av råvaran går till.
Här står det att biodiesel har något högre utsläpp av kväveoxider än diesel.
"Fakta om Biodiesel - RME (rapsolja)
Rapsmetylester är tillverkat av rapsolja och klimatmässigt är RME överlägset bensin och diesel. Samtidigt ger den en aning högre utsläpp av kväveoxider i jämförelse med diesel. Rapsodlingen kräver dessutom stora insatser av energi, konstgödning och bekämpningsmedel. "
http://www.sikama.se/sika/produkter/Fakta-biodiesel-RME.html
Och så här skriver Greenpeace om miljöpåverkan av biodieselproduktionen.
http://www.greenpeace.org/sweden/Global/sweden/p2/klimat/report/2009/palmolja-eco20.pdf
Man bör även välja bort livsmedel som inehåller palmolja om man inte vill att multinationella företag skall få köra bort bönder och därefter skövlar regnskogen för att därefter plantera monokulturen från vilken man framställer palmolja.

#128 • Uppdaterat: 2016-01-04 21:50
Reverend Benny

Skulle Toyota göra verklighet av detta så tror jag Prius börjat äta ännu mer marknadsandelar.
http://gazeo.com/up-to-date/news/2013/Toyota-Prius-CNG-a-more-hybrid-hybrid,news,7206.html

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.