Nästa artikel
Tesla världens mest innovativa
Nyheter

Tesla världens mest innovativa

Publicerad 21 augusti 2015 (uppdaterad 21 augusti 2015)
Robotar bygger Teslor vid fabriken i Freemont, Kalifornien.
Elbilstillverkaren Tesla toppar Forbes rankning av världens mest innovativa företag 2015.
Affärstidningen Forbes lista består av 100 olika företag inom varierande branscher som spås komma med nästa stora innovation på sitt område. Det är första gången som Tesla kniper guldplatsen.

Kriterierna för att komma in på listan baseras på en formel som beräknar skillnaden mellan företagets börsvärde (minus skulder) och värderingen av framtida intäkter (kassaflöden) från existerande verksamhet.

För att komma med på listan måste företaget dessutom kunna redovisa sju års officiella data, ha minst 10 miljarder dollar i börsvärde och investera i forskning och utveckling.

Diskutera: Har Tesla förtjänat förstaplatsen som innovativt företag?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-08-23 11:17
Swemba

@muskorv, en attraktiv "paketering" kanske är en benämning som fungerar i Teslas fall, men inte i Apples.

Sen så var det ju faktiskt "världens mest innovativa företag" som diskuterades. En titel jag inte tycker Tesla förtjänar. Det innebär inte att jag tycker att Tesla är världens MINST innovativa företag, som dagens polariserande debattklimat verkar försöka påskina.

#m • Uppdaterat: 2015-08-23 11:23
muskorv

@Swemba: Jag förstår faktiskt inte vad du menar med din kommentar om "paketering".

Är medveten om vad det diskuterades och om du upplever det som att jag försöker påskina att du tycker att Tesla är världens MINST innovativa företag har det blivit något missförstånd, det har aldrig varit min avsikt.

Återigen påstår jag inte att Tesla nödvändigtvis är världens mest innovativa företag, men jag kan inte komma på någon bättre kandidat – i diskussionen nämnda exempel medräknade. Man får inte heller glömma bort att en sådan här utnämning inte är samma sak som SANNINGEN, utan en subjektiv bedömning utifrån ett antal kriterier.

#n • Uppdaterat: 2015-08-23 16:46
saabnisse

Givetvis är det avsevärt mer innovativt att t.ex. få upp en klump i rymden som ger mätdata i åtskilliga år som ger oss fundersam upplysning, eller att skapa ett vaccin mot ebola som kan rädda miljoner liv, än att plocka ihop ett antal befintliga, för länge sedan, uppfunna delar till en relativt onödig bil som kan säljas till ett fåtal rika!
Men eftersom det är en affärstidning som står för utmärkelsen finns det givetvis mer pengar att hämta i en sådan här tveksam utnämning.

#o • Uppdaterat: 2015-08-23 17:52
Teslaförare

Tycker definitivt att Tesla förtjänar detta, speciellt i en bransch som är så stagnerad måste det vara oerhört svårt. Före Tesla hade det IMHO inte hänt någonting sedan Henry Ford, bortsett från gradvisa detaljförbättringar på ett redan existerande koncept från år till år. Införande av nya lösningar som t.ex. katalysatorn var ju mer påtvingad av lagkrav än en innovationsvilja i branschen.
http://www.automotiveit.com/bcg-study-finds-innovation-in-auto-industry-lagging/news/id-009746

Varför är det så många som skriver att Model S bara är ihopsatt av redan existerande delar? Batteristyrsystemet för de 7000 cellerna fanns inte innan. Samma battericeller i laptops håller bara något år. Med Teslas egenutvecklade batteriövervakningsystem håller de för 8 års garanti med obegränsade mil. Pekskärmen är av Teslas egen konstruktion, något sådant fanns inte tidigare. Ipads och liknande som fanns innan var för små, långsamma, instabila och okänsliga.
Sedan är det ju inte bara själva bilen som Forbes avser, utan hela företaget och dess ekosystem av marknadspositionering, säljkanaler, superchargers, detinationsladdare på hotell och airbnb, pitstop-principen ala formel1 på verkstäderna (motorbyte på 20 minuter), de ständiga förbättringarna via nedladdningen av ny programvara via nätet etc etc, listan kan göras lång…

@Saabnisse: Tesla är inte till för ett fåtal rika! Jag är så sjukt trött på att höra detta. De säljer ju de dyra bilarna nu får att få in pengar till en bil för massorna (Model 3) Tesla tjänar ungefär 200.000 kr på varje model S för den som orkar läsa årsredovisningen (men det är det tydligen inte många som orkar, det är enklare att vräka ur sig negativa kommentarer) Pengarna från Model S och X plus lika mycket till i riskkapital går in i produktioninvesteringar som ska bygga bilar för massmarknaden och därmed göra luften renare för alla människor.

#p • Uppdaterat: 2015-08-23 19:29
Swemba

Oväntad kommentar från någon som kallar sig Teslaförare :-)

#q • Uppdaterat: 2015-08-23 19:48
saabnisse

Det har visats fler innovationer i "Dragons' den" än vad som Tesla åstadkommit.
Det innovativa Tesla gjort är att sammanställa en hög uppfinningar, många gjorda för mer än hundra år sedan, till en fungerande enhet och att ta fram innovativa metoder att marknadsföra den.
Men det förtjänar inte förstaplatsen som innovativt företag!

#r • Uppdaterat: 2015-08-23 23:06
Teslaförare

@Swemba: Nej det är ju inte så förvånande eftersom man, när man kört Tesla ett tag, inser att det är världens bästa bil :-) Model S dominerar ju fortfarande efter tre år så totalt över traditionella bilar att det nästan är löjligt, både ur kundnöjdhetsperspektiv och i nästan samtliga biltester världen över. I Norge och delar av USA där den börjar bli vanlig betraktas man numera som mindre vetande eller lite bakom flötet om man köper någon annan bil i samma prisklass.

#s • Uppdaterat: 2015-08-24 08:02
saabnisse

Observera att jag inte på något sätt kritiserat bilen, mer än att den har onödiga fartresurser och bygger på redan uppfunna ompaketerade konstruktioner och därför inte kan anses särskilt innovativ.
Jag tror säkert att köparna och brukarna är nöjda.
Jag ifrågasätter bara omdömet hos den grupp affärsmän som framhåller det innovativa, men det är ju företaget och inte produkten som värdesätts här och det gör de ju delvis för att fylla sin egen plånbok, de har säkert avsevärda tillgångar investerade.

#t • Uppdaterat: 2015-08-24 08:31
Swemba

@Teslaförare, tänk så olika bild människor kan ha av samma sak.
Jag jobbar i USA på västkusten där Model S är mycket vanlig. Jag har stora delar av min släkt i LA. Många av mina vänner där kör Model S. Företaget jag jobbar för har Model S som tjänstebilar.
De flesta tycker att det är en cool bil och den passar definitivt in i den kaliforniska livsstilen med mycket yta och skenheliga samveten. Tidigare var Prius den ultimata bilen för att signalera till omgivningen att man var "intelligent". Numera är det Model S. Det paradoxala är att alla jag känner (verkligen alla) som åker Model S även har en stor SUV. Model S anses nämligen bara vara en stadsbil. De flesta har börjat inse begränsningarna med den vad gäller laddtider och räckvidd. Därför har man en "vanlig bil" också.
Att Model S skulle ses som guds gåva till mänskligheten stämmer inte och att man skulle ses som "bakom flötet" om man köpte något annat i samma prisklass, stämmer inte heller. Prestandabilar och lyxbilar säljer mer än någonsin. Min amerikanska kollega har exempelvis precis köpt nya Audi Q7 ... och en BMW M4 .... Sa jag att han även hade en Model S som pendlarbil?

#u • Uppdaterat: 2015-08-24 15:41
Teslaförare

@Swemba: Ja vi har kanske lite olika världsbild då. Jag bor också i USA, Florida. Model S fanns inte i Sverige än när jag köpte min. Jag vet de flesta amerikaner har en jättesuv också oavsett vad de har för övriga bilar. Jag har det inte utan använder Tesla även till långresor. (USA är ju helt gödslat med superchargers) Har en Cooper S som stadsbil eftersom det inte finns några i mitt tycke vettiga elbilar ännu i stadsvänligt format, annars tycker jag el varit klart bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.