Nästa artikel
Elbilsbatterier kan prispressas rejält
Nyheter

Elbilsbatterier kan prispressas rejält

Publicerad 16 juli 2012 (uppdaterad 16 juli 2012)
Billigare elbilar kan vara på väg. En ny studie visar att priserna för elbilsbatterier kan kapas med över 70 procent till år 2025.

Från januari till och med juni i år registrerades 142 633 nya personbilar i Sverige. Endast 178 av dessa var elbilar eller laddhybrider, så kallade supermiljöbilar.

Det finns flera förklaringar till att elbilsförsäljningen inte tagit fart. En är den begränsade räckvidden. En annan är det höga priset.

Komponenterna och framför allt batteriet är dyra att tillverka, vilket i slutändan resulterar i saftiga prislappar. Prisbilden kan dock förändras på sikt.

Forskning från amerikanska konsultfirman Mckinsey visar att elbilens största kostnadspunkt – batterierna – kan bli över 70 procent billigare jämfört med i dag.

I beräkningen, som gäller år 2025, har Mckinsey bland annat tagit hänsyn till fortsatt stigande bränslepriser, skärpta myndighetskrav vad gäller utsläpp och de volymfördelar som uppstår när allt fler eldrivna bilar tillverkas.

Diskutera: Vad krävs för att du ska köpa en elbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2012-07-17 14:23
mcregor (ej verifierad)

@junkers: Låter bra men jag har inte sett ett enda Envia-batteri i handeln ännu och innan de ev finns tillgängliga som fordonsbatterier så lär det ta en ansenlig tid. Det är många faktorer som spelar in om man skall hitta en batteriteknologi som passar för fordon och energitäthet är tyvärr bara en av dessa. Säkerhet, snabbladdbarhet, livslängd, förmåga att leverera hög effekt, energitäthet, pris, köldbeständighet - ja, listan kan säkert göras avsevärt längre på viktiga egenskaper för ett fordonsbatteri så det är inget som plötsligt bara finns på marknaden. Alltid brukar det finnas nån hake för det som kan verka revolutionerande när man först hör talas om det.

#m • Uppdaterat: 2012-07-17 22:22
t550741

Vad har de beräknat för pris och produktionsvolym på oljan 2025?

#n • Uppdaterat: 2012-07-17 22:29
V8-Power

Oavsett vad ni gamla oljeälskare tycker kommer mycket att vara eldrivet 2025.
Mycket tidigare än så tror jag.

#o • Uppdaterat: 2012-07-17 22:43
mcregor (ej verifierad)

@junkers: Hoppas verkligen att du inte räknar in mig bland alla oljeälskare för så är det definitivt inte. Dock har jag via andra intressen tillgång till en hel del kunskap inom "batteri-området" och det är denna information/kunskap som ligger till grund för mina uttalanden i denna tråd. Och jag hoppas verkligen att framstegen inom batteri-området för fordon går snabbare än vad vi hittills sett men det är ett komplext område helt klart.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.