Nästa artikel
Bilfrågan: Smutsig skylt värd dryga böter?
Bilfrågan

Bilfrågan: Smutsig skylt värd dryga böter?

Publicerad 19 november 2010 (uppdaterad 23 november 2010)
"Jag blev stoppad av en polispatrull som sa att min nummerskylt var smutsig. Jag fick böta 1 500 kronor. Är det verkligen ett så grovt brott?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Häromdagen hade jag kört från Göteborg till Stockholm. När jag kör Hornsgatan fram på Södermalm blir jag stoppad av en polispatrull som säger att min nummerskylt är smutsig.

Det räckte inte med att jag torkade av den, jag fick också ett bötesföreläggande på 1 500 kronor. Kan det verkligen vara riktigt att det anses vara ett så grovt "brott"?

Skyltkriminell

SVAR:
Införandet av trängselskatt i Stockholm gjort att Polisen innanför avgiftsgränsen är mer observant på skyltarnas läsbarhet. 1 500 konor är ordningsboten om skylten inte är i sådant skick att den lätt kan avläsas eller under färd dold så den inte går att avläsa.

Mycket pengar att spara genom att hålla skyltarna rena således.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om ordningsbot för smutsiga registreringsskyltar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-11-19 12:58
sweeny (ej verifierad)

Raymond, det hade väl inte hjälpt att tvätta av den när han kom hem, det stod ju i artikeln att han åkt från Göteborg till Stockholm och där blev stoppad. ska man stanna och slicka av skylten innan man kör in i stan? om alla ska stanna och göra rent skyltarna hela tiden i snöröksväder o dyl får vi nog fler olyckor pga att folk ska hoppa in o ut ur bilen titt som tätt.

#c • Uppdaterat: 2010-11-19 13:08
Raymond K (ej verifierad)

i extremt snöväder måste förstås polisen ha ett visst överseende. Det förutsätter jag utan att jag tycker att jag behöver skriva det men ok en del inser inte detta

#d • Uppdaterat: 2010-11-19 13:28
mnja (ej verifierad)

Min bild av svenska polisen är och förblir Kling och Klang. Denna artikel (och den med blinka i rondellen) understryker bara min uppfattning.

Kling och Klang på äventyr!
Men om det händer något oväntat och allvarligt, då tror jag inte Kling och Klang är så mycket att hålla sig i. Det finns väl både ett och annat exempel på det.

#e • Uppdaterat: 2010-11-19 13:46
sweeny (ej verifierad)

Raymond, hade de haft det överseende du förutsätter hade den nog insett att han inte kunde veta att hans skylt var smutsig. Så det är nog i så fall ingen stor chans att de skulle ha det, nej. Svårt att gissa också vad du förutsätter...

#f • Uppdaterat: 2010-11-19 14:14
mnja (ej verifierad)

Kling och Klang hade väl inte överseende heller mot den bilist som gasade lite på 2+1 väg för att släppa förbi en ambulans?

Men överseende har man tydligen mot ledande befattningshavare inom polisen (läs Uppsala P) som ägnar sig åt diverse kriminellt snusk och snask på fritiden.

Sedan hade man överseende mot "Västbergaaffären" då man lugnt tittade på Jetrangern som flög iväg med bytet istället för ett ingripande. "situationen var oväntad heter det tydligen"

Clown verksamhet!

#g • Uppdaterat: 2010-11-19 14:16
bgl (ej verifierad)

Betala inte! Ta ärendet till domstol och invänta polisens tekniska utredning av när skylten har blivit "smutsig". En nummerplåt fram kan bli helt oläsbar av möte med ett tungt fordon som stänker upp saltblandat slask.

#h • Uppdaterat: 2010-11-19 15:36
Focus

Det finns en anledning till att man är skyldig att ha bakre registreringsskylt. Då bör det ju gå att läsa av den också. Jag tror ju förstås att det var gammal intorkad skit som föranledde polisen att ingripa. Ingen har varit så mån om sina bakre skyltar som nu när kravet på skattemärke upphörde, var och varannan har skrapat av märket och samtidigt gjort ren skylten. Märkligt!!!

#i • Uppdaterat: 2010-11-19 15:42
olsson (ej verifierad)

Polisen i Sverige prioriterar enbart det som kan ge intäkter till kåren dvs bötfäller Svensson för skitsaker. Allt annat kostar pengar.

#j • Uppdaterat: 2010-11-19 16:01
Raymond K (ej verifierad)

Och "Svensson" gör inget annat än att se till att de får betala för såna "skitsaker"

#k • Uppdaterat: 2010-11-19 16:36
Focus

Av de pengar polisen drar in i form av böter går inte något direkt till kåren som en del vilsna själar tror. Däremot om man sköter sig och sina åliggande kan man få förmåner i form av minskade skatter eftersom pengarna går direkt in i statskassan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.