Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Vad ersätter bussen?

Bilfrågan

Familjens Volkswagen Sharan ska bytas ut till en mindre familjebil med baksäte för tre personer. Vad ska vi välja? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Efter tre år med en VW Sharan är det nu dags att byta bil. Trots att jag trivs mycket bra med en ”buss” har vi inte längre behov av en så stor bil; inget av de tre barnen sitter längre bakåtvänt, vagn har vi aldrig med och blöjor, välling och en massa ombyteskläder är nu historia. Dock har barnen blivit bortskämda med att de har var sin riktig plats i baksätet. 
En snabb scanning av marknaden visar dock att de flesta vanliga kombibilar har två riktiga sittplatser och en bula/ armstöd i mitten. Jag har sökt en del på nätet efter tester av ”baksäten för tre personer” men gått bet. Vilken modell skulle ni rekommendera att jag tittar närmare på?

Trebarnsfar

Svar:
Eftersom du gillar en bussig biltyp skulle du kanske kunna titta på en något mindre sådan. Tre mer eller mindre riktiga säten bak finns exempelvis i Citroën C4 Picasso, Renault Scenic, Peugeot 5008, Ford C-Max och S-Max, Opel Meriva och Opel Zafira.   

Marianne Sterner

Kommentarer

#2
2015-03-13 09:07

När jag tittade på nya Avensis (generation III som kom 2009) så har denna ingen "kardantunnel" på golvet i baksätet, dvs någon behöver inte sitta med benen på var sin sida om denna "tunnel". Dock är jag osäker på om den där "bulan" på mitten platsen finns. Avensis är en stor och trygg familjebil, fast lite tråkig att köra.

#3
2015-03-13 09:15

Har man en gång haft en bil med riktiga stolar bak vill man aldrig gå tillbaka till en traditionell kombi. Tycker att de exempel Marianne radar upp låter som utmärkta val allihop. Väljer man sedan en 7-sitsig variant, men låter låtsassätena längst bak vara nerfällda så har man en bagageutrymme som slår de flesta kombibilar.

#4
2015-03-13 09:35

Ersätt den med en "Kahn Design Flying Huntsman 110 WB 6×6 Concept", vet jag. Rejält med utrymme. Man kan få den bepansrad också, förstås.

#5
2015-03-13 10:11

Janne G, har säkert rätt i att en "buss" lastar mer än en kombi. Men de uppradade alternativen som Marianne Sterner listade är alla lite vanskliga att äga, många fel och brister och det kan bli dyrt i slutändan. PSA gruppens bilar hade jag inte vågat ge mig på, möjligtvis Ford/Opel kan vara något som kanske håller lite bättre. Till stor del handlar det väl också om hur pass ny bil man kan köpa för att slippa problem.

#6
2015-03-13 12:47

Om "Trebarnsfar" är nöjd med VW så finns det ju en mindre "buss" hos samma tillverkare med separata stolar bak, nämligen Touran. Många bra alternativ har redan räknats upp, men Toyota Verso är ett japanskt alternativ på samma tema. Ett "annorlunda" alternativ kan vara Skoda Yeti, som är en cross over med separata stolar bak, om den räcker till storleksmässigt...

#7
2015-03-13 14:17

Skribenten vill köpa en mindre bil än en Sharan, och här sitter ni och rekommenderar "S-Max", "7-sitsig bil utan låtsassätena", osv...
HALLÅ. Fadern vill ha en mindre bil än vad han har idag.
Touran skulle nog vara ett ypperligt val om du är nöjd med Sharan. Den har i mångt och mycket samma rymd som Sharan, utan att vara särskilt bussaktig.
C-Max kan fungera, men tre ungar i baksätet på den känns högst tveksamt.
Någon Peugot, Renault eller Cittra hade jag inte rekommenderar min värsta fiende.
Annars finns det ju en hoper av rymliga vanliga kombis. Tycker nog att ni kanske skulle provsitta och provköra några sådana innan ni utesluter det helt. Då får ni ett rejält större valalternativ. Varför inte en Skoda Superb där man sitter som en kung i baksätet? Kan inte tänka mig att något barn skulle sitta dåligt i den, oavsett sittplats. Visserligen en stor bil, men trots allt "bara" fem-sitsig.
Avensis som någon redan nämnt kan vara ett annat bra alternativ. Utan kardantunneln i mitten har jag även där svårt att tro att något barn skulle sitta särskilt dåligt.

#8
2015-03-13 14:36

Tack för era svar.

Jag tror dock att Skalman1 bäst förstod min kanske något oklara fråga. Jag är INTE ute efter en buss igen, varken liten eller stor och absolut inte nåt franskt, då hade jag behållit den jag har. Det jag vill ha är en vanlig kombi/sedan med ett baksäte som duger för tre personer. Mercedes E-klass verkar efter lite mer studier har ett hyfsat baksäte och prismässigt är det ju inte så svettigt som jag först trodde (ja, det är en ny tjänstebil jag skall ha).

#9
2015-03-13 14:46

Ja, Touran är väl ett bra val. Dock är det en gammal modell som är på utgående och den är ju lite familjebussig den också.

#10
2015-03-13 15:17

"Vad ersätter bussen?"
Svar: tåget såklart!

#11
2015-03-13 15:19

RobertSt2: konstigt nog är det ju precis tvärtom i Sverige. Det är ju väldigt sällan det är bussarna som står still och tågen som går...

#12
2015-03-13 15:25

Kanske Skoda Superb är ett alternativ, där kan vi tala om "slösande" utrymme för baksätespassagerarna. Dock verkar transmissionstunneln ta mycket av fotutrymmet för mittenpassageraren. Toyota Avensis har ju endast en mindre upphöjning i mitten (som Styggavargen sa). Nya Passaten kanske känns rymlig i baksätet med?

#13
2015-03-13 16:20

Eftersom "Trebarnsfar" och "Olle" förefaller vara samma person så har du kanske funnit din bil i MB E-klass redan. Dom givna alternativen blir väl annars BMW 5-serien och Audi A6. Ett billigare alternativ är väl som "Grosser" föreslår Skoda Superb, som är nästan löjligt rymlig i baksätet! Finns nog ingen som slår den på den punkten! Ford Mondeo är ett annat rymligt förslag. Avensis, som redan nämnts, har ju fördelen av platt golv i baksätet. V70 har bra bredd, men sämre benutrymme... Men barnen kanske inte är så långbenta än? ;-)

#14
2015-03-13 17:37

Intressant att en biltyp döms ut med argumentet "franska bilar går bara sönder ". Och då måste det ju vara något allvarligt fel på vår Scenic eftersom den inte krånglar mer än de tyska och japanska bilar jag varit i kontakt med tidigare.

#15
2015-03-13 17:49

E klass kombi är kungen bland kombis

#16
2015-03-13 18:26

Korrekt Rutger, jag är inte så bra på det här med profiler så Olle är trebarnsfar.

Har haft en V70 tidigare och var nöjd med den men vet inte om jag har tålamod att vänta in ersättaren (när den nu kommer) och det känns inte så kul att köpa en "Classic".

#17
2015-03-13 20:14

Olle... Vi kan nog förmodligen räkna med att ersättaren till V70, alltså V90, presenteras i höst. Men den är ju ännu så länge ett oskrivet kort, så det kanske är lite trist och tålamodsprövande att vänta på något man inte vet om man kommer att gilla... Men E-klass är väl en trevlig bil, så du kanske redan "hittat hem". Annars har du ju dom övriga som jag och andra föreslagit. Lycka till, vad du än väljer! Huvudsaken du blir nöjd!

#18
2015-03-14 08:54

Gjorde samma resa själv för snart 10 år sedan när barnen växte upp. Sålde Ford Galaxyn (=VW Sharan, Seat Alhambra) och letade mindre ersättare.
Det blev "budgetbilen" Citroen Xsara Picasso, med tre separata stolar bak och platt golv. Visade sig vara ett bra val, mindre problem än Galaxyn och gjorde sitt jobb utmärkt.
Att "kokettera" med "aldrig en fransk bil" tror jag inte längre på, välj objektivt.

#19
2015-03-14 14:58

Olle: precis vad jag menade. Vem har nånsin hört: 'bussen inställd, ersätts av tåg' !
Vi borde åka buss mao. Jag tror inte att godset på tåget som kört fast i en driva mellan stationerna kommer att klaga...
Gods: tåget
Människor: bussen

#20
2015-03-15 06:56

Testa en VW Touran!

#21
2015-03-16 15:28

@RobertSt2

Jag utgår från att du inte bor i Stockholm... här är det valfritt för bussförare att köra sin rutt om det snöar mycket.
Det kanske låter osannolikt men faktum är att när vi hade två riktiga vintrar på rad så hörde jag på radion (bägge vintrarna) att snövädret var så påtagligt att bussförarna fick välja... "vi önskar att dom kör men vi tvingar ingen" hette det från chefs-sidan :)

#22
2015-10-01 17:19

Jag åker gärna buss, min C3 Picasso fungerar felfritt och har gått över 12 000 mil.. Bara behövt byta bromsbelägg, glödlampor, torkarblad, sommar- och vinterdäck. Ja vanliga grejjer, inga konstigheter. Allt elektriskt fungerar. Och man sitter bra bak! Baksätet är skjutbart och dessutom kan ryggstödet ställas i olika positioner... Visst det är inte riktigt lika fint som i C4 Picasso eller Peugeot 5008 med tre separata stolar, men baksäteshalvorna kan iaf ställas in individuellt oavsett varandra, gäller både skjutbarheten och vinkeln för ryggen.

#24
2015-10-01 17:46

Nä, faktiskt inte. Och vad då "för alla"? Tror jag inte ett dugg på.
Det enda onormala var bussningar fram för en länkarm och det var för att jag hade åkt ner i diket med bilen och underredet släpades mot gruset i dikeskanten. Jag räknar inte det som ett fel på bilen, det var mitt eget fel. Det var vinter och plogbilen hade plogat över diket och pinnarna som talar om vägkanten hade försvunnit i snön, och så kom det ett möte och jag ja jag körde ut för långt åt höger så jag körde ner i diket.. Och sen fick jag bogsering upp med lina så vi drog upp den baklänges.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.