Bilfrågan: Skadligt att bara tanka etanol?

Publicerad 2010-02-15 06:25
Bilfrågan

"Verkstaden rekommenderar mig att tanka bensin för att få en renande effekt på bilens olika system. Ska jag följa rådet eller fortsätta att köra på etanol?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag kör sedan ett knappt år en Skoda Octavia, etanol.

Eftersom det är en miljövinst med etanol, har jag konsekvent tankat detta, även när det varit billigare med bensin.

I samband med 1 500 mils service rekommenderade verkstaden mig att tanka bensin en gång på cirka 500 mil.

Man menade att bensin har en renande effekt på bilens olika system, en effekt som etanolen saknar.

Om jag fortsätter att enbart tanka etanol kommer jag efter hand att få bekymmer med beläggning och annat, sade man.

Detta var en nyhet för mig. Ligger det något i det verkstaden rekommenderade, eller kan jag lugnt fortsätta att köra enbart på etanol?

Martin Lindh, Kungälv

SVAR:
Jo, det står till och med angivet i instruktionsboken att bensin bör tankas med ett intervall på cirka 1 500 mil.

Anledningen är att det finns tillsatser i etanolen (enligt SEKAB som är den enda leverantören av etanol i Sverige) som vid vissa temperaturer, då pratar vi om alla samverkande temperaturer (luft-, insugningsluft- och motortemp), fälls ur på de kallare föremålen som de kommer i kontakt med.

De bildar först en seg avlagring som stelnar och orsakar diverse driftstörningar.

Det enklaste sättet att bli av med detta är att tanka bensin och köra fem till tio mil.

Henrik Svensson, Skoda Sverige

SVAR:
Här finns uppenbarligen olika uppfattningar. Många som kör flexifuelbilar tankar aldrig annat än E85 och har inte upplevt några driftstörningar.

Volvo hävdar att deras flexifuelmotorer är konstruerade för att kunna köras hela sin livslängd på E85.

Materialen som används i motorn är utvalda för att vara extra slitstarka och motståndskraftiga enligt Volvo.

Saab, å andra sidan, rekommenderar att flexifuelmotorer ska köras på en tank bensin varje 10 000 km.

Från SEKAB:s sida finns ingen generell rekommendation om att motorer som körs på E85 med jämna mellanrum ska köras på bensin.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Artikeln har
14
kommentarer

Någonting säger mig att samma fråga har förekommit i Vi Bilägare förr från en annan Skoda-ägare. Konstigt nog vittnar aldrig några etanolbilsägare som alltid tankar etanol om några problem. Jag har själv kört vår Ford Focus i 3 1/2 år och 5000 mil på bara E85 utan problem. Kanske detta bara är ett Skodaproblem?!

Lasse-liten:Olja och bensin kommer aldrig att ta slut. Thats a fact.

Är det ingen som har tänkt på att det spelar ingen roll vad man tycker om etanol och bensin etc för att snart tar bensin och oljan slut. Vad ska vi då köra på? Etanol är ett av flera bra alternativ. Andra bra bränslen är rapsdiesel, Ecopar men det bästa vi har i dag är gas, tyvärr dåligt utbud på mackarna, och framförallt etanol.

Henrik: Det fina med etanolen som är CO neutral är att de fattigas svält minskar eftersom de numera får en inkomst från jordbruket och därmed får in värdefull västvaluta som de kan köpa de varor som de önskar. Tankar vi istället bensin eller diesel förpestar vi inte bara vår miljö utan hela världens befolkning kvävs långsamt under växthuseffekten som tar död på oss allihopa.

Härligt med killar som HENRIK och S-E S som ger debatten en ny dimension.Undrar om Pellefant kommer med ett inlägg snart

Visst är det skadligt att tanka etanol. Då förpästar man naturen med restprodukterna från 1.4 liter E85 per mil i stället för restprodukter från 0.6 l diesel.

KENNETH: Många barn i u länderna som fått svälta ihjäl när din fru tankat etanol 19000mil. 1,2 liter per mil!!! Låter ju helt sjukt

Vår sons "etanolSaab" tjuvstannade då och då, vilket han bedömde som en säkerhetsrisk. Han fick rådet att tanka bensin var fjärde gång och efter att ha följt det rådet har motorn gått perfekt.

Detta kan väl inte vara nåt problem. Tanka en tank bensin var 1000:e eller 1500:e mil så har man garderat sig. Bensin gör ju i alla fall ingen skada vad jag vet.

Skriv ny kommentar

Logga in eller registrera dig för att kommentera
Senaste nytt

Logga in

Omröstning

Volvo-teknik studerar föraren och aktiverar automatiskt hjälpsystem.
Visa tidigare undersökningar

Följ Vi Bilägare på Facebook

Få Vi Bilägares nyhetsbrev – gratis