Nästa artikel
Bilfrågan: Säkert för barnen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Säkert för barnen?

Publicerad 4 juli 2012 (uppdaterad 4 juli 2012)
"I taxibilarna i Singapore finns det aldrig barnbilstol så det är ganska vanligt att man istället sätter barnet i knäet framför sig." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag bor i Singapore och har en dotter som är två år gammal. Här nere åker vi ofta taxi. I taxibilarna finns det aldrig barnbilstol så det är ganska vanligt att man istället sätter barnet i knäet framför sig och barnets rygg lutar då mot mammans mage. Sedan sätter man på sig bilbältet så det går tvärs över den egna axeln och sen bröstet på barnet på vägen ner mot fästet.

Som svensk tycker jag det känns livsfarligt. Det känns som att barnet blir mosat av mamman om man frontalkrockar. Här nere tycker folk att det är okej. Vad tycker ni?

Niklas Andersson

SVAR:
Jag delar frågeställarens farhåga. Detta verkar inte vara ett vettigt sätt. Alla lösningar är dåliga jämfört med en bilbarnstol men detta verkar extra dåligt. I en absolut nödsituation är det nog bättre att ha barnet bredvid sig i ett eget bälte. Men inte heller det är speciellt bra.

Anders Lie, Vägverket

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-04 11:11
KaptenOberkommando

Hmmm, måste man överhuvudtaget fråga om något sådant här?

#2 • Uppdaterat: 2012-07-04 15:55
Skodaägare

I Kina har man också en annan syn på trafiksäkerhet än här. Barnstolar förekommer i stort sett inte alls. När vi är där (min fru är från Kina) så har vi ändå bilbarnstol när vi är ute och kör och folk tittar storögt på den och undrar vad det är för något :-). Nyligen inträffade dock en mycket allvarlig olycka i Kina där ett barn som satt i framsätet utan barnstol lyckades öppna dörren och ramlade ut i fart. Så nu börjar man i Kina propagera för användning av bilbarnstol. För övrigt så är bältesanvändningen också mycket dålig. Det är bara lag på att föraren måste ha bälte. Därför så är det också bara föraren som har bälte. Om man, sin vana trogen, försöker sätta på sig bältet som passagerare så ses det som en förolämpning mot förarens körskicklighet. Bältesvarnare i nyare bilar kommer man runt genom att spänna fast bältet och sedan sätta sig ovanpå det (!). Eller så kan man köpa en metallbit som passar i bälteslåset och på så vis lurar man bilen att bältet är fastspänt.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-05 08:20
hultarn

Tyvärr förekommer detta även i Sverige, och det är faktiskt oftast "nysvenskar" som kör på detta sättet. Varför begriper jag inte, för de är ju inte dummare än svenskar, kanske är det nån kulturgrej. Man var helt enkelt inte lika noga i det gamla hemlandet..
I Asien är det ju vanligt med 3 barn och fru på samma moped. Så omkommer det 130.000 i trafiken i Indien också...

#4 • Uppdaterat: 2016-04-04 09:53
johnkommentar

Skodaägaren, för en 20 år sedan upplevde jag samma sak i USA, om man satte på sig bältet på vanliga vägar, ej highway, så var det en förolämpning mot föraren. Och det här var på konservativa östkusten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.