Nästa artikel
Bilfrågan: Byta däck på en axel?
Bilfrågan

Bilfrågan: Byta däck på en axel?

Publicerad 3 juli 2012 (uppdaterad 3 juli 2012)
"Ofta behöver man kanske inte byta fyra däck utan bara två. Hur ska man då tänka?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Ofta behöver man kanske inte byta fyra däck utan bara två. Hur ska man då tänka? Ska man försöka hitta samma däck som de två återstående?

Om jag hittar samma märke och modell lär väl de inte vara samma eftersom de utvecklats på några år?

Per Andersson

SVAR:
Först och främst ska man ha bra mönsterdjup på båda axlarna. Även om lagen för sommardäck säger minst 1,6 mm rekommenderas minst tre mm för rimligt säkra egenskaper i regn. Det gör att det ofta är en god idé att byta alla fyra samtidigt för säkrast väggrepp.

Men vid byte av en axels däck i taget så behöver mönstret inte vara samma. Skillnaden mellan vad fram- respektive bakaxeln kräver av/utsätter däcken för är större än skillnaden mellan två olika likvärdiga däck av samma typ.

Man bör dock eftersträva däck med liknade egenskaper för bästa balans. Köper man ett nyutvecklat däck är chansen större att det fortfarande finns i produktion när det är dags att byta på nästa axel.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-03 08:32
hultarn

...sen ska man ha bästa mönsterdjupet bak. Och inte vara dumsnål och köpa skitdäck.

#2 • Uppdaterat: 2012-07-03 10:31
KaptenOberkommando

hultarn, det där med bästa mönsterdjupet bak så där rakt av håller jag inte med om.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-03 10:52
trasten

För att?

#4 • Uppdaterat: 2012-07-03 11:03
KaptenOberkommando

För det första säger däcktillverkarnas egna experter att några millimeters skillnad i mönsterdjup mellan fram- och bakaxel inte har någon betydelse. För det andra är en bakhjulsdriven bil i större behov av bra grepp på drivaxeln än vad som är fallet för en framhjulsdriven bil. För det tredje är slitna däck fram en mångfalt större fara för vattenplaning och därmed tappad styrförmånga än vad risken är att man vid något sällsynt tillfälle (om ens någonsin!) måste göra en sådan hastig undanmanöver att man får ett kast med bakvagnen - alltså, sannolikheten att få vattenplaning med sämst däck fram är tusentals gånger större än vad sannolikheten är att hamna i den där bakvagnskastsituationen. Jag anser alltså att det finns goda anledningar till eftertanke om allt detta.

#5 • Uppdaterat: 2012-07-03 12:49
saabnisse

Håller helt med kapten.
Jag minns den tid (raggaråldern) då det var gott om punkteringar men ont om pengar.
Det var alltid väl beg,däck som gällde och om man hade sådan tur att man lyckades hitta ett däck med mönster blev kompisarna gröna och givetvis åkte det på fram.
Man åkte oftast med slicks, sommar som vinter.
Det hade ju det goda med sig att man lärde sig hantera de amerikanska kälkarna ganska bra, men nog hade man tur många gånger.

Men som kapten säger så är vattenplaning fram väldigt otäckt, men jag har aldrig varit med om det bak.

#6 • Uppdaterat: 2012-07-03 12:49
Cox

Håller fullständigt med, det där med bästa däcken bak är förlegat. För 20 år sedan när nästan ingen bil hade antisladdsystem var det rätt i dag får bilen fixa en sådan situation, har varit med om det själv och bilen har i dessa fall fixat dessa småsladdar man möjligtvis kan råka ut för. Sedan gäller ju alltid anpassa farten till det sulor du har på din bil. Gör man inte det hjälper inga däck eller antisladdsystem i världen, thats it

#7 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:03
rolf42

Varför göra det så komplicerat? Framhjulen trycker bort det mesta av vattnet. Bakhjulen går i stort sett i samma spår som framhjulen. Alltså mindre vatten för bakhjulen att trycka undan. Slutsats: bästa hjulen fram.

#8 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:06
hultarn

Då inte alla bilar har antisladd, och den lättare bakvagnen kan råka ut för vattenplaning, och därmed bredsladd... så är det smart att ha bästa däcken bak.
Tappar man fästet fram så åker man som regel bara rakt fram, vilket är det bästa ifall av krock.

Sen finns det ju en annan sak också att ta hänsyn till. Mesta bromsverkan ligger alltid fram, och då är det ju bra med fina däck.

Fast... så länge folk kör med både friktionsdäck och dubbdäck (hör såna varje dag) året om, så är ju denna diskussionen egentligen onödig.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:37
Jagla

Jag har vid ett par tillfällen haft något som reparatören kallade för "fiskfjäll" på sommardäcken. Det låter inne i bilen som man har ett felaktigt hjullager men beror på att sajparna eller klossarna i däcksmönstret slits mer i fram- eller bakkanten och bildar en sågtandad profil på däckets radie. För att undvika detta bör däcken skiftas diagonalt vid varje byte så de rullar åt motsatt håll nästa säsong.
På så sätt slits ju även däcken bak och fram lika och man byter alla samtidigt. Finns det åsikter om detta? (troligen)
På dubbdäck och rikningsberoende däck fungerar ju detta inte förstås.

#a • Uppdaterat: 2012-07-03 13:44
Eric H

Läs på i bloggen "bildrullen" så inser man varför de bästa däcken skall vara bak.
Det går inte att styra/broms/acc bort grundläggande fysik.
Dock krävs lite IQ och tankeverksamhet för att förstå hr professorns utläggningar.
En del här har ju t om i sina inlägg inte insett att de motsäger sig själva..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.