Nästa artikel
Bilfrågan: Fryser bromsen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fryser bromsen?

Publicerad 30 mars 2015
Peugeot 308 ingick i förra årets långtest, bilen fick problem med fastfrusna bakbromsar under vintertestet.
"Jag har blivit strängt förmanad av min omgivning att inte använda handbromsen vintertid. Finns det någon sanning i att bromsarna fryser fast på en välservad bil?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Hyundai i20 från 2010 och har blivit strängt förmanad av min omgivning att inte använda handbromsen vintertid. Orsaken påstås vara att bromsen kan ”frysa fast” av uppstänkt slask/smält snö/is/eller kondens. (Förklaringarna varierar.) Jag är dock djupt skeptisk till denna förklaring.
Vad säger ni? Bör man använda handbroms på en vanlig platt parkering? Finns det någon sanning i att bromsarna fryser fast på en välservad bil, eller är det en skröna?
Asta
 
Svar:
På bilar med bromsskivor bak finns det en risk att bromsbackarna fryser fast när handbromsen läggs i. Det brukar dock kunna gå att ”rycka” loss hjulen med en bestämd acceleration. När du står på platt mark kan du istället för handbroms lägga i ettan eller backen. Står bilen däremot i en backe bör både växel och handbroms användas vid parkering.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-30 08:17
Tvärnit

Om bilen står still en längre period och då talar vi om en vecka så javisst kan handbromsen fastna men i övrigt så är det en seglivad skröna då otroligt många lägger i ettans växel före att de använder handbromsen vilket är dumt på flera vis, först o främst då att handbromsen står oanvänd och kärvar därav!

#2 • Uppdaterat: 2015-03-30 08:44
1storstark

Parkeringsbromsen behöver motioneras. Används den alltid så är det sällan något problem. Används den aldrig märker man inga problem heller, utom vid besiktningen.

#3 • Uppdaterat: 2015-03-30 09:18
mawno

Har varit med om att handbromsen frusit fast 2ggr. Ena gången gick det att rycka loss med acceleration. Andra gången gick det inte alls, bakhjulen helt låsta. Fick vänta tills det tinade...
Hög luftfuktighet på dagen med några plusgrader följt av -15 på natten så kan jag lova att handbromsen kan frysa fast även på en servad bil.

#4 • Uppdaterat: 2015-03-30 09:19
L West

Tror inte handbromsen frusit fast för mig dom senaste 20-25 åren vad jag minns. Men så drar jag till den så fort jag stannar för att parkera, om än bara för att kliva ur och och in igen. Däremot lämnar jag aldrig växeln i vid något tillfälle.

#5 • Uppdaterat: 2015-03-30 09:24
Bortom

Förr var vintrarna avsevärt kallare. Då hände det ofta att det lilla kondensvattnet som fanns i handbromsvajern frös.
Visserligen är vintrarna bra mildare numera men bilarna har öppna fälgar bak, och då samlas det en massa snö/slask runt bromsoken. Eftersom bromsarna blir lite varma vid inbromsning smälter snön där, sen rinner lite vatten in mellan skivan och beläggen, och vips är det fruset. Det är inte alls ´roligt´ att släpa bakdäcken efter... ty om underlaget är halt då lossnar inte däcken i första taget.
Så det är ingen skröna att handbromsen fryser fast. Fastfrysning förekommer faktisk även på framaxelns bromsar men eftersom drivningen sker där (alltsom oftast) så det är lätt att bryta loss frusna bromsar.

#6 • Uppdaterat: 2015-03-30 09:26
Axelman

Haft ett otal bilar, WV-buss, lätta lastbilar, hyrbilar, firmabilar men aldrig att handbromsen fryst fast sen jag tog körkort för en massa år sedan. Däremot har det hänt att batterier gett upp och bilar vägrat starta ett antal gånger. Tricket med handbroms enligt mig är att rycka i den ofta. En oanvänd handbroms kan strula utan att det är kallt och frostigt. Nu kommer det elektriska handbromsar vilket enligt mig är ett otyg på mänga vis.

#7 • Uppdaterat: 2015-03-30 09:59
Boxer

VW Transporter/Caravelle, säkert också en hel massa andra bilar, har bromsvajern i ett hölje där det samlas vatten som fryser till vid minusgrader. Det är alltså vajern och inte bromsbeläggen som fryser fast.
På dessa bilar går det inte att använda handbroms mellan Oktober och Mars, inte i Norrland i varje fall.

#8 • Uppdaterat: 2015-03-30 10:23
muskorv

Drar alltid handbromsen innan jag lämnar bilen, har aldrig haft problem fastfrysning. Detta trots temperaturväxlingar, kyla, snö och veckolånga stillostånd för de bilar jag haft. När jag gjorde lumpen för 15 år sedan hade vi inte några handbromsproblem med våra VW-bussar, ens när vi befann oss norr om polcirkeln i kyla ned mot -40°C.

#9 • Uppdaterat: 2015-03-30 13:16
saabnisse

Det här var vanligt förr då handbromsen alltid tog på backarna och det var de som frös, aldrig vajern.
Men då hade bromsvajrarna smörjnipplar och det borde finnas kvar även idag!
Om man är rädd för frusen handbroms kan man ju dra år bromsen några hundra meter innan man ska parkera, då värms ju skivorna/trummorna upp och event. vattenfilm försvinner.

#a • Uppdaterat: 2015-03-30 11:33
Raphael

Jag har haft min Picasso sedan 2009 och använt den i rejäl vinter med rejält mycket snö. Inga problem med frysta bromsar. Men om man ska parkera under längre tid och inte använda bilen på någon vecka eller två så kan man ju alltid parkera med växeln i för den som vill vara på den extra säkra sidan. Inget problem alltså.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.