Bild
Nästa artikel
Heldraget med omkörningsförbud, men traktorer får köras om. Frågeställaren undrar vad som gäller. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Får jag köra om traktorer?

Bilfrågan

”Vilket gäller – linjen eller skyltningen?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Flera skyltar om omkörningsförbud med tilläggstavla ”Traktor får omköras” finns uppsatta efter en normalsmal väg/gata med heldragna linjer. Vad gäller? Får man överträda heldragen linje vid omkörning av traktor? Annars är omkörning ej möjlig. Vilket gäller linjen eller skyltningen?
Ree Blg


Svar:
Vi håller med om att i det här fallet är reglerna lite tvetydiga – särskilt om man memorerar det man en gång läste i teoriboken för körkort. Där stod att polismans tecken är överordnat trafiksignaler som är överordnat vägmärken och vägmarkeringar. Sist har vi faktiskt trafikregler. Den heldragna linjen är alltså lika ”stark” som vägmärket.
Det betyder att du får köra om traktorn om du kan göra det utan att överträda den heldragna linjen. Är det inte möjligt så är omkörning förbjuden! Traktorföraren måste alltså underlätta omkörningen genom att gå ut på vägrenen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2018-08-29 08:21

Vägmärket säger ju att man får köra om, och det ska väga lika tungt som vägmarkeringen. Så jag tror att upprättarens tanke är att traktorer och motorredskap får köras om utan risk för påföljd, förutsatt att omkörning sker på ett säkert sätt.

#2
2018-08-29 09:38

Det finns ju vägar där vägrenen utgör cykelbana och det är då heldragen linje mot körbanan. Kommer man då till ett ställe med omkörningsförbud och tilläggstavlan "traktor får omköras" blir det ju lite fånigt. Traktorföraren får inte köra över den heldragna linjen till cykelbanan och bilföraren får inte köra över mittlinjen!
Det måste alltså vara en väldigt mager traktor för att kunna passeras.

#3
2018-08-29 12:20

Om nu föraren kommer ifatt en tung terrängvagn, t.ex. lastbärande skogsmaskin s.k. skotare, som i regelverket är separerad från traktor och motorredskap, får hen då köra om om inte mittmarkeringen hindrar?
Hur ska föraren kunna se skillnad i så fall på en traktor och en skotare?

#4
2018-08-29 16:36

Jag tolkar skylten= Fordon med LGF-skylt får köras om.
Logiken ligger väl i att det går så snabbt att passera dessa fordon att man hinner med det innan mötande biliar kommer farligt nära trots den begränsade sikten, trafikregler bygger oftast på logiskt tänkande. Tycker någon annan något annat är det intressant att höra om någon fått böter just i denna situation!? Utgör man ingen fara antar iaf jag att inte några poliser ger böter om man kör om långsamt gående fordon.

#5
2018-08-29 16:46

Om gatan bara har ett körfält i vardera riktning och heldragen mittlinje skulle ju inte vägmärket behövas. Om man då vill ge tillåtelse att köra om traktor och motorredskap kan man inte bara sätta upp en tilläggstavla utan det måste finnas ett vägmärke också. För övrigt har jag för mig att vägmärke gäller före vägmarkering.

#6
2018-08-29 20:27

Alla traktorer är inte lika breda som en klunga cyklister. Vissa kan man passera, andra inte. Det står att man FÅR passera traktorer inte att man måste. Ni vet, som med fartgränserna; man får köra så fort som det står på skyltarna, men det är inget tvång.

#7
2018-08-30 13:45

För mig är det självklart att man får köra om. Det står ju på skylten. Varför krångla till det? Om det är fysiskt omöjligt att köra om traktorn utan korsa linjen är ju tilläggstavlan helt onödig. Kan inte Bo Göingeberg på Transportstyrelsen reda ut detta i.st. för Rönnblom som jag inte litar på i detta fallet?

#8
2018-09-19 21:23

Frågan är så dum, så jag komenterar den inte!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.