Nästa artikel
Jubel för Dodge's ko-show
Nyheter

Jubel för Dodge's ko-show

Publicerad 14 januari 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Ett äkta spektakel som bara kan göras i USA, var omdömet om den ko-show som Dodge genomförde på första pressdagens morgon när ett par tusen journalister "intagit" Cobo Center i Detroit för årets första bilsalong.
För oss svenskar var det naturligtvis Saabs nykomling, 9-4X, som lockade. Ã-ver ettusen journalister väntade på presentationen som för övrigt sköttes av GM:s högste, Rick Wagoner själv. Om inte jubel, så i alla fall stormande applåder mötte bilen och det snöfall som föregiock de två skidåkare som klev ur bilen på scenen.

Fortfarande, i detta klimatkrisers och miljötänkandets 2008, är det dock kraft och styrka som gäller. Hästkrafter och vridmoment till tusen. Det senare gäller Audis superversion av R8:an med diesel V-12:an som ger just ett tusen Newtonmeter i vridmoment.

Uppmärksammad blev också Mazda Furai, vars like sällan skådats. En bil så genomdesignad och vindtunnelutvecklad har väl aldrig visats tidigare. Bilen sägs vara nära besläktad med den Mazda som redan 1991 vann Le Mans som den första (eóch enda) Japanska bil som vunnit den franska klassikern.

Furai är försedd med Wankelmotor och anledningen till att Mazda inte kunnat upprepa segern i Frankrike är att FIA helt enkelt förbjöd Wankeln efter Mazdas seger. Men i USA:s LeMans-serie är det tillåtet och det är där som Furaii första hand ska synas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.